Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc

Prietenia - o comoară a vieții

Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc

În luna aprilie 2012, dl prof. Bara Gavril, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești și dna prof. Bocor Camelia, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus au semnat un parteneriat educațional în cadrul proiectului „Prietenia - o comoară a vieții”.

Proiectul se vrea a fi un mijloc de socializare a copiilor proveniți din două comune învecinate, cu valori, obiceiuri și tradiții specifice, un mod de cunoaștere, de conlucrare și de împărtășire a normelor și valorilor culturale ale fiecărei părți implicate.
Vineri și sâmbătă (25 – 26 mai 2012), în cadrul aceluiași proiect, doamnele prof. Bologan Elena, Gulacsi Andreea și Șipoș Petrina, de la Școala din Drăgești, respectiv doamnele prof. Bocor Camelia și Călinescu Anca de la Școala din Hidișelu de Sus au organizat o excursie tematică, urmărind să călătorească în timp, pe firul amintirilor, pe urmele unor mari scriitori români: Octavian Goga, Liviu Rebreanu și George Coșbuc. Elevii, însoțiți de respectivele profesoare (cărora li s-au alăturat prof. Șandra Florica și Goman Adina) au vizitat casele memoriale ale scriitorilor de la Ciucea, Coșbuc și Liviu Rebreanu (fostul sat Prislop). Tot cu această ocazie, am mai vizitat Grădina Botanică și Muzeul Etnografic din Cluj - Napoca. Am pătruns astfel în Paradisul florilor care ne-au încântat cu miresmele și coloritul lor, dar și în lumea satului de altădată, admirând casele și obiectele vechi, fascinante, din cel mai vechi muzeu etnografic din țară, situate în Parcul Romulus Vuia din Cluj - Napoca.
Pe traseu am mai vizitat Biserica Evanghelică din Bistrița – care are cel mai înalt turn dintre toate bisericile din Transilvania (peste 48 m). Biserica a ars aproape în întregime acum 4 ani; în prezent, este în curs de restaurare. Am ajuns apoi la Cetatea Bistrița, din care a mai rămas doar Turnul Dogarilor.
Trecând prin Jibou, nu puteam să nu vizităm și Grădina Botanică „Vasile Fati” din localitate, fondată în 1968 de profesorul Vasile Fati, organizată pe sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un punct de vedere (ornamental, fitogeografic, sistematic, dendrologic, complexul de sere, economic, plantele medicinale și sectorul gospodăresc).
În drum spre casă, ne-am abătut și pe la Mănăstirea Bic din Șimleu Silvaniei spre a ne primeni sufletele rugându-ne la Icoana făcătoare de minuni; la mănăstire, maica stareță ne-a oferit o minunată lecție de religie și bună purtare creștinească. (C. B.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:28 Ora de vară a Europei de Est