Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

La 9 mai - de ziua poetului

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

Miercuri (9 mai 2012), am fost martori la evenimentul și fenomenul Lucian Blaga, la evocarea unei vârste, a unui poet și patron spiritual la liceul care poartă numele filosofului din Lancrăm.

Dl director Ioan Hora a punctat în esență istoria celor 20 de ani de existență a liceului care a avut „16 generații de absolvenți, care au făcut cinste școlii...”    
„Suntem mai mult decât o școală”, cum ne place nouă, celor de la „Blaga” să spunem, suntem o familie...” Iar pentru întărirea afirmației, dl director ne-a adus în atenție spiritul și dăruirea fotbaliștilor de la „Blaga” care în 5 mai, au cucerit „Cupa Coca Cola”, jucând admirabil la Timișoara și înscriindu-și în palmares trei victorii (cu Baia Mare, Satu Mare și Arad) și doar o înfrângere în fața gazdelor. Astfel că între 18 și 20 mai, ei vor disputa etapa finală a competiției la București.
 „Am văzut nu o dată sămânța mirabilă/ce-nchide în sine supreme puteri...”
Rar mi s-a-ntâmplat să aud un profesor de română vorbind atât de frumos despre omul, poetul și spiritul Lucian Blaga, cum a făcut-o, miercuri, doamna profesor Adriana Meșter, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Într-o exprimare liberă nuanțată, încărcată de emoție, domnia sa a evocat omul și poetul într-o construcție metaforică impresionantă, reușind să cucerească auditoriu cu bogăția de informații inedite pe care nu le găsești în cărți, stârnind astfel interesul și captând atenția generală. În calitatea sa de coordonator al revistei liceului, doamna profesor Adriana Meșter a ținut să ne prezinte și cel de-al 18 număr al „Cântecului vârstelor” proaspăt ieșit de sub tipar. Din careul de ași s-a pornit apoi, ca o flacără, cu flori la bustul poetului. Retrași în săli, cabinete și laboratoare, în sala de sport și pe terenul de sport, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual printr-un buchet de activități variate:
*„Blaga, poetul și filosoful” - concurs, prezentare PowerPoint (Valeria Ban, Anda Ardelean) - XII C
*Din beletristica blagiană – lecturi de suflet (Codruța Manea, Ioana Trempe, Andrea Vușcan) - VI B, VII A, B
*„Pentru minte, pentru suflet” – cerc de lectură (Pădurean Maria) - IX D, X C, D
*„Oradea mea” – prezentări  multimedia obiectiv-subiective (Adriana Meșter) - VII A
*„Oradea mea, a ta, a noastră” -concurs de fotografii (Sărăcuț C., Pușcariu R, Iova Delia, Pleșca G., Traier Șandor) - IX A, X A, B, XI A
*Concurs pe tema „Geografia României” (Fekete Eva) - IV D
9 Mai - Ziua Europei, Ziua Lucian Blaga (Pop Florin) - XII A
„We love English”- concurs de limba engleză (Dorina Mirodot) - III A, B și XI C- juriu
*Let’s have fun with foreign languages! (Mihaela Șilinca) X D
*„Be creative”- concurs interliceal de creație literară în limba engleză (Sânziana Neșiu) X B, XI A și XC, XI P – C.N. „I.Vulcan”
*Quatrene (Carmen Tivadar, Florian Secară, Mariana Man) V A, B
*Atelier de creație: Mandale (Mariana Chiș Gabriela Pleșca) IX A
*„Fii cool îmbrăcat ECO”- parada modei (Felicia Șchiop, învățătorii și diriginții) I-XI
*Meci de fotbal: echipa școlii - vedete locale (Cristian Ungur, Liana Popovits, Alin Silaghi, Huciu Ecaterina)
*Cupa ,,Lucian Blaga” la tenis de masă (Liana Popovits,  Alin Silaghi) – pentru elevi din clasele V-XII.
Regal artistic în Orășelul copiilor
După-amiază, elevii liceului și-au invitat părinții și prietenii în Orășelul copiilor la un regal artistic. Pe scenă, și-au dat concursul: majoretele liceului (din cls.II-III și V-VII); soliștii vocali de muzică ușoară: Cezara Lemnian, Corina Brănișcan, Carla Florin, Larisa Mihuț, Diana Popa, Ester Csatari, Izabela Abrudan, Teodora Georgiou și Vali Badea; trupa de dans a școlii; soliști vocali de muzică populară: Roxana Petrică,
Alina Săcădat, Mădălina Trip și Marius Bențan; am urmărit, în premieră, un număr inedit de gimnastică și acrobație, de mare efect, intitulat „Piramidele umane”, coordonat de dl director Ioan Hora (dascăl al acestei școli de 39 de ani, din cei 43 de ani de activitate didactică); parada modei, cu ținute aparținând unei tinere creatoare de modă – Ioana Silaghi, fostă elevă a școlii; invitați speciali în spectacol – dansatorii Ansamblului folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, instructor, prof. Emil Apostol.
Să mai spunem că nu departe de scenă și-au desfășurat activitatea membrii atelierului de confecționat șepci inscripționate (atelier coordonat de prof. Ioan Lațcău), ateliere de confecționat stegulețe, șirag de mărgele, de origami și de pictat pe față...
Concluzionând, vom spune că miercuri, spiritul Blaga a însuflețit și cucerit, a încântat și înnobilat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (198 de poze), accesați Galeria foto: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani. 

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:13:40 Ora standard a Europei de Est