Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

Sâmbătă, concursul, dar și premierea

„Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

În secolul vitezei și al revoluției informatice, MATEMATICA rămâne regină, iar dascălii orădeni i-au dat sclipirea minții pentru a doua oară, în cadrul unui concurs fulger, cu premii finanțate de Primăria Oradea.

Sâmbătă (5 mai 2012), câțiva matematicieni orădeni s-au trezit „milionari” prin sclipirea minții lor, în cadrul concursului „Sclipirea minții”, ediția a II-a, competiție locală coordonată de dl prof. Florin Nicoară, de la Școala „Dacia” și sponsorizată „la greu” cu multe milioane de Primăria Oradea și Consiliul local.
„Cea de-a doua ediție a concursului de matematică „Sclipirea minții”, organizat de Asociația „EX NOBILI OFFICIO” și finanțat de Primăria Oradea, a fost găzduită de Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea. S-au înscris 340 de elevi de la clasa a III-a până la clasa a IX-a, din 18 școli orădene. La fiecare clasă s-au  premiat, de regulă, primii 9 clasați în ordine descrescătoare a punctajului. Primii 6 clasați dintre aceștia au primit și premii în bani, iar următorii trei doar diplome. Concursul a început la ora 9 și a durat două ore și 30 de minute, ne-a declarat coordonatorul de proiect, dl prof. Florin Nicoară.
Concursul este fără taxă de participare, tocmai din acest motiv l-am inițiat. Au fost implicate în activitate aproximativ 70 de cadre didactice din municipiu.
La fiecare clasă subiectul a fost compus din 4 probleme, la care s-au cerut rezolvări complete. Fiecare problemă s-a notat de la 0 la 7, ca la olimpiadă. Pentru redactarea subiectelor am invitat colegi de matematică de la Universitatea Oradea, în ideea de a nu fi profesori propunători de probleme care au elevi în concurs. Colegii de matematică universitari au fost: Borșa Emilia, Drăgan Simona, Cicortaș Grațiela, Mureșan Sorin și Fechete Ioan”.
La premierea care s-a desfășurat, tot sâmbătă, de la ora 18.30, în sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea au onorat dl primar, ing. Ilie Bolojan și dl consilier Daniel Negrean – din partea Consiliului local. Alături, în prezidiu au luat loc, coordonatorul manifestării, dl prof. Florin Nicoară, dl prof. Radu Pîrja – din partea Asociației „Ex Nobili Officio”, gazda bună a concursului, doamna director, prof. Simona Martin (de la C.N. „Iosif Vulcan”) și profesorii universitari Simona Drăgan și Sorin Mureșan.
În continuare, se cuvine să le „dăm cuvântul” premianților...
În revista „OviDan” nr. 71 de marți, le veți cunoaște pe toate cele 69 de minți sclipitoare. Acum vi-i prezentăm pe „milionari”, dar nu numai. (Ovidiu DAN)
Clasa a III-a
Nr. crt.   Elev  Șc.   Premiu  Suma
1.Hora Carla CN I. Vulcan I  225 lei
2.Cuc Tudor  Șc. „Dacia” II 200 lei
3.Sur Donatella Șc. „Dacia” III 175 lei
4.Vaida Filip Șc. „O. Doamna” M1 125 lei
5.Pali Alex Șc. nr. 11 M2 100 lei
6.Saguna Andrei Șc. „Dacia” M3 75 lei
Clasa a IV-a
13.Dobai Horea Șc. „O. Doamna” I 225
14.Costache Rares Șc. „Dacia” II 200
15.Hepes Bogdan Lic.T L. Blaga III 175
16.Petre Albert Șc. „Dacia” M1 125
17.Vaida Oana Lic.T O. Ghibu M2 100
18.Bubui Marius Șc. „Dacia” M3 75
Clasa a V-a
26.Palaghianu Radu C.N. ”E. Gojdu” I 225
27.Kokovics Razvan Șc. „Dacia” II 200
28.Tiutin Andrada Lic.T.B. „Emanuel” III 175
29.Þura Adrian C.N. „E. Gojdu” M1 125
30.Dragnea Darius Șc. nr. 16 M2 100
31.Blaga Serena Lic. T. Pent. Betel M3 75
Clasa a VI-a
35.Popa Mihnea CN „E. Gojdu” I 225
36.Pantis Alexandra CN M. Eminescu II 200
37.Tiutiu Natan Lic.T.B. „Emanuel” III 175
38.Constantinov Mihai CN „E. Gojdu” M1 125
39.Ungur Anda Șc. N. Balcescu M2 100
40.Farcau Emanuel Lic T.Pent. Betel M3 75
Clasa a VII-a
46.Dzițac Ioana Șc. N Balcescu I 225
47.Smausz Rebeca-Denisse Șc. „O. Doamna” II 200
48.Cosma Tudor Șc. „Dacia” III 175
49.Butuc-Mayer Filip L.T.B. „Emanuel” M1 125
50.Tiutin Cristina L.T.B. „Emanuel” M2 100
51.Lucaciu Alexandru CN I. Vulcan M3 75
Clasa a VIII-a
54.Cicortas Serban CN „E. Gojdu” I 225
55.Almășan David CN „E. Gojdu” II 200
56.Frantiu Andrei Șc. „Dacia” III 175
57.Fainarea Diana Lic.T O. Ghibu M1 125
58.Buciuman Madalina Șc. „O. Doamna” M2 100
59.Pința Titus CN „E.Gojdu” Oradea M3 75
Clasa a IX-a
65.Cora Radu CN „E.Gojdu” I 225
66.Zsisku Mihai CN „E. Gojdu” I 225
67.Cicortaș Beatrice CN „E.Gojdu” II 200
68.Bulzan George CN „E.Gojdu” M1 125
69.Farcaș Andrada CN „E.Gojdu” M2 100.
P.S. Pentru mai multe poze (64 de poze), accesați Galeria foto: „Sclipirea minții” – un concurs fulger cu 69 de premianți!

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:01:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...