Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte și așteptări, la grădinița și școala din Săcădat și Săbolciu

În Săptămâna Națională a Voluntariatului (ed. a XI-a)

Proiecte și așteptări, la grădinița și școala din Săcădat și Săbolciu

Cum trece vremea!
Parcă ieri, am fost la Școala din Săcădat, și totuși, acel ieri se traduce – 3 septembrie 2010. Era într-o zi de vineri, iar în școală, pe coridoare și în sălile de clasă se sudau țevi, se introducea încălzirea centrală.

Alta a fost atmosfera marți (15 mai 2012), când am descălecatdin nou la Săcădat.
Am povestit cu dna prof. Nicoleta Mocan despre grandiosul spectacol folcloric pe care l-au organizat școlarii și preșcolarii din Săbolciu și Săcădat, în 6 aprilie, aducând pe scena Căminului Cultural din Săcădat frumoasele obiceiuri și tradiții strămoșești, îmbrăcați cu toții în straie populare pe care le-au împrumutat de la Școala din Diosig și de la grădinițe din Oradea. Au pus mult suflet cu toții, copii, dascăli și părinți. Totul a fost foarte frumos, și totuși, copiii și dascălii au rămas cu un gust amar, produs de slujbașii unui post de televiziune care i-au mințit. Le-au promis că o să-i înregistreze, dar nu s-au ținut de cuvânt. Cică li s-ar fi stricat aparatele sau carul de reportaj!
Domnilor, indiferent de situație, nu aveți voie să mințiți copiii!
Să admitem că a fost așa, deși nu vă crede nimeni! V-ați gândit cumva cum vă revanșați față de acești copii?
„Cu ce și cum călătorim?”
În cadrul proiectului „Cu ce și cum călătorim”, copiii din grupa dnei educatoare prof. Maria Sime au învățat despre mijloacele de transport în comun. Doamna educatoare le-a pregătit și o impresionantă machetă care să le sistetizeze principalele mijloace de transport. Din familie, de la frați și părinți ori de la televizor, orice copil a aflat cu ce călătorim la sat și la oraș, dar la grădiniță, pe baza machetei și a altor materiale didactice, doamna educatoare a realizat o activitate interactivă de toată frumusețea...
„Să fim sinceri și curajoși!”
În sala de alături, la grupa mică și mijlocie, copiii dnei inst. Ligia Pele erau atenți la diferențe.
„În cadrul proiectului „Să fim sinceri și curajoși”, desfășurăm jocul de rol „Fii atent la diferențe!” În timpul jocului, aducem în discuție personaje pozitive și negative, puse față-n față, cu trasăturile lor pozitive (negative) de voință și caracter, cu calități și defecte pentru ca ei să observe diferențele, ne-a precizat dna educatoare. Vorbind despre luptă, pasiune și curaj, am ajuns și la medaliații noștri, concret la gimnastele noastre de aur; am desenat și modelat medalii din plastilină...”
De la una la alta, am ajuns și la alte proiecte. Proiectul cu Grădinița nr. 41 – „Piticot” din Oradea – „Mânuțele prieteniei”, aveam să-l dezvoltăm la Săbolciu, împreună cu doamna profesor Mihaela Biriș. „E vorba despre un proiect inițiat de dna educatoare Ecaterina Grecu, de la Grădinița nr. 41 din Oradea, în luna aprilie și se derulează în doi ani. În prima etapă, în cadrul activității „Prietenia - un dar prețios”, s-a urmărit cunoașterea reciprocă (a partenerilor). În luna mai vorbim chiar despre „Mânuțele prieteniei”, realizarea de colaje cu fotografiile copiilor implicați. Aflăm de la partenerii noștri orădeni că ei au colectat deja cărți pe care le vor dărui școlii noastre. În luna iunie vor avea loc vizite – „Să ne cunoaștem prietenii (partenerii), când vor veni orădenii la noi”...
Săptămâna voluntariatului 
Tot de la interlocutorul nostru (doamna profesor Mihaela Biriș), aveam să aflăm despre parteneriatul pe care școala l-a încheiat cu ABA Crișuri Oradea pentru Săptămâna voluntariatului, constând în acțiuni de ecologizare pe vechiul mal al Crișului Repede, fiind implicați elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Săbolciu, dar și cei din clasa a VII-a de la Săcădat, coordonați de prof. Nicoleta Mocan, cu acțiuni de ecologizare în parcul și zona centrală, aproape de Primăria Săcădat și pe Valea Chijicului.
Împrejmuirea terenului de sport – o așteptare!
Cu doamna director Gabriela Þîrțiu am povestit despre realizări și neîmpliniri. Știam că dl primar Aurel Popa a fost un prieten al școlii și al copiilor, ajutându-i în măsura posibilităților...
„Sala de clasă a celor din a V-a de la Săbolciu a fost reabilitată în totalitate, inclusiv bănci noi. Centrala termică funcționează excelent, numai lemne să avem. Și avem, o curte plină! Poate le-ați văzut. Magazie ne mai trebuie. O avem prinsă în proiect. În săptămâna „Școala astfel”, dl primar ne-a achiziționat o stație de amplificare cu baxe uriașe, care a costat circa 45 de milioane. Suntem în așteptare cu împrejmuirea terenului de sport în prelungirea curții școlii; avem promisiuni că se va realiza până la începutul lunii iunie...”
Însoțiți de doamna director, am trecut să vedem sala de clasă a cincireilor, curtea și terenul de sport, dar am trecut să salutăm și vedetele clasei I, pe Alexandra (fetița cu ochi albaștri), pe care am reperat-o la Oșorhei, când am pozat-o cu cozonacul...
Pe cei mai mici școlari ai Săbolciului i-am găsit printre calculatoare, în cabinetul de informatică; nu aveau oră IT, ci oră de lectură: descifrau tainele textelor literare, împreună cu buna lor învățătoarea Simona Sotoc. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiecte și așteptări, la grădinița și școala din Săcădat și Săbolciu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:36 Ora de vară a Europei de Est