Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul geografic școlar interjudețean „Terra Magazin”

„Tradiția naște valori”

Concursul geografic școlar interjudețean „Terra Magazin”

În sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfășurat, ieri (marți, 22 mai 2012), cea de-a III-a ediție a concursului geografic școlar interjudețean „Terra Magazin”.

Concursul organizat de C.N. „Mihai Eminescu” și revista „Terra Magazin” (și susținut cu premii de Editura CDPress) a devenit o tradiție, așa după cum avea să sublinieze directorul colegiului, doamna profesor Maria Onița, în deschiderea manifestării, iar „tradiția naște valori”- vorba doamnei director.
Și la această ediție, cea mai citită revistă românească de popularizare a științelor și-a trimis la Oradea redactorul-șef (dl Ionuț Popa), care a jurizat răspunsurile concurenților.
E de remarcat popularitatea pe care a câștigat-o acest concurs școlar, care a pornit ca o competiție locală, devenită județeană la cea de-a doua ediție și interjudețeană la actuala ediție, prin participarea unui echipaj din județul Alba.
Structurat pe două categorii de vârstă, concursul a adunat dimineață (de la ora 9.00), nu mai puțin de 18 echipaje de gimnaziști (reprezentând Lic. T. „Aurel Lazăr”, Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Lic. T. „Lucian Blaga”, Eco Școala „Avram Iancu”, Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, L.P.S. „Bihorul”, Lic. Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu”, Școala cu clasele I-VIII nr. 16, Școala din Bogei – Ciutelec, județul Bihor, Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Școala cu clasele I-VIII nr. 11, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș), iar de la ora 14, pe „ring” au intrat greii – liceenii, reprezentând 12 unități de învățământ din Oradea și județul Bihor (Lic. T. „Aurel Lazăr”, Lic. T. „Lucian Blaga”, C.E. „Partenie Cosma”, Gr. Șc. Agricol „Horea” din Marghita, L.P.S. „Bihorul”, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Gr. Șc. „Andrei Șaguna”, C.N. „Iosif Vulcan”, Lic. Teologic Penticostal „Betel”, C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Emanuil Gojdu”, C.T. „Dimitrie Leonida”), precum și Grupul Școlar Industrial din Sebeș, județul Alba.
Câștigătorii ediției a III-a
La gimnaziu
Locul I echipajul Eco Școlii „Avram Iancu” din Oradea (alcătuit din elevii: Andrei Bolojan, Horea Bîrlădeanu și Tudor Ardelean, profesor Claudia Șpan)
Loc. IIechipajul Școlii „Oltea Doamna” (Ștefana Zetocha, Patricia Banciu și Diana Gavriș, prof. Liliana Bocoi)
Loc. III echipajul Lic. T. „Lucian Blaga” (Ana Boghean, Juhasz Bianca și Mădălina Tirla, prof. Otilia Filip)
Mențiune - echipajul Școlii nr. 16 (Luminița Băbălai, Nicoleta Burcă și Vlad Marcu, prof. Florina Bîdiliță).
La liceu
Locul I – C. N. „Iosif Vulcan” Oradea (Teodora Pituțiu, Larisa Oros și Cristina Hapapici, prof. Dana Mihincău)
Loc. II – C.N. „Emanuil Gojdu” (Delia Pușcaș, Gabriel Hercuț și Komșa Tamaș, prof. Cristina Sărmășan)
Loc. III - C.E. „Partenie Cosma” (Paula Căvășdan, Claudia Belme și Adrian Abrudan, prof. Cornelia Moldovan)
Mențiune - Grupul Școlar Industrial Sebeș, jud. Alba (Maria Neamțiu, Gheorghe Oneț și Claudiu Hațegan, prof. Cristina Câmpean).
Din partea sponsorului (Editura CDPress), câștigătorii au fost premiați cu cărți de geografie și CD-uri cu filme documentare, iar profesorii îndrumători cu un set de cărți de didactică geografică. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul geografic școlar interjudețean „Terra Magazin”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:17 Ora de vară a Europei de Est