Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

Sâmbătă, concursul, dar și premierea

„Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

În secolul vitezei și al revoluției informatice, MATEMATICA rămâne regină, iar dascălii orădeni i-au dat sclipirea minții pentru a doua oară, în cadrul unui concurs fulger, cu premii finanțate de Primăria Oradea.

Sâmbătă (5 mai 2012), câțiva matematicieni orădeni s-au trezit „milionari” prin sclipirea minții lor, în cadrul concursului „Sclipirea minții”, ediția a II-a, competiție locală coordonată de dl prof. Florin Nicoară, de la Școala „Dacia” și sponsorizată „la greu” cu multe milioane de Primăria Oradea și Consiliul local.
„Cea de-a doua ediție a concursului de matematică „Sclipirea minții”, organizat de Asociația „EX NOBILI OFFICIO” și finanțat de Primăria Oradea, a fost găzduită de Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea. S-au înscris 340 de elevi de la clasa a III-a până la clasa a IX-a, din 18 școli orădene. La fiecare clasă s-au  premiat, de regulă, primii 9 clasați în ordine descrescătoare a punctajului. Primii 6 clasați dintre aceștia au primit și premii în bani, iar următorii trei doar diplome. Concursul a început la ora 9 și a durat două ore și 30 de minute, ne-a declarat coordonatorul de proiect, dl prof. Florin Nicoară.
Concursul este fără taxă de participare, tocmai din acest motiv l-am inițiat. Au fost implicate în activitate aproximativ 70 de cadre didactice din municipiu.
La fiecare clasă subiectul a fost compus din 4 probleme, la care s-au cerut rezolvări complete. Fiecare problemă s-a notat de la 0 la 7, ca la olimpiadă. Pentru redactarea subiectelor am invitat colegi de matematică de la Universitatea Oradea, în ideea de a nu fi profesori propunători de probleme care au elevi în concurs. Colegii de matematică universitari au fost: Borșa Emilia, Drăgan Simona, Cicortaș Grațiela, Mureșan Sorin și Fechete Ioan”.
La premierea care s-a desfășurat, tot sâmbătă, de la ora 18.30, în sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea au onorat dl primar, ing. Ilie Bolojan și dl consilier Daniel Negrean – din partea Consiliului local. Alături, în prezidiu au luat loc, coordonatorul manifestării, dl prof. Florin Nicoară, dl prof. Radu Pîrja – din partea Asociației „Ex Nobili Officio”, gazda bună a concursului, doamna director, prof. Simona Martin (de la C.N. „Iosif Vulcan”) și profesorii universitari Simona Drăgan și Sorin Mureșan.
În continuare, se cuvine să le „dăm cuvântul” premianților...
În revista „OviDan” nr. 71 de marți, le veți cunoaște pe toate cele 69 de minți sclipitoare. Acum vi-i prezentăm pe „milionari”, dar nu numai. (Ovidiu DAN)
Clasa a III-a
Nr. crt.   Elev  Șc.   Premiu  Suma
1.Hora Carla CN I. Vulcan I  225 lei
2.Cuc Tudor  Șc. „Dacia” II 200 lei
3.Sur Donatella Șc. „Dacia” III 175 lei
4.Vaida Filip Șc. „O. Doamna” M1 125 lei
5.Pali Alex Șc. nr. 11 M2 100 lei
6.Saguna Andrei Șc. „Dacia” M3 75 lei
Clasa a IV-a
13.Dobai Horea Șc. „O. Doamna” I 225
14.Costache Rares Șc. „Dacia” II 200
15.Hepes Bogdan Lic.T L. Blaga III 175
16.Petre Albert Șc. „Dacia” M1 125
17.Vaida Oana Lic.T O. Ghibu M2 100
18.Bubui Marius Șc. „Dacia” M3 75
Clasa a V-a
26.Palaghianu Radu C.N. ”E. Gojdu” I 225
27.Kokovics Razvan Șc. „Dacia” II 200
28.Tiutin Andrada Lic.T.B. „Emanuel” III 175
29.Þura Adrian C.N. „E. Gojdu” M1 125
30.Dragnea Darius Șc. nr. 16 M2 100
31.Blaga Serena Lic. T. Pent. Betel M3 75
Clasa a VI-a
35.Popa Mihnea CN „E. Gojdu” I 225
36.Pantis Alexandra CN M. Eminescu II 200
37.Tiutiu Natan Lic.T.B. „Emanuel” III 175
38.Constantinov Mihai CN „E. Gojdu” M1 125
39.Ungur Anda Șc. N. Balcescu M2 100
40.Farcau Emanuel Lic T.Pent. Betel M3 75
Clasa a VII-a
46.Dzițac Ioana Șc. N Balcescu I 225
47.Smausz Rebeca-Denisse Șc. „O. Doamna” II 200
48.Cosma Tudor Șc. „Dacia” III 175
49.Butuc-Mayer Filip L.T.B. „Emanuel” M1 125
50.Tiutin Cristina L.T.B. „Emanuel” M2 100
51.Lucaciu Alexandru CN I. Vulcan M3 75
Clasa a VIII-a
54.Cicortas Serban CN „E. Gojdu” I 225
55.Almășan David CN „E. Gojdu” II 200
56.Frantiu Andrei Șc. „Dacia” III 175
57.Fainarea Diana Lic.T O. Ghibu M1 125
58.Buciuman Madalina Șc. „O. Doamna” M2 100
59.Pința Titus CN „E.Gojdu” Oradea M3 75
Clasa a IX-a
65.Cora Radu CN „E.Gojdu” I 225
66.Zsisku Mihai CN „E. Gojdu” I 225
67.Cicortaș Beatrice CN „E.Gojdu” II 200
68.Bulzan George CN „E.Gojdu” M1 125
69.Farcaș Andrada CN „E.Gojdu” M2 100.
P.S. Pentru mai multe poze (64 de poze), accesați Galeria foto: „Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:57 Ora de vară a Europei de Est