Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ferestre deschise spre noi orizonturi

Pentru elevii claselor a II-a B și a IV-a A

Ferestre deschise spre noi orizonturi

În cadrul săptămânii „Școala altfel”, elevii claselor a II-a B (prof. Maria Duma) și a IV-a A (prof. Angela Clonda) de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, au vizitat frumoase meleaguri poloneze.

La 10 km depărtare de orașul polonez Cracovia se află Mina Wieliczka, o mină de sare atât de frumoasă încât UNESCO a luat-o în Patrimoniul Natural și Cultural încă din anul 1978.
Traseul turistic pornește de la 64 m adâncime până la 135 m și include 20 de camere. Pentru a ajunge la primul nivel este necesară coborârea a 378 de trepte din lemn. Acolo elevii au văzut cea mai mare catedrală salină din Polonia și numeroase altare ridicate de-a lungul secolelor de către mineri, un sanatoriu pentru cei cu boli respiratorii, săli de sport, săli pentru evenimente culturale, restaurante și lacuri sărate, precum și numeroase statuete sculptate în sare care reprezintă diferite personaje de importanță majoră în Polonia și nu numai. La sfârșitul turului ne-am recules pe băncile catedralei și am făcut o poză de grup, pe care am primit-o gata imprimată la ieșire. Din adâncuri am ieșit cu ajutorul unui lift care poate duce până la 36 de persoane în circa 30 de secunde.
În Cracovia, pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, am vizitat cel mai frumos complex arhitectonic, aparținând fostei reședințe regale: Castelul Wawel și catedrala fortificată Wawelska; în mijlocul orașului ne-am plimbat prin una dintre cele mai mari piețe medievale din lume, aflată în mijlocul orașului vechi – în Piața Principală. Dorind să vedem orașul de sus, am urcat în Turnul Primăriei, așa cum am făcut-o și acasă. Am colindat străzile pavate cu piatră cubică, am vizitat biserici și moschei, ajungând la Basilica ,,Sfânta Maria”. Vitraliile din naos și tavanul albastru înstelat, magnificul altar (care reprezintă Adormirea Maicii Domnului printre apostoli), ne-au lăsat fără grai. Sunetul cornului de vânătoare care răzbate din turn la fiecare oră ne-a trezit admirația.
În lagărul de la Auschwitz
Localitatea Auschwitz este situată la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia. Am vizitat Auschwitz I - lagărul care a fost locul execuțiilor a aproximativ 70.000 de oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi și sovietici și Auschwitz II - (Birkenau), lagăr de exterminare, unde au fost uciși cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 de polonezi și circa 19.000 de romi. Citatul „Cei care nu-și amintesc istoria sunt condamnați să o repete”, de George Santayana, și tot ce am văzut acolo ne-au marcat profund, veselia dispărând de pe chipurile noastre, până atunci vesele.
În drum spre casă, ne-am oprit în stațiunea Zakopane, cunoscută drept un oraș al unei minorități denumite „munteni” care sunt descendenții valahilor care au emigrat aici între secolele XV-XVII. Mâncarea tradițională, cu gust ca cea de-acasă, a fost savurată cu multă plăcere.
Dornici de a deschide ferestre și spre alte orizonturi (Ungaria, Republica Cehă și Polonia au fost vizitate deja), am conturat un nou plan de „bătaie” (o nouă excursie), pentru anul școlar viitor, în Elveția.
Maria Duma &Angela Clonda
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ferestre deschise spre noi orizonturi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:20 Ora de vară a Europei de Est