Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Viață pentru mediu, viață pentru om!”

Proiect educațional

„Viață pentru mediu, viață pentru om!”

În cadrul acestui proiect educațional, învățătoarele (institutoare) Georgeta Tifor și Olimpia Sarca, împreună cu elevii claselor a IV-a A și a IV-a C, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea, și-au propus să desfășoare, în perioada: noiembrie 2006- iunie 2007, nu mai puțin de opt activități.



 



O excursie organizată la Băile 1 Mai, cu scopul observării faunei specifice zonelor de deal și de munte, dar mai ales a Rezervației naturale „Pețea”, a florei și faunei protejate din acest areal (în noiembrie 2006); Acțiuni de recuperare și valorificare a materialelor refolosibile (hârtie, plastic), sub genericul „A recupera înseamnă a economisi”; acțiune de întreținere a spațiului verde din fața clădirii școlii (de pe strada Rahovei). Activitatea a fost intitulată „O floare, o rază de soare, pe strada mea”, și cuprinde mai multe etape: împodobirea paharelor de plastic (deșeuri reutilizate și ele), semănarea florilor, îngrijirea răsadurilor, pregătirea terenului (din fața școlii); plantarea răsadurilor de flori (în luna aprilie). Primele trei etape s-au realizat, iar următoarele două se vor finaliza în cursul lunii viitoare. Realizarea unor postere cu mesajul „Salvați Planeta Albastră!”, în vederea informării și atenționării elevilor (și populației) în legătură cu pericolele care amenință Terra: poluarea, distrugerea stratului de ozon, și deșertificarea, fenomene care au intrat în atenția cercetătorilor și organismelor care militează în scopuri ecologiste din întreaga lume; Distribuirea de fluturași cu mesaje ecologiste (realizați în cadrul lecțiilor de educație tehnologică). Acțiunea va avea loc astăzi (marți, 6 martie – n.n.), în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cu scopul sensibilizării locuitorilor pentru păstrarea curățeniei și protejarea spațiilor verzi; Organizarea unei parade a modei cu ținute realizate din materiale reciclabile, menite să-i sensibilizeze pe elevi în scopul recuperării acestor materiale (acțiunea s-a desfășurat ieri, luni, 5 martie, în colaborare cu elevii clasei a X-a, profil pedagogic); Acțiuni de ecologizare a spațiului verde din curtea școlii (de pe strada Rahovei), organizate împreună cu elevii din clasele de liceu implicate în proiect (plantare de pomi, refacerea în anumite porțiuni a gazonului și însămânțare de flori); Acțiuni de informare în cadrul Clubului micilor speologi (o astfel de activitate de informare în legătură cu flora și fauna peșterilor, precum și aspecte din activitatea speologilor, a ținut-o Szabo Claudiu, membru al Asociației de Turism și Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, județul Alba, luni, 26 februarie). Tot în cadrul Clubului micilor speologi urmează să se desfășoare și alte întâlniri cu speologi, în scopul prezentării unor întâmplări și curiozități, și a echipamentului special din dotare, precum și o excursie la Șuncuiuș pentru vizitarea peșterilor din zonă.
Sunt acțiuni în care formativul și informativul se îmbină armonios, contribuind la formarea unor priceperi și deprinderi de conduită civică (ecologică) sănătoasă, convingeri și obișnuințe ...
Învățătoarele speră ca și acest nou proiect educațional să aibă impactul scontat, și eficiența celorlalte proiecte educaționale derulate în comun de cele două clase. (Ov. Dan)

 

 
 
 

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:44:14 Ora standard a Europei de Est