Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gânduri din buzunarul de la piept

În luna florilor

Gânduri din buzunarul de la piept

Mi-am așezat pentru o vreme gândurile în buzunarul de la piept. Am dorit să stau de vorbă cu mine însămi, să mă știu cine sunt, răsfrântă în oglinda timpului, despre a cărui veșnicie am tot auzit vorbindu-se...

Poate te întrebi, uneori, dragă prietene, de ce îți scriu din când în când!
Pentru că am învățat că atunci când îți deschizi sufletul, renunți de fapt la zidurile cu care te-ai înconjurat toată viața. Și mai am un motiv, poate puțin egoist, mi-e teamă că aș putea să ajung să simt că m-am născut doar pentru a avea de unde muri... și nu vreau asta!
Am tot privit în jurul meu în ultima  vreme și s-a iscat în mine întrebarea „Ce câștigă un om dacă își pierde sufletul?” Cred că este o întrebare potrivită pentru vremurile în care trăim. Sau, mai degrabă, cred că este o întrebare potrivită și pentru ieri și pentru mâine...
 Mă uit cu durere la cei din jurul meu care, cu cât au mai mult, cu atât își doresc mai mult. Au ajuns să vrea mai mult decât și-au dorit vreodată! Mă doare și mă descumpănește pustiul din sufletul lor, dorința de-a călca în picioare, de-a umili doar pentru a ajunge cât mai sus... Doamne, cât de săraci sunt! Cât de nefericiți!
De mi-ar sta în putință, aș da o lege prin care fiecare să fie obligat să-și facă timp să respire, să adulmece mireasma pământului, să se lase pătruns de senzații ce vin de pretutindeni și de nicăieri, să se bucure de cei dragi, să știe să se apropie de ei cu căldură...
Cred din tot sufletul că fiecare dintre noi trebuie să facă tot ce-i stă în putință să se simtă diferit, să înflorească asemeni florilor câmpului, să fie cald ca soarele, să lase să coacă în el doar gânduri bune, așa cum și grâul se umflă din seva pământului...
 Am avut putere să sper în repetate rânduri și să îndur tot atâtea decepții, dar mi-am dorit cu ardoare să rămân Om și am luptat cât am putut... Se spune că cine nu cade, nu se poate înălța! După fiecare cădere m-am ridicat cu sufletul cântând de nădejde ca cerul toamna de cocori...
M-am tot întrebat dacă ne cunoaștem cu adevărat destinul sau suntem doar o pană de pasăre pe care vântul jucăuș o poartă de colo-colo... Cred că și una și alta! La un moment dat, cele două se întretaie... Suntem oare ceea ce trecutul ne-a făcut să fim sau suntem ce ne-am dorit? Poate că doar de noi depinde! Fiecare „călătorește” până unde poate sau până unde-și dorește, după cum își alege prioritățile... Existența noastră se împarte între viață și moarte... Pe prima o trăim, pe cealaltă doar ne-o imaginăm... Și poate că ar trebui să ne gândim la faptul că moartea nu vine odată cu anii, ci odată cu uitarea...
Ce vreau să spun de fapt? Că rostul nostru este să lăsăm o urmă a trecerii noastre prin lume, că la un moment dat, trebuie să avem putința să spunem împăcați cu noi înșine: „Te-am trăit, nu te-am visat doar, viață!”
Cer iertare clipei în care te vei opri din truda de zi cu zi ca să-mi citești gândurile ce-au năvălit peste mine odată cu ploaia de-afară... Știu că toate acestea nu țin de foame și nici de cald, știu că poate pentru multă lume sunt doar un visător incurabil, dar cred cu tărie în puterea noastră de-a fi buni și frumoși, și mai știu că nimeni și nimic nu poate să ne înstrăineze, să ne îndepărteze de noi înșine... Stă în puterea fiecăruia să caute singur adevărul, libertatea și fericirea..., iar viața nu înseamnă număr de respirații, ci clipe care să-ți taie respirația... (Anna)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:44 Ora de vară a Europei de Est