Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Am văzut absolvenți fericiți!

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Mihaela, Eniko, Valentina, Corina, Violeta, Crenguța, Monica, Dana, Ionela, Claudia, Olivia, Adriana... Nicoleta, Ioana, Maria, Camelia au absolvit Liceul Sanitar din Oradea în 1992, iar astăzi, vineri, 25 mai 2012, și-au dat întâlnire la noul sediu al liceului, o întâlnire de suflet cu dascălii lor la 20 de ani de la absolvire.

Am văzut patru clase de absolvenți fericiți!
Participând la ora de dirigenție la fosta clasa a XII-a A, aveam să rămânem ca la ... stomatog! O clasă de excepție, o generație de aur! Mai bine de 95 la sută dintre absolvenți au urmat o facultate de profil, dar nu numai, pentru că unii au ajuns judecători (chiar președintele Judecătoriei), alții, economiști (șefi de birou), psihologi, juriști, profesori de română și matematică...
Așa încât distinsul profesor de matematică Petru Dragoș – dirigintele celor 35 de absolvente - nu poate să nu fie încântat, aflând cât de frumos s-au realizat fostele sale eleve.
„Respectul se câștigă și nu se impune”
După felul în care s-a dialogat, cu respect, onoare și demnitate, de ambele părți ale „baricadei”, aveam să realizăm că avem în față absolvenți de calitate și de multe carate, iar reprezentanta clasei a avut un discurs de nota maximă, din care ne permitem să reproducem un fragment:
„Cu această ocazie, în numele tuturor colegelor, exprim recunoștința și mulțumirea, d-voastră, dascălilor, care în anii de liceu, ne-ați îndrumat și insuflat pasiunea de a răsfoi cartea și ați încercat să ne formați ca oameni.
Chiar dacă în acești ani nu mai primim note care să ne judece mai mult sau mai puțin obiectiv valoarea, respectul celor din jurul nostru o confirmă, și de la Dvs. am învățat că respectul se câștigă și nu se impune.
Și ce am câștigat în toți acești ani de liceu? O fundație pe care am clădit prietenii adevărate și cel mai important lucru, încrederea că putem da piept cu lumea și avem ce oferi.
Ne amintim cu drag de Dvs. și vă rămânem recunoscătoare pentru toți anii aceia frumoși și pentru că ne-ați ajutat să devenim ceea ce suntem”.
La asemenea cuvinte, „brazii” din fața clasei și-au plecat ploapele și au lăsat să le scape câte o mărgea cristalină la picioare. Cum să nu te emoționezi în fața foștilor elevi, când, după 20 de ani, te primesc cu atâta drag!
Unii au ajuns prin SUA, Canada, Austria...
Dacă unii au absentat din a XII-a A (mai puțini), din a XII-a B, C și D, mai mulți, aveam să aflăm și motivele. Mulți au abandonat „corabia” (profilul), date fiind noile realități tranzitorii după Revoluție și tentația libertății de mișcare către alte orizonturi; unii au urmat Dreptul,  Filosofia, Științele Economice..., iar cei curajoși au luat drumul străinătății, plecând în lumea largă (în SUA, Canada, Austria...), după cum aveam să aflăm de la Cristian Conta (din fosta clasă a XII-a D), tehnică dentară (diriginte, dna prof. Schertz Eva). „Noi în clasă eram din cinci județe: 10 din Cluj, 5 din Sălaj, 5 din Maramureș, 5 din Satu Mare și 11 din Bihor”. Puțini au venit la întâlnire și din a XII-a C (diriginte, prof. Mihai Moisa), după cum ne-a mărturisit Adina Mermeze. „Nu am fost noi o clasă foarte unită, dar nu am rămas pe profil decât vreo 4-5. Cei mai mulți au urmat Științe Economice, intrând în afaceri private de succes. Rămânând în sistemul sanitar, o colegă îmi povestea că a terminat a treia școală: după absolvirea liceului sanitar (12 clase), i s-a spus să facă a 13 clasă pentru că nu se recunoaște liceul absolvit, a mai făcut apoi încă trei ani postliceala, dar tot nu i s-a părut OK, așa încât a mai făcut 3 ani colegiu, iar acum trebuie să urmeze și masterul”. Mai puține detalii ne-a oferit Claudiu Lupău din a XII-a B (diriginte, prof. Florian Todoca). Asemeni celorlalți interlocutori și Claudiu a rămas plăcut surprins de atitudinea caldă, deschisă, prietenoasă a profesorilor, care îi priveau cu încântare, cu satisfacția pe care ți-o dă lucrul bine făcut. „Când am pornit știam/ doar că-i departe/ Și tare greu de ajuns/ unde voiam/ Dar unde-i acel „unde”/ nu știam/ Căci nu-l găsisem/ încă-n nici o carte”, ne citește dna Violeta versurile moto-ul de pe sonet (aparținând lui Ion Minulescu).
Acum, după 20 de ani, realiza mai exact fiecare unde a ajuns, la fel și profesorii lor: Maria Lia Pop (fost director), Lelia Andru, Elena Anuței, Gheorghe Hanga, Mariana Moga, Liviu Câmpeanu, Mariana Saravan, Mircea Urian, Camelia Raț, Maria Bejan și Florica Bejan..., iar mâine, vor depăna amintiri...
 Căci „amintirile sunt asemenea cărților din biblioteca ta. Cauți câte una când nu mai ai nimic nou de citit”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:07 Ora de vară a Europei de Est