Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pe valea Someșului,

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pentru noi, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești, dimineața zilei de 11 mai 2012 a fost modalitatea perfectă de a evada din cotidian și de a mai adăuga la șiragul de perle al amintirilor încă o perlă.

Și ca să nu fim singuri i-am ales pe câțiva dintre colegii noștri de la Școala cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus și Școala cu clasele I-VIII nr.16 din Oradea. Împreună am hoinărit puțin... cam două zile, însoțiți de soarele cald al lunii mai și mulțumind lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest dar minunat.
 De dimineață am poposit la Ciucea, în marea de verdeață din fața domeniului Goga. Poetul „pătimirii noastre” ne-a „însoțit” în încăperile spațioase ale castelului, iar doamna Veturia „ne-a privit” cu ochi severi din tabloul lui Camil Ressu.
Înarmați cu multă răbdare am urcat dealul „Tăietura Turcului” din municipiul Cluj-Napoca, unde am vizitat cel mai mare Parc Etnografic din Transilvania, înființat de profesorul Romulus Vuia în anul 1929. Ne-am plimbat pe ulițele satului tradițional ca moșii și strămoșii nostri, intrând în gospodăriile țărănești din alte vremuri și familiarizându-ne cu obiectele de uz casnic utilizate în satele de altădată din Transilvania (Casa de olari din Leheceni și Piua cu ciocane de la Budureasa - Bihor, precum și Biserica din Petrindu, județul Sălaj).
Grădina botanică „Alexandru Borza” ne-a primit în parfumul florilor ce străjuiau aleile și în zumzetul gazelor trezite la viață. Am vizitat serele și ne-am răcorit cu sucuri și înghețată „Napoca”. După un drum lung am ajuns în orașul Bistrița; ne-am cazat la internatul C.T. Infoel, servind cina la
restaurantul „Casa Bistrițeană”.
În zorii celei de-a doua dimineți am vizitat Turnul dogarilor din Bistrița, după care am pornit pe valea Sălăuței spre meleagurile lui Coșbuc și Rebreanu. Primul popas l-am făcut la Muzeul „Liviu Rebreanu” de la Prislop, unde am asistat la o adevărată lecție de literatură, presărată cu povești inedite despre marele scriitor. Cel mai mult ne-au emoționat cuvintele învățătorului Vasile Rebreanu spuse fiului său la plecarea acestuia spre București: „Dragă Liviuț, să-ți ajute Dumnezeu să ajungi cât Coșbuc de mare!” sau răspunsul bătrânei Rodovica, prototipul Anei Baciu din romanul „Ion”: „Mie mi-o plăcut ce-o scris domnișorul Liviu acolo. Numa un singur lucru, nu, că m-o spânzurat”. Am văzut expuse cărțile scrise de soția sa, Ștefania Rebreanu, „Cu soțul meu” și de fiica celor doi, Puia Florica Rebreanu – „Pământul bătătorit de părintele meu”. Fiica scriitorului a decedat în 1995 și din păcate nu are urmași. De la Prislop am ajuns la Coșbuc - localitatea natală a poetului național George Coșbuc. Cu emoție am pătruns în încăperile ce adăpostesc lucrurile care au aparținut poetului și familiei sale. Ne-a mișcat istoria tragică a fiului său, Alexandru, decedat în urma unui accident de automobil, în 26 august 1915, dar și faptul că poetul ar fi acceptat mai ușor moartea fiului său dacă acesta ar fi murit pentru eliberarea Ardealului său drag.
Pe drumul de la Prislop spre Coșbuc am cântat „La oglindă” și „Numai una”, melodii compuse pe versurile lui Coșbuc. După-masa am petrecut-o în orașul Jibou, la Grădina botanică „Vasile Fati”, la sere și acvariile de pești, în parcul japonez și rezervația de căprioare. Apoi ne-am hrănit spiritual la Mănăstirea „Sf. Treime” din localitatea Bic, aproape de Șimleu Silvaniei, popasuri cunoscute de noi încă de acum doi ani când am poposit aici pentru prima dată. Sfătuitoarea noastră a fost maica stareță care ne-a oferit multe sfaturi de care promitem să ținem cont.
Tarziu în noapte am ajuns acasă, incredibil de nerăbdători să dezvăluim
micile noastre „comori”.
Excursia a fost organizată de prof. Bologan Elena de la Școala din Drăgești, în colaborare cu doamnele profesoare: Șipoș Petrina, Gulacsi Andreea, Goman Adina. Această călătorie a fost rodul unui parteneriat între școlile din Drăgești și Hidișelu de Sus. Pe parcursul călătoriei ne-au însoțit: prof. Șandra Florica, prof. Bala Adina, prof. Bocor Camelia (directorul Școlii din Hidișelu de Sus) și doamna Bologan Dana.
Tuturor le mulțumim. (Goman Adina &  Bologan Elena)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 07:26:05 Ora de vară a Europei de Est