Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Antonia Bici – olimpică la română și matematică

Interviul săptămânii – la Șc. „Miron Pompiliu” Ștei

Antonia Bici – olimpică la română și matematică

Ne mândrim cu elevii și dascălii școlii noastre! Drept dovadă, o avem alături de noi pe eleva Antonia Bici, din clasa a VI-a B, care a obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile școlare.

Cea care a îndrumat-o și a continuat munca pe partea de literatură, alături de mama ei, a fost profesoara și diriginta Sanda Merce, un om deosebit și un dascăl distins.
Antonia este olimpică, atât la română, cât și la matematică. În cele ce urmează, ea va fi intervievată de colega sa de clasă, Vanessa David.
Reporterul: Antonia, ne-a bucurat foarte mult faptul că ai reușit să ne reprezinți școala la olimpiada de limba și literatura română, etapa națională. Ce reprezintă pentru tine această calificare?
Antonia: Pentru mine această calificare a reprezentat un succes, dar și o mare responsabilitate, deoarece am reprezentat județul Bihor.
- Câtă muncă se ascunde în spatele acestui rezultat?
- Cred că e vorba de pasiunea pentru citit. Încă înainte de a învăța să citesc mi-au plăcut cărțile și poveștile.
- În ce a constat concursul național de literatură?
- Etapa națională a constat în doua probe: proba scrisă și proba orală, individuală, care a avut două secțiuni: comunicare și tradiții culturale.
- Care dintre cele două probe a fost mai interesantă?
- Bineînțeles, mi-a plăcut mai mult proba orală, deoarece am avut posibilitatea să mă exprim liber, să prezint în dulcele grai românesc tradiții și obiceiuri din zonă, precum și portul popular specific Depresiunii Beiușului. Această probă mi-a adus mari satisfacții, am obținut premiul special pentru ,,Expresivitatea discursului oral și cunoașterea tradițiilor locale”. Premiul mi-a fost înmânat într-un cadru festiv de președintele executiv al concursului, conferențiar universitar dr. Mina Maria Rusu.
- Și la etapa județeană a Olimpiadei de matematică ai obținut un rezultat foarte bun. Cum reușești să combini latura umană cu cea reală?
- De mică mi-au plăcut matematica și lectura. Literatura presupune lectură, iar matematica, multe exerciții.
- Îți mai rămâne timp și pentru alte activități?
- Nu prea îmi rămâne timp pentru alte activități. Și în continuare, voi acorda o atenție deosebită pregătirii pentru școală. Totuși, îmi fac timp și pentru o plimbare în fiecare seară.
- Doamna dirigintă și noi, colegii tăi de clasă, te felicităm din toată inima pentru rezultatele obținute și îți urăm mult succes în tot ce faci!
Și conducerea unității (prof. Georgeta Mușet - director, prof. Angela Vlaș - director adjunct) a felicitat-o și i-a urat succes Antoniei. (Ileana Tomescu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:31 Ora de vară a Europei de Est