Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională

În cadrul Campionatului „Tinerii dezbat”

Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională

Timp de două zile, sâmbătă și duminică (19 - 20 mai 2012), la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea s-a desfășurat etapa interjudețeană (regională) a Campionatului „Tinerii dezbat”.

Concursul a fost organizat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Națională pentru Romi, Fondul de Educație pentru Romi și Reprezentanța UNICEF în România.
Concursul național „Tinerii dezbat” se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din toate unitățile de învățământ preuniversitar și are drept scop conștientizarea de către tineri a valorilor cetățeniei democratice prin înțelegerea informată a realităților sociale, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferențele sociale, etnice, economice, de sănătate sau gen care pot constitui bariere în comunicare. „Tinerii dezbat” este un campionat național de dezbateri educaționale care contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de comunicare și a atitudinilor social-civice democratice necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială, după cum aveam să aflăm de la organizatori.
La etapa regională de la Oradea au participat, 11 licee, 11 echipaje și 11 cadre didactice din județele: Bihor, Bistrița - Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
La deschiderea festivă a campionatului, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, au participat inspectorul general adjunct Nicolae Ungur și părintele profesor inspector Florin Negruțiu. Competiția a fost coordonată de dra Ana-Maria Udrea, reprezentat al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.
În intervenția sa, dl prof. Nicolae Ungur avea să-i îndemne pe participanți la dezbateri „aprinse” („furtunoase”), dar bine argumentate în susținerea sau combaterea celor trei moțiuni: 1. E timpul să introducem măsuri afirmative pentru o reprezentare mai bună a femeilor în politică. 2. Chestiunea incluziunii minorității rome este în principal o chestiune de respectare a legii. 3. Multiculturalismul este o utopie.
„Să aveți dezbateri „aprinse”, urmând rigorile unei dezbateri cu punctele de vedere și argumentele pe care le aveți. Acest exercițiu este un mod de a ne dezvolta sinele, respectul pentru semenul nostru printr-un schimb de replici constructive...”
Dl inspector Florin Negruțiu avea să citească mesajul transmis participanților de inspectorul general al M.E.C.T.S., dna Marinica Stoian.
La rândul său, Ana-Maria Udrea, coordonatorul competiției, le-a dat două sfaturi: să dezbată cu pasiune și încredere și să aibă argumente bine gândite și clare.
Județul Bihor a fost reprezentat la această etapă interjudețeană de echipajele liceelor teologice „Emanuel” și „Betel”.
Pentru etapa națională, s-au calificat două echipaje: echipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare și echipajul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, îndrumat de doamna profesor Mihaela Fildan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:09:27 Ora standard a Europei de Est