Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene

Final de proiect Comenius

Șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene

Iată-ne împreună pentru ultima dată pentru a stabili concluziile unui proiect ce a reunit șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene.

Școala cu clasele I - VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea a avut  reuniunea finală de proiect la Jaca, în Spania, unde s-au tras concluziile finale la proiectul Comenius:  „Plurilingvism: Identitate și Diversitate”, desfășurat pe durata a doi ani, proiect ce a implicat munca a șapte comunități de elevi, profesori și părinți, având girul autorităților locale și europene. Þările partenere au fost: Spania – coordonator de proiect, România, Italia, Franța, Finlanda, Anglia și Turcia.
Pe parcursul celor doi ani, activitățile au fost diseminate în presa locală din fiecare țară, iar fotografiile și rezumatul întâlnirilor s-au regăsit ilustrate de fiecare dată și în presa orădeană.
Întâlnirea din 8-12 mai 2012 a fost programată la Jaca, localitate în care se află Colegiul „San Juan de la Pena”- coordonatoarea proiectului,  având ca obiectiv concluziile la final de proiect. Au participat cadre didactice și elevi din școlile partenere, iar programul a fost alcătuit pe segmente care să vizeze interesul fiecărei categorii.
Cuvântul de întâmpinare l-a avut doamna directoare Luisa Ferrer, coordonatoarea proiectului, care a avut ca invitați primarul orașului, alte oficialități locale, un membru al Agenției Naționale pentru Proiecte din Madrid, precum și mass-media locală. Munca desfășurată pe parcursul celor doi ani a fost prezentată într-un film, apoi fiecare reprezentant al școlilor partenere a vorbit despre impactul proiectului și beneficiile acestuia în comunitatea sa. Din partea școlii noastre a vorbit doamna profesoară Maria Popescu-Sturz, coordonatoare proiectului, care a transmis și salutul domnului director prof. Ioan Mocan; din delegația noastră au mai făcut parte Alina Deliman și Ioana Klein. Un moment deosebit, privit ca un omagiu adus în cinstea Zilei Europei, în 9 Mai, a avut loc la biblioteca școlii: lansarea cărții „Povestea în lanț și umor european”, ce îi are ca autori pe elevii școlilor din cele șapte țări partenere, conduși de profesorii lor. Povestea cuprinde o înșiruire de întâmplări imaginate de elevi având ca protagoniști copii din țara sa, fiecare poveste fiind o continuare firescă a celei precedente. Am avut ocazia de a munci altfel, de a crea un cadru nou, de a stimula imaginația și de a da curs ideilor novatoare și originale.
Gazdele ne-au prezentat școala, panoul Comenius, munca desfășurată în cadrul proiectului și ne-au invitat să asistăm la ore de curs, desfășurate în limba engleză, limba proiectului.
O altă activitate a vizat participarea noastră la atelierele de lucru împreună cu elevii și cadrele didactice.
Întâlnirile au avut și o latură de socializare, așa cum se cuvine unui proiect multicultural. Pentru a cunoaște monumentele ce marchează identitatea locului, am vizitat Cetatea San Juan ce cuprinde un muzeu cu soldați de plumb în miniatură, prezentând războaiele mondiale sau cele desfășurate de-a lungul istoriei pe teritoriul Spaniei. Am vizitat apoi Catedrala și Mănăstirea San Juan de la Pena.
La finalul întâlnirii, am avut parte de un program artistic, prezentat pe scena Casei de Cultură din oraș, care a cuprins dansuri populare și artistice, momente de divertisment, toate pregătite de către elevi și părinți.
Proiectul a fost o reușită! Așa au considerat toți participanții, autorităților spaniole, dar și mass-media. Pentru că în ziarele din Jaca, articolele elogioase ne-au umplut inimile de bucurie. Mai mult, gazdele ne-au spus că acest proiect este socotit un model și un exemplu de bune practici pentru Bruxelles, unde au fost chemate să împărtășească din experiența muncii la realizarea lui.
Ne-am întors acasă cu dorința de a continua... Vom încerca să păstrăm legăturile cu partenerii și să stabilim noi corespondențe, noi parteneriate, pentru a ridica prestigiul școlii noastre și pentru a simți cu toții că suntem o familie mare și unită! (Alina Deliman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:14 Ora de vară a Europei de Est