Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pe valea Someșului,

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pentru noi, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești, dimineața zilei de 11 mai 2012 a fost modalitatea perfectă de a evada din cotidian și de a mai adăuga la șiragul de perle al amintirilor încă o perlă.

Și ca să nu fim singuri i-am ales pe câțiva dintre colegii noștri de la Școala cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus și Școala cu clasele I-VIII nr.16 din Oradea. Împreună am hoinărit puțin... cam două zile, însoțiți de soarele cald al lunii mai și mulțumind lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest dar minunat.
 De dimineață am poposit la Ciucea, în marea de verdeață din fața domeniului Goga. Poetul „pătimirii noastre” ne-a „însoțit” în încăperile spațioase ale castelului, iar doamna Veturia „ne-a privit” cu ochi severi din tabloul lui Camil Ressu.
Înarmați cu multă răbdare am urcat dealul „Tăietura Turcului” din municipiul Cluj-Napoca, unde am vizitat cel mai mare Parc Etnografic din Transilvania, înființat de profesorul Romulus Vuia în anul 1929. Ne-am plimbat pe ulițele satului tradițional ca moșii și strămoșii nostri, intrând în gospodăriile țărănești din alte vremuri și familiarizându-ne cu obiectele de uz casnic utilizate în satele de altădată din Transilvania (Casa de olari din Leheceni și Piua cu ciocane de la Budureasa - Bihor, precum și Biserica din Petrindu, județul Sălaj).
Grădina botanică „Alexandru Borza” ne-a primit în parfumul florilor ce străjuiau aleile și în zumzetul gazelor trezite la viață. Am vizitat serele și ne-am răcorit cu sucuri și înghețată „Napoca”. După un drum lung am ajuns în orașul Bistrița; ne-am cazat la internatul C.T. Infoel, servind cina la
restaurantul „Casa Bistrițeană”.
În zorii celei de-a doua dimineți am vizitat Turnul dogarilor din Bistrița, după care am pornit pe valea Sălăuței spre meleagurile lui Coșbuc și Rebreanu. Primul popas l-am făcut la Muzeul „Liviu Rebreanu” de la Prislop, unde am asistat la o adevărată lecție de literatură, presărată cu povești inedite despre marele scriitor. Cel mai mult ne-au emoționat cuvintele învățătorului Vasile Rebreanu spuse fiului său la plecarea acestuia spre București: „Dragă Liviuț, să-ți ajute Dumnezeu să ajungi cât Coșbuc de mare!” sau răspunsul bătrânei Rodovica, prototipul Anei Baciu din romanul „Ion”: „Mie mi-o plăcut ce-o scris domnișorul Liviu acolo. Numa un singur lucru, nu, că m-o spânzurat”. Am văzut expuse cărțile scrise de soția sa, Ștefania Rebreanu, „Cu soțul meu” și de fiica celor doi, Puia Florica Rebreanu – „Pământul bătătorit de părintele meu”. Fiica scriitorului a decedat în 1995 și din păcate nu are urmași. De la Prislop am ajuns la Coșbuc - localitatea natală a poetului național George Coșbuc. Cu emoție am pătruns în încăperile ce adăpostesc lucrurile care au aparținut poetului și familiei sale. Ne-a mișcat istoria tragică a fiului său, Alexandru, decedat în urma unui accident de automobil, în 26 august 1915, dar și faptul că poetul ar fi acceptat mai ușor moartea fiului său dacă acesta ar fi murit pentru eliberarea Ardealului său drag.
Pe drumul de la Prislop spre Coșbuc am cântat „La oglindă” și „Numai una”, melodii compuse pe versurile lui Coșbuc. După-masa am petrecut-o în orașul Jibou, la Grădina botanică „Vasile Fati”, la sere și acvariile de pești, în parcul japonez și rezervația de căprioare. Apoi ne-am hrănit spiritual la Mănăstirea „Sf. Treime” din localitatea Bic, aproape de Șimleu Silvaniei, popasuri cunoscute de noi încă de acum doi ani când am poposit aici pentru prima dată. Sfătuitoarea noastră a fost maica stareță care ne-a oferit multe sfaturi de care promitem să ținem cont.
Tarziu în noapte am ajuns acasă, incredibil de nerăbdători să dezvăluim
micile noastre „comori”.
Excursia a fost organizată de prof. Bologan Elena de la Școala din Drăgești, în colaborare cu doamnele profesoare: Șipoș Petrina, Gulacsi Andreea, Goman Adina. Această călătorie a fost rodul unui parteneriat între școlile din Drăgești și Hidișelu de Sus. Pe parcursul călătoriei ne-au însoțit: prof. Șandra Florica, prof. Bala Adina, prof. Bocor Camelia (directorul Școlii din Hidișelu de Sus) și doamna Bologan Dana.
Tuturor le mulțumim. (Goman Adina &  Bologan Elena)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:45:00 Ora standard a Europei de Est