Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali

C.T. „C-tin Brâncuși” – „școala care te face olimpic național”

Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali

Raul Vasile Sarca și David Căpuș, elevii drei prof. ing. Monica Gale, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, au luat 10 la proba practică a Olimpiadei naționale la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”, ocupând locul I, respectiv locul V pe țară, la confruntarea de la Zalău (din 1-5 aprilie 2012).

De când scriu despre Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, cred că nu a fost an în care directorul colegiului, distinsul profesor Mihai Crețu, să nu ne anunțe cu bucurie: „Iar avem olimpici naționali. Te rog să vii să scrii despre ei!”
„Școala care te face olimpic național”
Anul acesta a venit rândul doamnei director inginer Aurora Tabacu să ne cheme să facem cunoștință cu cei doi olimpici naționali ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”.
„Vă invităm cu drag să scrieți din nou despre noi, despre școala care te face olimpic național”, mi-a replicat, la telefon, doamna director ing. Aurora Tabacu.
Trecând pragul colegiului, doamna director ne-a întâmpinat cu tabelele care conțin rezultatele finale la etapa națională. La clasa a XI-a rută directă, a XII-a rută progresivă, pe primul loc – Sarca Raul Vasile. Bihorul în frunte, urmat, pe locurile II, III și IV, de: Suceava, Ialomița și Sălaj... Notele lui Raul: 9,30 la proba scrisă și 10 la proba practică, punctaj final – 9,65, premiul I pe țară. Pe celălalt tabel, Căpuș David apare în poziția a V-a, având înainte patru olimpici, din Bacău, Timiș, Cluj și Sălaj. Notele obținute de David: 7,90 la scris și 10 la practică, punctaj final – 8,95, mențiune. Aruncând ochii pe tabele, observăm că pe tabelul lui David doar doi olimpici au mai obținut 10 la practică (elevul Bejan Paul Marian, din Bacău, poziționat în fruntea clasamentului, și Chirică Ștefan, din Sibiu). Pe tabelul lui Raul, doar Sabou Flaviu Cătălin, din Sălaj, a mai obținut 10 la practică. La scris s-a înregistrat o singură notă de 10, obținută de Ivan Ionel, din Ialomița (clasat în poziția a III-a).
„Un profesor se identifică prin performanțele elevilor săi”
„Sunt foarte bucuroasă să văd realizările celor doi olimpici naționali ai colegiului nostru; un profesor se identifică prin performanțele elevilor săi. Un premiu te obligă să te depășești și să te menții. Uneori e mai greu să te menții în fruntea plutonului, păstrând ștacheta ridicată. În cazul nostru, al profesorilor, nu e de ajuns să ceri, mai întâi trebuie să dai și să te implici foarte mult”, susține dra prof. ing. Monica Gale; iar doamna director ing. Aurora Tabacu avea să adauge privindu-i în față pe cei doi olimpici: „Și eu o să mă mândresc cu voi, ca și cu Annamaria Bako”. Și scoate poza Annamariei din portofel, unde sta alături de pozele copiilor săi. „Să vă citesc ce mi-a scris Annamaria Bako pe poza sa de absolvire:
 „Doamna directoare,
În acești ani de liceu mi-am dat seama că nu sunt limite, limitele sunt cele care le stabilim noi. Vă mulțumesc pentru încrederea și susținerea din partea dumneavoastră. Sunt mândră că am avut ocazia să reprezint școala cu brio și să am parte de atâtea lucruri frumoase din partea școlii. N-am să vă uit și doresc să mă întorc profesoară, pe viitor, unde am studiat.”
Annamaria absolvă anul acesta Facultatea de Construcții.
Cu locul I cucerit la națională, la domeniul Construcții, instalații și lucrări publice, Raul are un loc rezervat oriunde în țară la o facultate de construcții, fără examen de admitere, dar Raul vrea două facultăți: arhitectură și construcții. Multe a învățat și știe Raul și din familie, unde lucrează cot la cot cu tatăl său, în agricultură. Fiind din Nojorid, Raul simte atracție și pentru agricultură. De câțiva ani conduce tractorul, dar îi place și tehnologia de prelucrare a metalelor, iar după excursia de la Cluj-Napoca i-a mai intrat un „cui” în talpă – mecatronica! Peste ani, noi îl vedem pe Raul chiar primar al Nojoridului, de ce nu?!
David Căpuș, ca absolvent de rută progresivă, are în portofoliu diploma de finisor (primul nivel, la absolvirea clasei a X-a), dar și cel de-al doilea nivel de calificare, la absolvirea clasei a XI-a, ca zugrav, vopsitor, ipsosar, tapetar; la absolvirea clasei a XIII-a va obține cel de-al treilea nivel de calificare – tehnician în construcții și lucrări publice.
Și David lucrează în agricultură, alături de tatăl său, face apicultură și construiește case, alături de tatăl său. La absolvire s-a gândit să urmeze Facultatea de Construcții, dar mai întâi vrea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea apiculturii...
Conducerea colegiului, cu ajutorul unor sponsori generoși (S.C. Auto Bara, Emilia Com, Deniflor, consilier Ioan Bârsan - membru al Clubului Rotary) au recompensat olimpicii naționali cu o excursie la Cluj-Napoca, prilej de a asista (ca spectatori) la probele de concurs („Roboți mobili”) ale studenților calificați la etapa națională a Olimpiadei de mecatronică. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:12 Ora de vară a Europei de Est