Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi de la „Bălcescu” au călcat pe urmele strămoșilor în mândra și dulcea noastră Bucovină

În cadrul săptămânii „Școala altfel”

Elevi de la „Bălcescu” au călcat pe urmele strămoșilor în mândra și dulcea noastră Bucovină

Convinsă de multiplele valențe instructiv-educative pe care le poate avea o excursie în mândra și dulcea noastră Bucovină, doamna profesor Stela Tăut și-a programat, în săptămâna „Școala altfel”, să calce cu elevii săi din clasa a IV-a B pe urmele strămoșilor, împreună cu un grup de colegi din a III-a B, însoțiți de învățătoarea lor, prof. Vasilica Ienei.

Încântați de tot ceea ce au văzut și aflat, fericiții excursioniști au ținut să-i impresioneze joi (26 aprilie 2012) și pe părinți, povestindu-le cum a fost în superba lor incursiune în ținuturile lui Ștefan cel Mare, Eminescu, Sadoveanu, Creangă și Ciprian Porumbescu...
„Unde mergem noi, răsare soarele!”
Au cântat la pianul lui Sadoveanu, au văzut Agapia pictată de Grigorescu, au coborât 262 de scări în Salina de la Praid, și-au donat laptele și cornul la Ciucea, au trecut pragul muzeului cu cele 3.000 de ouă, s-au rugat în mănăstirile Bucovinei, au ascultat vocea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, au urcat la Cetatea Neamțului, au văzut bucătăria, dar și închisoarea, la Humulești, necunoscând ce hram poartă, mătușa Mărioara a ieșit cu mătura la ei...
Cei peste 40 de „trubaduri” au parcurs în patru zile peste 1.800 de kilometri, iar Stela și Crina Dobocan – prietena lor jurnalistă – aveau să-i asigure pe părinți de buna comportare a odraslelor lor, de cunoștințele pe care le dețin, cu care i-au impresionat pe localnici. Povestind pe baza imaginilor selectate (din cele peste 1.500 imortalizate), elevii ne-au cucerit cu condimentele furnizate legate de obiectivele vizitate. Văzându-i atât de curioși și înflăcărați, și Dumnezeu a ținut cu ei, așa încât doamna profesor Stela avea să cugete: „Niciodată nu a plouat. Unde mergem noi, răsare soarele!”
Pentru cei ce vor să priceapă, o excursie înseamnă înainte de bună dispoziție și relaxare totală, o recapitulare, o fixare și o evaluare a cunoștințelor de limba și literatura română, matematică, istorie, geografie, civică, muzică, științe, ecologie, religie și cultură, educație și simțire națională și europeană, bucurie și prietenie conjugate la persoana I, a II-a și a III-a singular și plural.
Nu e puțin lucru să parcurgi cu sufletul și mintea deschisă în patru zile volume întregi ale istoriei scrise și nescrise la Humuleștii lui Creangă, la Neamț, alături de Sadoveanu, la Agapia și Ciucea, împreună cu Vlahuță și Octavian Goga, la Tihuța, la castelul lui Dracula, la Cetatea Sucevei și a Neamțului, la Chilia lui Daniil Sihastru, la Cheile Bicazului și Lacul Roșu, la Salina de la Praid, vizitând mănăstirile Voroneț, Humor, Sucevița, Putna, Neamț,  Agapia, Văratec, Recea și Cămârzani; nu e puțin lucru să vezi la Suceava cel mai mare ou tradițional din lume; să vizitezi Muzeul oului de la Vama, să cânți la pianul lui Mihail Sadoveanu ori să-l asculți vorbind pe Marele Ștefan... în „Apus de soare”!
Să mai spunem că amintirile copiilor, așternute pe hârtie, vor fi transpuse pe „portativ” în revista „Școala altfel” pe care doamna profesor Stela Tăut intenționează să o scoată cu elevii săi în urma acestei inedite și binecuvântate experiențe. (Ovidiu DAN)     

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:08 Ora de vară a Europei de Est