Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cei mai răsfățați părinți!

Pentru un parteneriat de nota 10

Cei mai răsfățați părinți!

Astă-seară (luni, 14 mai 2012), de la ora 18, părinții elevilor din clasa a III-a C de la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea au fost invitați la școală de învățătoarea clasei, dna prof. Monica Toader.

Motivul? „Sărbătorirea Zilei Mondiale a Tăticului (13 mai).
Dacă la 8 Martie, sărbătorind Ziua Internațională a Femeii, doamnele s-au simțit curtate și răsfățate, de această dată rolurile, posturile și beneficiarii s-au schimbat, tăticii fiind cei mai iubiți dintre pământeni! Fără a se umfla în pene, a se da rotunzi și importanți, sărbătoriții serii au primit totul ca pe un dar (internațional), la care însă nu s-au așteptat nici din partea odraslelor, nici din partea învățătoarei și cu atât mai mult din partea jumătății lor...
O reuniune cu zâmbetul pe buze!
Testarea mamelor a urmat „calea” pe care o cunoșteau de la 8 Martie: recunoașterea unor personalități (masculine) cunoscute de pe micul ecran, pe baza imaginilor prezentate, dar și din rândul părinților clasei; ghicitori amuzante, cu tâlc; întrebări de cultură generală (cunoștințe de limba și literatura română, matematică, geografie și istorie), cinci întrebări adresate, de această dată, ambilor parteneri, pentru un test de autocunoaștere a cuplului; proba de „capă și spadă” pentru mămici a fost crearea de versuri, pornind de la câteva cuvinte de sprijin. Darurile copiilor pentru tăticu au constat într-o dedicație sinceră scrisă pe o coală A4, pe spatele unui colaj cuprinzând toți elevii clasei, în care propriul copil avea fotografia „înrămată”, precum și o floricică în ghiveci cu poza copilului, o lucrare făcută de mânuța lui în orele de îndeletniciri practice, folosind materiale reciclabile. Pentru prestația lor, mămicile au fost răsplătite cu aplauze din partea soților și cu câte o diplomă din partea Monicăi. Pe tot parcursul reuniunii, cu toții au avut zâmbetul pe buze, grație unei atmosfere destinse, întreținute atât de doamna învățătoare, cât și de niște tătici spirituali, puși pe glume... bune, cu umor de calitate și fără pic de ironie!
După un moment dulce, părinții au lăsat mesaje copiilor pe tabla neagră, care vor fi citite dimineață la prima oră de curs.
Câteva dintre ghicitori
Spre delectare și „aprofundare”, vă redăm câteva dintre ghicitorile pe care Monica le-a pregătit pentru mămici, în special, dar nici tăticii nu au fost scutiți să-și dea cu presupusul.
*Când scoți 5 din 5 și rămân tot cinci...?
*Dacă luăm din ea, e mai mare, dar dacă punem, este mai mică!
*Ce are doi ochi și 150 de dinți?
*Ce este salariul?
*De ce are ciocănitoarea cioc?
*De ce visează oamenii?
*Ce înseamnă un bărbat norocos? Dar o femeie norocoasă?
Din clasa I, Monica s-a preocupat să găsească fel de fel de modalități pentru a dezvolta parteneriatul cu părinții, spre a crea o „familie”, atât în cadrul clasei, cât și în rândul părinților. Nenumăratele ocazii ne dau și dovezile că munca dă roade, pe ambele fronturi!
Felicitări, Monica! Felicitări, dragi părinți! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Cei mai răsfățați părinți!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:12 Ora standard a Europei de Est