Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul cultural internațional „Special Kids” (ediția a V-a)

„Suntem îndrăgostiți de povești”

Festivalul cultural internațional „Special Kids” (ediția a V-a)

Festivalul cultural internațional „Special Kids” a avut loc pe scena Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, luni, 7 mai 2012.

Aflat la cea de-a V-a ediție, festivalul-concurs, s-a derulat anul acesta în cadrul parteneriatului școlar multilateral Comenius „Suntem îndrăgostiți de povești”, fiind introdus cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor în calendarul Săptămânii Comenius 2012.
„Special Kids” nu înseamnă exclusiv elevi cu nevoi speciale. Special Kids înseamnă copii speciali, care se reunesc sub sigla parteneriatelor Comenius. Acest festival, devenit o tradiție, vrea să demonstreze faptul că elevii cu CES pot crea lucruri magice și se pot autodepăși cu îndrumarea potrivită. Dacă în trecut, festivalul nostru se adresa elevilor cu CES din învățământul special și elevilor cu CES integrați, pentru a facilita participarea partenerilor de proiect din Lituania, Polonia, Grecia și Turcia, anul acesta am extins grupul țintă și la elevii din învățământul de masă. Tot pornind de la contextul proiectului am ales și tema de anul acesta: „Poveștile în Europa”.
Secțiunile concursului
Secțiunea 1: Muzică și dans, dramă și joc – momente artistice prezentate pe scenă, pentru învățământul special, integrat și de masă
Secțiunea 2: Muzică și dans, dramă și joc – momente artistice prezentate pe DVD pentru învățământul special, integrat și de masă
Secțiunea 3: Artă și meșteșuguri – expoziție cu lucrările copiilor pentru învățământul special, integrat și de masă
S-au înscris în concurs la cele trei secțiuni un număr de 72 de echipaje din România (Bihor, Arad, Cluj, Sălaj, Bistrița, București), Lituania, Grecia, Turcia, Polonia, Spania. Au urcat pe scena festivalului 247 de copii și tineri, în calitate de concurenți și invitați speciali, dar numărul lor, consideând și secțiunea de DVD și expoziție, este mult mai mare. Copii, elevi, tineri, ei au adus în fața juriului povești în toate formele: jucate, cântate, dansate, mimate, desenate, pictate sau confecționate.
Invitați speciali: Centrul de zi Iedera, cu „Turtița”; echipa SNAC - Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1/Colegiul Național „Mihai Eminescu” - dans popular; Grupul Școlar Agricol „Horea” Marghita/ Ansamblul „Barcăul” - dans popular; moment folcloric pregătit pentru participanții din școlile partenere și dedicat regretatei Doamne a cântecului bihorean - Florica Ungur; soliști vocali: Cornel Borza și Viorica Bulzan Marc.
Juriul evenimentului a fost alcătuit din: prof. Doina Gyori, inspector de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. Lucia Popa, director al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, Crăciun Parasca, inspector DJCCPCN Bihor, Karla Peter, Universitatea din Oradea, Catedra de Științe ale Educației, Cornel Borza, solist vocal al Ansamblului artistic profesionist „Crișana”, Olimpia Mintaș, președinte Club Lyons 22; prezentatorii manifestării - prof. Teodora Pantazi, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea și actorul Rin Tripa, de la Teatru de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”.
Organizatorii (Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea și Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim) mulțumesc colaboratorilor și sponsorilor pentru sprijinul acordat: Consiliul Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Bihor, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, soliștilor vocali Cornel Borza și Viorica Bulzan Marc, Club Lyons 22, Restaurant „Vandana” și în mod special Teatrului de Stat “Regina Maria” Oradea și Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, Oradea, care ne-au pus la dispoziție locația pentru eveniment. (Teodora Pantazi & Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul cultural internațional „Special Kids” (ediția a V-a).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:46 Ora de vară a Europei de Est