Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevi de la „Bălcescu” au călcat pe urmele strămoșilor în mândra și dulcea noastră Bucovină

În cadrul săptămânii „Școala altfel”

Elevi de la „Bălcescu” au călcat pe urmele strămoșilor în mândra și dulcea noastră Bucovină

Convinsă de multiplele valențe instructiv-educative pe care le poate avea o excursie în mândra și dulcea noastră Bucovină, doamna profesor Stela Tăut și-a programat, în săptămâna „Școala altfel”, să calce cu elevii săi din clasa a IV-a B pe urmele strămoșilor, împreună cu un grup de colegi din a III-a B, însoțiți de învățătoarea lor, prof. Vasilica Ienei.

Încântați de tot ceea ce au văzut și aflat, fericiții excursioniști au ținut să-i impresioneze joi (26 aprilie 2012) și pe părinți, povestindu-le cum a fost în superba lor incursiune în ținuturile lui Ștefan cel Mare, Eminescu, Sadoveanu, Creangă și Ciprian Porumbescu...
„Unde mergem noi, răsare soarele!”
Au cântat la pianul lui Sadoveanu, au văzut Agapia pictată de Grigorescu, au coborât 262 de scări în Salina de la Praid, și-au donat laptele și cornul la Ciucea, au trecut pragul muzeului cu cele 3.000 de ouă, s-au rugat în mănăstirile Bucovinei, au ascultat vocea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, au urcat la Cetatea Neamțului, au văzut bucătăria, dar și închisoarea, la Humulești, necunoscând ce hram poartă, mătușa Mărioara a ieșit cu mătura la ei...
Cei peste 40 de „trubaduri” au parcurs în patru zile peste 1.800 de kilometri, iar Stela și Crina Dobocan – prietena lor jurnalistă – aveau să-i asigure pe părinți de buna comportare a odraslelor lor, de cunoștințele pe care le dețin, cu care i-au impresionat pe localnici. Povestind pe baza imaginilor selectate (din cele peste 1.500 imortalizate), elevii ne-au cucerit cu condimentele furnizate legate de obiectivele vizitate. Văzându-i atât de curioși și înflăcărați, și Dumnezeu a ținut cu ei, așa încât doamna profesor Stela avea să cugete: „Niciodată nu a plouat. Unde mergem noi, răsare soarele!”
Pentru cei ce vor să priceapă, o excursie înseamnă înainte de bună dispoziție și relaxare totală, o recapitulare, o fixare și o evaluare a cunoștințelor de limba și literatura română, matematică, istorie, geografie, civică, muzică, științe, ecologie, religie și cultură, educație și simțire națională și europeană, bucurie și prietenie conjugate la persoana I, a II-a și a III-a singular și plural.
Nu e puțin lucru să parcurgi cu sufletul și mintea deschisă în patru zile volume întregi ale istoriei scrise și nescrise la Humuleștii lui Creangă, la Neamț, alături de Sadoveanu, la Agapia și Ciucea, împreună cu Vlahuță și Octavian Goga, la Tihuța, la castelul lui Dracula, la Cetatea Sucevei și a Neamțului, la Chilia lui Daniil Sihastru, la Cheile Bicazului și Lacul Roșu, la Salina de la Praid, vizitând mănăstirile Voroneț, Humor, Sucevița, Putna, Neamț,  Agapia, Văratec, Recea și Cămârzani; nu e puțin lucru să vezi la Suceava cel mai mare ou tradițional din lume; să vizitezi Muzeul oului de la Vama, să cânți la pianul lui Mihail Sadoveanu ori să-l asculți vorbind pe Marele Ștefan... în „Apus de soare”!
Să mai spunem că amintirile copiilor, așternute pe hârtie, vor fi transpuse pe „portativ” în revista „Școala altfel” pe care doamna profesor Stela Tăut intenționează să o scoată cu elevii săi în urma acestei inedite și binecuvântate experiențe. (Ovidiu DAN)     

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:22:13 Ora standard a Europei de Est