Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S.O.S. TERRA!

Proiectul educațional

S.O.S. TERRA!

Proiectul educațional S.O.S TERRA s-a desfășurat la Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei pe parcursul anului școlar 2011-2012.

În cadrul acestuia se realizează dezbateri cu scopul de a informa elevii despre factorii care poluează mediul, se ecologizează curtea școlii, se colectează deșeuri și se depozitează în locuri special amenajate după ce au fost sortate. Tot de-a lungul anului școlar se organizează un concurs de menținere a curățeniei în clase și se amenajează colțul viu. De asemenea, se studiază arealul referitor la poluare în orizontul local. În acest scop se face și distribuirea de pliante în comună în legătură cu factorii care poluează mediul. În perioada de toamnă se adună frunzele uscate, iar în perioada de iarnă se deszăpezește trotuarul din fața școlii. În luna aprilie, elevii participă la plantarea de flori în curtea școlii.
A doua parte a proiectului cuprinde perioada în care elevii confecționează obiecte și costume din materiale reciclabile  învățând astfel că reciclarea unor produse și conservarea altora pot să constituie o modalitate de protejare a resurselor naturale. Tot în această perioadă elevii realizează desene și afișe cu tematică ecologică. Această perioadă se finalizează cu un concurs între echipele claselor V-VIII în cadrul căruia sunt prezentate obiectele, costumele, afișele, desenele și eseurile realizate de ei pentru a sărbatori Ziua Pământului - 22 aprilie.
În cadrul activității au fost prezentate filme cu tematică ecologică și s-a desfășurat concursul care a cuprins cinci secțiuni: prezentarea creațiilor literare, prezentarea costumelor confecționate de elevi, prezentarea obiectelor realizate din materiale refolosibile, prezentarea desenelor și afișelor. Creațiile literare au fost eseurile și poeziile realizate de elevii claselor V-VIII. La această secțiune au fost acordate premii elevilor: Corb Genisa, Butiri Remus, Pătcaș Geanina din clasa a VI-a C - premiul I; Kiss Gyula din clasa a VII-a A - premiul I; Tătar Rebeca din clasa a V-a C - premiul II; Mateaș Ana din clasa a VIII-a A - premiul III.
Costumele au fost confecționate de elevi și prezentate în cadrul paradei eco. Premiul I a fost acordat elevului Mateaș Alexandru din clasa a V-a C, premiul II - elevei Sârb Denisa din clasa a VI-a A, premiul III - elevei Indrie Andreea din aceeași clasă. Pentru afișul reprezentativ, premiul I a fost acordat elevilor Piț Andrei și Măruța Georgiana din clasa a V-a A; premiul II - lui Mateaș Alexandru din clasa a V-a C; premiul III - lui Mălinescu Radu din clasa a VIII-a A. Și la celelalte secțiuni au fost acordate premii. S-au mai acordat premii speciale claselor participante pentru implicare deosebită în acest proiect. După proiectarea filmelor cu tematică ecologică, elevii au tras concluzii privind protecția mediului. Activitatea s-a încheiat cu înmânarea premiilor pentru cea mai curată clasă. (Mirela Damaschin)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S.O.S.  TERRA!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:18 Ora de vară a Europei de Est