Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Fiți bucuria părinților voștri, și atunci veți fi și mândria noastră”...

Eminescienii au sărbătorit la Teatrul „Regina Maria”

„Fiți bucuria părinților voștri, și atunci veți fi și mândria noastră”...

Cei 287 de absolvenți eminescieni și-au prezentat bilanțul celor patru ani de liceu, joi (31 mai 2012), la Teatrul „Regina Maria”.

Directorul colegiului, doamna profesor Maria Onița, a deschis festivitățile după ce în superba sală a răsunat Gaudeamusul, cu toți sărbătoriții claselor a XII-a pe scenă, cu dascălii diriginți și conducerea în primul rând și cu cei dragi în sală.
„În acest moment de sărbătoare, prilejuit de absolvirea unei noi generații de liceeni ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, doresc să vă aduc aminte de ceea ce spunea Confucius: „Natura ne aseamănă, Educația ne deosebește”- pentru că este un adevăr vechi și totuși foarte actual.
Spun actual, în condițiile în care educația tinerei generații a fost o preocupare esențială a societății omenești în toate timpurile, dar și în prezent, iar școala a fost și a rămas locul unde copiii și tinerii își dobândesc cunoștințe, aptitudini și competențe de bază, precum și multe dintre normele și valorile fundamentale care îi vor călăuzi în viață.
În școala voastră dragă, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dragi absolvenți, ați avut privilegiul pe parcursul celor patru ani de liceu, să vă formați deprinderea de a învăța, de a vă valorifica la maximum potențialul intelectual, de a asimila cunoștințe, de a vă manifesta competențele și aptitudinile necesare pentru o viață de succes într-o societate bazată pe cunoaștere. Și toate acestea se datorează profesorilor voștri, un corp profesoral de excepție, care printr-un efort susținut zi de zi, oră de oră, cu răbdare și dăruire, au contribuit la dezvoltarea personalității voastre, a talentelor voastre, v-au susținut în demersul vostru de a vă pune în valoare potențialul de progres personal, intelectual și emoțional. Scopul nostru final este întotdeauna acela de a vă ghida în direcția învățării pe toată durata vieții voastre, pentru că noi, profesorii voștri, dorim să continuați ceea ce ați început în liceu: să deveniți specialiști în meseria pe care vi-o doriți dar, în același timp, să fiți cetățeni cu spirit critic, în sens pozitiv, și cu o atitudine civică într-o societate guvernată de solidaritate și democrație participativă.
Voi, dragi absolvenți, prin cunoștințele acumulate în liceu, ne dorim să vă asumați rolul de cetățeni responsabili și activi, să vă implicați în tot ceea ce înseamnă viață în plan personal, intelectual și comunitar. Întotdeauna să apreciați valorile și să le susțineți și, mai ales, nu uitați să fiți oameni – în adevăratul sens al cuvântului...
Doar o colaborare reală între școală și familie vă determină să fiți azi ceea ce sunteți...
Fiți bucuria părinților voștri, și atunci veți fi și mândria noastră, a profesorilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
La rândul său, directorul adjunct al colegiului, doamna profesor Hochhauser Eniko, a emoționat adresându-se în limba maghiară părinților și elevilor de la secția maghiară. În rezumat, domnia sa s-a referit la momentul absolvirii care „este un moment al amintirilor, al clipelor petrecute împreună, chiar și în sala Teatrului, dar și un moment de reflecție asupra a ceea ce ne așteaptă în viitor.
Se încheie cea mai frumoasă perioadă din viața voastră. Vă doresc îndrăzneală, să visați lucruri mărețe și curajul și voința să le realizați.
Părinților și colegilor le mulțumesc pentru sprijinul acordat, dorindu-le multă putere de muncă în continuare”.
Au luat cuvântul apoi cei doi șefi de promoție, Biro Arpad Levente (din a XII-a H), cu media 10 și Lisa Crăiuț (din a XII-a D), cu 9,99.
În continuarea festivităților i-am cunoscut pe titrații colegiului dintre cei sărbătoriți la ora adevărului, olimpici naționali, laureați ai unor concursuri naționale și de voluntariat: Ghenț Lavinia Roxana (XII B): premii I , III și I la religie, psihologie, respectiv la concursul național cu trupa de teatru „Magne”; Pop Adina (XII D): I la Evaluarea în Educație la limba română; Porumb Maria Loriana (XII C): I cu echipa la Olimpiada de română și mențiune specială la aceeași olimpiadă; Georgies Annamaria (XII G): mențiune la Olimpiada de astronomie și astrofizică, menține la conc. de cultură și civilizație în România; Șandor Sebastian (XII G): III la Olimpiada de TIC; Duma Alexandra (XII E): mențiune la Olimpiada de logică și argumentare, I și III la concursul de matematică „Adolf Haimovici”; Biro Arpad Levente (XII H): I la Olimpiada internațională de limba maghiară, numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale; Pârcălab Bogdan (XII E): III și mențiune la conc. de mate „A. Haimovici”; Diamant Andra (XII F): pr. special la Olimpiada de română și premiul I pe echipe la aceeași olimpiadă, mențiune la Olimpiada de TIC; Lazăr Laurențiu (XII F): mențiune la Olimpiada de info, mențiune la conc. de mate și info „Grigore Moisil”; Suciu Alexandru (XII C): I la Olimpiada sportului școlar; Cirtea Sergiu (XII G): mențiune la conc. de comunicări științifice la istorie; Marinău Radu Florin (XII G): II la concursul AIESEC; Bochiș Alina Ioana (XII D): mențiune la conc. de cultură și civilizație; Lucaci Andreea și Varodi Otilia (XII A): II la conc. de creație „Domn, Domn să-nălțăm”; Banciu Vlad (XII A): III la campionatul național de sport juniori; Halasz Hajnalka (XII I): mențiune la conc. internațional de istorie, mențiune la conc. de mate; Gyorgy Szabolcs (XII I): mențiune la conc. de mate „Gordiussz”; 11 elevi din XII E, C, I și H (Bonca, Corodeanu, Szel, Zlibuț, Bocșan, El Andolousi, Certezeanu, Perțe, Culic, Nyiri și Fabian – activități de voluntariat cu Smurd Oradea; Samasca Nemeș George (XII A): II, Cel mai bun rol masculin cu trupa „Magne”; Oprea Ruxandra (XII A): avocatul elevilor din cadrul CJE Bihor; Kasa Laszlo Levente (XII I): în CE, secția maghiară; Beleuța Tudor (XII F), Brânda Tamas, Naghi Mădălina și Rește Andrada (toți trei din XII B): premii cu trupa de teatru „Magne”.
Să mai spunem că 25 de absolvenți au mediile generale cuprinse între 9.50 și 10. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fiți bucuria părinților voștri, și atunci veți fi și mândria noastră”...   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:06 Ora de vară a Europei de Est