Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Balul bobocilor mediciniști

Impact extraordinar(ă), marți, la Oradea

La Balul bobocilor mediciniști

Cristina și Rareș (adică trupa Impact) au fost extraordinari, marți (11 decembrie 2007), la Balul bobocilor mediciniști, organizat la discoteca „No Problem”, iar mediciniștii i-au înconjurat cu mult drag, pozându-se cu ei chiar în timpul concertului.

Mediciniștii își respectă blazonul!  
De ani de zile, mediciniștilor orădeni se întrec în a organiza cele mai reușite baluri studențești, cinstindu-și astfel colegii mai mici, dar și profesorii, dovedind că sunt o echipă valoroasă și o familie adevărată! De la sărbătoarea lor nu au lipsit nicicând trupele îndrăgite (precum Impact și M&Q, la această ediție).
Spontaneitate, eleganță și creativitate
Astfel s-ar putea defini balul bobocilor Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.
Nervi întinși la maximum, emoții puternice și nu în ultimul rând  motto-ul fiecărui participant, toate întru împlinirea unui vis măreț: câștigarea titlurilor de Miss sau Mister boboc.
În mod surprinzător, la intrarea pe scenă a primei perechi, alții încă își mai aranjau ținuta la garderobă, lăsându-se așteptați. La proba de defilare și prezentare, participanții au fost îndrumați la partea de coregrafie scenică de dna Luiza Apetrei care a dorit să creeze un contrast din cele două nonculori, alb și negru, oferind impresia de malefic ascuns (după cum ne-a declarat dra Carmen Vereș, organizator principal, de doi ani la rând). Pe parcursul balului, bobocii au avut de susținut patru probe, dintre care cele mai impresionante au fost cea de dans, în care nu concurenții erau în centrul atenției, ci o pereche formată din doi profesori care au luat parte la toate cele șase dansuri. O altă probă semnificativă a fost aceea a originalității, la care atenția a fost captată de perechea nr. 2, formată din Andrada Olea și Kun Jozsef, aplaudată la scenă deschisă, cea care, la final, avea să-și adjudece râvnitele titluri. Juriul, condus de prof. univ. dr. Ludovic Gilău, a punctat consistent originalitatea, eleganța, spontaneitatea, creativitatea și spiritul de adaptare la situații neprevăzute, concurenții având parte și de probe surpriză. Premiile cele mari și neașteptate au venit din partea conducerii Direcției Județene pentru Tineret (președinte Marius Chipurici), care a oferit ocupanților primelor trei locuri excursii în Grecia (pentru locul I), la Marea Neagră (pentru locul II) și la Șuncuiuș (pentru perechea de pe locul III). Și președintele juriului a avut o surpriză de proporții pentru concurenți, dar și pentru toți studenții – decretând ziua următoare ca zi liberă (pentru recuperare și refacere).
Un Impact …grozav!  
Cristina și Rareș, invitații speciali ai balului, adică „Impactul” nostru cel de toate zilele, au încins spiritele cu piesele lor de rezistență, într-un concert live de circa 45 de minute. După concert,Cristina ne-a acordat un interviu, în exclusivitate.
Spune-mi, te rog, Cristina, cum te-ai simțit pentru început printre atâția viitori doctori?
- M-am simțit în siguranță, și chiar le-am propus să mă primească la o consultație.
Ce stare de spirit ți-au creat orădenii noștri?
- Una foarte bună. M-am molipsit de la atâta sărbătoare, iar eu la voi mă simt ca acasă deoarece și eu sunt tot ardeleancă, născută în Timișoara.
Ce crezi că a avut mai multă priză la public: faptul că ai cântat live sau vestimentația?
- Eu cred că ambele, într-o combinație armonică, au dus publicul în extaz.
Ce se va întâmpla cu trupa Impact, se destramă sau nu?
- Bineînțeles că nu, trupa Impact va continua să existe atâta timp cât va avea impact la public.
Iar acum, la final, un gând pentru orădeni.
- Un gând bun, iar acum, în prag de sărbători, multă lumină în viață, și multă-multă fericire. Pupici mulți! 
 David-Ovidiu OPREA
P.S. Pentru mai multe poze (238 de poze), accesați Galeria foto: La Balul bobocilor mediciniști.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:23 Ora standard a Europei de Est