Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Muzica creștină primește medalia orașului

La Salonta

Muzica creștină primește medalia orașului

Orchestra de mandoline EuroStrings a tinerilor creștini din Salonta a atins corzile sensibile din sufletul primarului Török László.

Șeful executivului local salontan a decis acordarea „Medaliei municipiului Salonta” orchestrei de muzică creștină a Bisericii Baptiste Betel, păstorită de Aurel Galchiș și Florin Cociubei. „Este cea mai înaltă distincție pe care orașul Salonta o acordă cetățenilor care prin creativitatea lor, prin muncă susținută, inteligență, spirit artistic, dedicație și seriozitate devin ambasadorii de onoare ai municipiului Salonta, atât în țară cât și în străinătate”, ne-a declarat primarul în exercițiu Török László.
Plăcut impresionat de concertul extraordinar susținut de Orchestra de mandoline EuroStrings la Casa de Cultură „Zilahy Lajos”, cu prilejul Serviciului Divin anual al bisericilor reunite protestante și neoprotestante române, maghiare și romă din Salonta, primarul Török László a dorit să mulțumească comunității baptiste pentru mesajul creștin de bună conviețuire. Miercuri, 30 mai, primarul în exercițiu s-a întâlnit cu o delegație a Bisericii Creștine Baptiste Betel din Salonta, prilej cu care a anunțat decizia de a oferi  tinerilor orchestranți, dirijați de Teofil și Marika Marișcaș, Medalia de onoare a municipiului Salonta.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu care, și cu acest prilej, folosindu-se de oamenii de bună-credință din Primăria Salonta și, în mod special, de primarul Török László, ne-a binecuvântat munca, dăruirea și perseverența prin acest gest inimos, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericii Baptiste Betel din Salonta. Medalia de onoare a orașului Salonta reprezintă pentru orchestra noastră confirmarea bucuriei cu care salontanii primesc Evanghelia Domnului Isus Hristos prin muzica creștină. Alături de Biserica Baptistă Emanuel din Tinca, păstorită de fratele Dorin Simu, Misiunea creștină de Evanghelizare a Orchestrei de mandoline Eurostrings din Salonta și-a propus ca în fiecare an să răspândească Evanghelia în România și Europa prin cântări de mandoline. Anul acesta am dus Vestea cea Bună a Evangheliei Domnului Isus Hristos în orașele Timișoara, Cluj - Napoca și în zona de est a Ungariei, iar în această vară, cu ajutorul lui Dumnezeu, Îl vom sluji pe Domnul nostru Isus Hristos prin noi concerte în Arad, Micherechi (Ungaria) și în alte localități. Medalia de onoare a orașului reprezintă o binecuvântare pe care Dumnezeu ne-o trimite prin inima primarului Török László, o recunoaștere și, totodată, o responsabilizare a misiunii noastre creștine”.
„Renumitul om de cultură francez Victor Hugo, după decenii de experiențe artistice ca poet, dramaturg, romacier, pictor, senator și academician, a definit superlativul diplomației printr-o frază memorabilă: „Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ce e imposibil a tăcea”. Altfel spus, oamenii de cultură sunt cei mai eficienți și rafinați ambasadori ai unei comunități. Când vorbim despre Orchestra de mandoline EuroStrings din Salonta, despre mesajul creștin al artei muzicale, despre comuniunea româno-maghiară din interiorul acestei orchestre, diplomația astfel definită atinge superlativul. Prin Orchestra de mandoline EuroStrings, tinerii talentați din Salonta fac cunoscut orașul nostru în Timișoara, Deva, Cluj - Napoca, Sălaj, Arad, Dolj, în localități din Ungaria și Italia. Acesta este motivul pentru care consider că modesta noastră recunoaștere prin acordarea Medaliei de onoare a orașului reprezintă începutul unei colaborări de durată, în slujba lui Dumnezeu și în folosul comunității muncipiului Salonta”, a ținut să precizeze primarul Török László.
Duminică - Zilele salontane
Duminică, 3 iunie 2012, în cadrul festivităților dedicate „Zilelor salontane”, de la ora 18.30, pe scena amenajată în piața agroalimentară, Orchestra de mandoline EuroStrings a tinerilor din Salonta și Tinca va susține un concert de muzică creștină închinat sărbătorii Rusaliilor (Coborârea Duhului Sfânt). În deschiderea concertului, primarul Török László va înmâna pastorului Bisericii Baptiste Betel și dirijorului orchestrei placheta cu Medalia de onoare. Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est