Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Muzica creștină primește medalia orașului

La Salonta

Muzica creștină primește medalia orașului

Orchestra de mandoline EuroStrings a tinerilor creștini din Salonta a atins corzile sensibile din sufletul primarului Török László.

Șeful executivului local salontan a decis acordarea „Medaliei municipiului Salonta” orchestrei de muzică creștină a Bisericii Baptiste Betel, păstorită de Aurel Galchiș și Florin Cociubei. „Este cea mai înaltă distincție pe care orașul Salonta o acordă cetățenilor care prin creativitatea lor, prin muncă susținută, inteligență, spirit artistic, dedicație și seriozitate devin ambasadorii de onoare ai municipiului Salonta, atât în țară cât și în străinătate”, ne-a declarat primarul în exercițiu Török László.
Plăcut impresionat de concertul extraordinar susținut de Orchestra de mandoline EuroStrings la Casa de Cultură „Zilahy Lajos”, cu prilejul Serviciului Divin anual al bisericilor reunite protestante și neoprotestante române, maghiare și romă din Salonta, primarul Török László a dorit să mulțumească comunității baptiste pentru mesajul creștin de bună conviețuire. Miercuri, 30 mai, primarul în exercițiu s-a întâlnit cu o delegație a Bisericii Creștine Baptiste Betel din Salonta, prilej cu care a anunțat decizia de a oferi  tinerilor orchestranți, dirijați de Teofil și Marika Marișcaș, Medalia de onoare a municipiului Salonta.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu care, și cu acest prilej, folosindu-se de oamenii de bună-credință din Primăria Salonta și, în mod special, de primarul Török László, ne-a binecuvântat munca, dăruirea și perseverența prin acest gest inimos, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericii Baptiste Betel din Salonta. Medalia de onoare a orașului Salonta reprezintă pentru orchestra noastră confirmarea bucuriei cu care salontanii primesc Evanghelia Domnului Isus Hristos prin muzica creștină. Alături de Biserica Baptistă Emanuel din Tinca, păstorită de fratele Dorin Simu, Misiunea creștină de Evanghelizare a Orchestrei de mandoline Eurostrings din Salonta și-a propus ca în fiecare an să răspândească Evanghelia în România și Europa prin cântări de mandoline. Anul acesta am dus Vestea cea Bună a Evangheliei Domnului Isus Hristos în orașele Timișoara, Cluj - Napoca și în zona de est a Ungariei, iar în această vară, cu ajutorul lui Dumnezeu, Îl vom sluji pe Domnul nostru Isus Hristos prin noi concerte în Arad, Micherechi (Ungaria) și în alte localități. Medalia de onoare a orașului reprezintă o binecuvântare pe care Dumnezeu ne-o trimite prin inima primarului Török László, o recunoaștere și, totodată, o responsabilizare a misiunii noastre creștine”.
„Renumitul om de cultură francez Victor Hugo, după decenii de experiențe artistice ca poet, dramaturg, romacier, pictor, senator și academician, a definit superlativul diplomației printr-o frază memorabilă: „Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ce e imposibil a tăcea”. Altfel spus, oamenii de cultură sunt cei mai eficienți și rafinați ambasadori ai unei comunități. Când vorbim despre Orchestra de mandoline EuroStrings din Salonta, despre mesajul creștin al artei muzicale, despre comuniunea româno-maghiară din interiorul acestei orchestre, diplomația astfel definită atinge superlativul. Prin Orchestra de mandoline EuroStrings, tinerii talentați din Salonta fac cunoscut orașul nostru în Timișoara, Deva, Cluj - Napoca, Sălaj, Arad, Dolj, în localități din Ungaria și Italia. Acesta este motivul pentru care consider că modesta noastră recunoaștere prin acordarea Medaliei de onoare a orașului reprezintă începutul unei colaborări de durată, în slujba lui Dumnezeu și în folosul comunității muncipiului Salonta”, a ținut să precizeze primarul Török László.
Duminică - Zilele salontane
Duminică, 3 iunie 2012, în cadrul festivităților dedicate „Zilelor salontane”, de la ora 18.30, pe scena amenajată în piața agroalimentară, Orchestra de mandoline EuroStrings a tinerilor din Salonta și Tinca va susține un concert de muzică creștină închinat sărbătorii Rusaliilor (Coborârea Duhului Sfânt). În deschiderea concertului, primarul Török László va înmâna pastorului Bisericii Baptiste Betel și dirijorului orchestrei placheta cu Medalia de onoare. Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:49:28 Ora standard a Europei de Est