Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”

Proiect de parteneriat educațional

,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”

Proiectul „O carte pentru fiecare” derulat în școala noastră (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea) are drept scop îmbogățirea fondului de carte deținut de școlile din mediul rural.

Ne-am gândit la un univers nou, pe care acești copii nu-l pot cunoaște și în care nu pot pătrunde decât prin intermediul cărților. Cartea dăruită de fiecare dintre noi poate deschide noi orizonturi în mintea și sufletul unui copil. Elevii și cadrele didactice au dăruit din suflet multe cărți sprijinind această acțiune și dorindu-și totodată ca și alți copii să poată cunoaște tainele ce se ascund în filele cărților.
Prin această acțiune am dorit ca generația tânără să deprindă un comportament social pozitiv și să dobândească un bagaj de cunoștințe de cultură generală adecvat cerințelor vremurilor pe care le trăim, deoarece numai cartea ne poate ajuta să înțelegem și să pătrundem în tainele lumii, a universului. Cartea ne face să fim mai buni, ne ajută să trecem mai ușor peste greutățile vieții, este uneori ceva mai mult decât un profesor, cu ajutorul ei putem să descoperim lucruri noi. Cartea, așa cum spunea marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu „ne face să trăim în afară de minciună, nedreptate și prejudecăți”.          
Coordonatoarea proiectului, dna bibliotecar Roibu Florica, împreună cu dna director Tabacu Aurora, dna director adjunct Iova Ana-Maria, prof. Sălăgean Anne-Mari, prof. Lupău Mădălina, prof. Gale Monica, prof. Pop Elena, prof. ing. Petruț Virgil, care au renunțat bucuros la cărți din biblioteca personală oferind copiilor din mediul rural (care nu au acces atât de ușor la mijloacele moderne de documentare), posibilitatea de a cunoaște marile creații ale literaturii române și universale. De asemenea, un împătimit al lecturii, prof. Șușu Cătălin, a dăruit din suflet pe parcursul proiectului cărți din diverse domenii venind în sprijinul educării copiilor. Și elevii școlii noastre au dorit să participe la această acțiune dăruind fiecare câte o carte din cele citite de ei.
Prima școală spre care ne-am îndreptat pașii cu mari emoții a fost Școala cu clasele I-VIII din Zece Hotare. De ce spunem cu mari emoții, pentru că aici a învățat și dna bibliotecară care și-a amintit cu regret de anii copilăriei când dorindu-și să descifreze misterele ascunse din spatele filelor de carte, nu a găsit un fond literar necesar vârstei. Totul era depozitat într-o sală mică și prăfuită, iar cărțile erau în număr foarte mic.
Anul acesta ne-am gândit să venim în sprijinul altor elevi dornici de lectură și cu ajutorul dnei prof. Sălăgean Anne-Mari am aflat că o altă școală și anume structura Topa de Sus este la fel de sărăcăcioasă în ceea ce privește fondul de carte. De aceea ne-am propus ca înainte de Sfintele Sărbători de Paști să facem o bucurie elevilor de acolo și să dăruim din suflet cărțile donate de membrii echipei de proiect.
Ajunși la destinație am găsit elevii așteptându-ne entuziasmați și parcă dornici să descopere din tainele ascunse în filele cărților. Când au văzut mulțimea cărților pe fețele lor am putut vedea o imensă bucurie. Văzându-le reacțiile am plecat mulțumiți că am putut aduce o rază de fericire acestor copii care deși ar citi nu pot pătrunde atât de ușor în lumea imaginară a cărții.(Fl. R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:54:24 Ora standard a Europei de Est