Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Joi, festivitatea de premiere

Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Timp de o săptămână (în perioada 2-6 aprilie 2012), 60 de elevi din clasele XI D, XI H, XI I și XII H de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au „stat” pentru o zi „în umbra” unui profesionist dintr-un domeniu în care elevii și-ar dori să lucreze, iar ieri (joi, 26 aprilie 2012) au fost premiați pentru activitatea desfășurată...

În deschiderea festivității de premiere, directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon a subliniat faptul că acolo unde există voință și pasiune, viața ne demonstrează că cei care astăzi se află în „umbră” mâine devin profesioniști, iar ciclic rolurile se schimbă. „Eu vă doresc ca și voi să ieșiți din „umbră” devenind profesioniști pentru generațiile care vor urma”, le-a urat domnul director, convins fiind de această firească periodicitate, de predarea și preluarea ștafetei de la o generație la alta.
În intervenția sa, doamna director adjunct Simona Ardelean, coordonator local al  proiectului, a detaliat programul internațional  derulat (de 10 ani) de organizația Junior Achievement România.
Programul Job Shadow Day facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă într-o economie de piață și susține implicarea companiilor și a instituțiilor publice, de la manageri la profesioniștii din departamente, în educația pentru orientarea profesională a tinerilor. Programul încearcă să ofere tinerilor răspunsuri la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin școala?” și „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”, iar companiilor la întrebările „Cum vor fi viitorii angajați?”, “ Cu ce cunoștiințe pleacă din școală?” și „Ce așteptări au tinerii de la viitoarea lor carieră?”
În cadrul acestui proiect, elevii din cele patru clase au petrecut o zi într-o companie sau instituție locală pentru a înțelege responsabilitățile de la locul de muncă, abilitățile și competențele necesare pentru meseria respectivă și pentru a asista angajatul la îndeplinirea activităților specifice postului pe care îl ocupă. Din „umbră”, ei au văzut tot ce se petrece, dar nu au rămas doar simpli spectatori, ci au și acționat. Ei au avut șansa de a lucra alături de specialiști, asumându-și niște responsabilități și mândria de a fi ajuns în instituția și postura pe care și le-au dorit”, a conchis coordonatorul de proiect, doamna profesor Simona Ardelean.
La ediția din acest an a Job Shadow Day, cele mai cerute meserii au fost cele de profesor, director de grădiniță, agent de turism, administrator de unitate comercială, polițist, consultant financiar, barman și ospătar.
De această dată, elevii colegiului au ajuns să descopere tainele unor profesii (meserii) la Poliția Locală Oradea, Grădinița nr. 52, Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, la societățile comerciale „Flora Boutique”, „Saphir Travel”, „Schneider”, „Buf”, „Decensio”, Hotel „Continental Forum”, „Giocroi”, „Adecor Servicii”, „Cedrom prodserv”, „Rosecas”, „Sara Travel”, „Melaluc”, „Pradas  Fortuna”și „Experteuroconsulting” S.R.L.
Coordonatorii locali ai proiectului Job Shadow Day 2012 au fost doamna director adjunct Simona Ardelean și prof. ec. Teodora Monica Runcanu, iar în cadrul companiilor și instituțiilor, elevii au fost îndrumați și coordonați de diriginții claselor: la clasa a XII-a H, de prof. Teodora Monica Runcanu, la a XI-a D – prof. Monica Marian, la a XI-a H – prof. Rodica Tiutin, iar la a XI-a I, de prof. Mia Bradea.
Din partea companiilor și instituțiilor partenere, la festivitatea de premiere au participat, alături de conducerea colegiului și profesorii coordonatori, prof. Carmen Cheregi (de la Grădinița nr. 52), Gabriela Farcaș (de la „Saphir Travel”), Cristina Sofrone (de la „Flora Boutique”) și agent Vlad Mărieș (de la Poliția Locală Oradea).
Și la actuala ediție a Job Shadow Day, conducerea școlii (director – prof. dr. Ruben Filimon, directorii adjuncți – prof. Mihai Bacoș și Simona Ardelean) și coordonatorii locali ai proiectului mulțumesc elevilor, agenților economici și profesorilor implicați în organizarea și reușita acestui proiect. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:10 Ora de vară a Europei de Est