Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs de recitări în memoria poetului Áprily Lajos

Vineri, la Școala „Gáspár András” din Biharia

Concurs de recitări în memoria poetului Áprily Lajos

Este al patrulea an, când colectivul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András”din Biharia organizează concurs de recitare cu participare internațională.

Vineri, 27 aprilie 2012, s-au ales poeziile renumitului poet Áprily Lajos.
Concursul a fost organizat în cadrul proiectului câștigat prin Fundația Communitas și a primit denumirea de „Száz meg száz kis napocska” (Sute și sute de Soare), Soarele reprezentând concurenții zâmbitori care vor înveseli ziua cu recitări minunate.
La această ediție a concursului au participat 45 de elevi din 9 școli: din Debrețin, Ungaria - Karácsony Sándor Általános Iskola, de la Școala cu clasele I-VIII Tămășeu, Școala cu clasele I-VIII Sîniob, Grup Școlar de Agricultură Ecologică Sălard, Școala cu clasele I-IV „Csokonai V.M.” Cauaceu, Grup Școlar Agroindustrial „Tamási Áron” Borș, Școala cu clasele I-VIII Roșiori,  Școala cu clasele I-VIII Vaida și desigur școala gazdă.
Concursul s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: elevii claselor III-IV, V-VI și VII-VIII. În pauzele dintre categorii, elevii din Biharia au oferit un program artistic pregătit încă din săptămâna „Școala altfel” (cu ajutorul profesorilor Þigani Ștefan, Benchiu Mihaela și Ispan Andrea). Profesoara Kolya Beata a pregătit pentru elevii din prima categorie de vârstă un atelier meșteșugăresc pentru a petrece timpul cât mai plăcut până la finalul concursului.
Juriul acestei ediții a fost alcătuit din dna profesor Petõ Csilla - deputat, Ile Erzsébet - inspector școlar, Tankó Zita - profesor la Grup Școlar Teologic Romano-Catolic „Szent László” și Bereczki Enikõ - actor.
Premianții
La prima categorie de vârstă: Molnár Zsófia (Debrețin), Nyíri Stefánia (Biharia) și Kovács Reghina (Sălard); la a doua categorie: Tóth Titusz (Tămășeu) Szabó Kristóf (Sălard) și Kõrösi Gergõ (Sălard); la a treia categorie: Boros Brigitta (Biharia), Kiss Vica (Debrețin) și Gurbai Boglárka (Biharia).
Premii speciale au oferit dna deputat Petõ Csilla și dna primar Nagy Gizella - din partea Asociației Scola Nostra. De aceste premii speciale s-au bucurat: Molnár Beatrixot (Sîniob), Simon Alexandrát (Tămășeu), Vigh Natáliát (Borș), Máté Emõkét (Roșiori), Braun Ágnest (Sîniob) și Kucskár Kittit (Debrețin).
Organizatorii evenimentului, directoarea Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András”din Biharia - dna profesor Popovici Magdolna, Oros Erika și Biro Kinga, multumesc întregului colectiv al școlii pentru ajutorul acordat în buna desfășurare a concursului. (Popovici Magdolna)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de recitări în memoria poetului Áprily Lajos.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:28 Ora de vară a Europei de Est