Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”

Proiect de parteneriat educațional

,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”

Proiectul „O carte pentru fiecare” derulat în școala noastră (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea) are drept scop îmbogățirea fondului de carte deținut de școlile din mediul rural.

Ne-am gândit la un univers nou, pe care acești copii nu-l pot cunoaște și în care nu pot pătrunde decât prin intermediul cărților. Cartea dăruită de fiecare dintre noi poate deschide noi orizonturi în mintea și sufletul unui copil. Elevii și cadrele didactice au dăruit din suflet multe cărți sprijinind această acțiune și dorindu-și totodată ca și alți copii să poată cunoaște tainele ce se ascund în filele cărților.
Prin această acțiune am dorit ca generația tânără să deprindă un comportament social pozitiv și să dobândească un bagaj de cunoștințe de cultură generală adecvat cerințelor vremurilor pe care le trăim, deoarece numai cartea ne poate ajuta să înțelegem și să pătrundem în tainele lumii, a universului. Cartea ne face să fim mai buni, ne ajută să trecem mai ușor peste greutățile vieții, este uneori ceva mai mult decât un profesor, cu ajutorul ei putem să descoperim lucruri noi. Cartea, așa cum spunea marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu „ne face să trăim în afară de minciună, nedreptate și prejudecăți”.          
Coordonatoarea proiectului, dna bibliotecar Roibu Florica, împreună cu dna director Tabacu Aurora, dna director adjunct Iova Ana-Maria, prof. Sălăgean Anne-Mari, prof. Lupău Mădălina, prof. Gale Monica, prof. Pop Elena, prof. ing. Petruț Virgil, care au renunțat bucuros la cărți din biblioteca personală oferind copiilor din mediul rural (care nu au acces atât de ușor la mijloacele moderne de documentare), posibilitatea de a cunoaște marile creații ale literaturii române și universale. De asemenea, un împătimit al lecturii, prof. Șușu Cătălin, a dăruit din suflet pe parcursul proiectului cărți din diverse domenii venind în sprijinul educării copiilor. Și elevii școlii noastre au dorit să participe la această acțiune dăruind fiecare câte o carte din cele citite de ei.
Prima școală spre care ne-am îndreptat pașii cu mari emoții a fost Școala cu clasele I-VIII din Zece Hotare. De ce spunem cu mari emoții, pentru că aici a învățat și dna bibliotecară care și-a amintit cu regret de anii copilăriei când dorindu-și să descifreze misterele ascunse din spatele filelor de carte, nu a găsit un fond literar necesar vârstei. Totul era depozitat într-o sală mică și prăfuită, iar cărțile erau în număr foarte mic.
Anul acesta ne-am gândit să venim în sprijinul altor elevi dornici de lectură și cu ajutorul dnei prof. Sălăgean Anne-Mari am aflat că o altă școală și anume structura Topa de Sus este la fel de sărăcăcioasă în ceea ce privește fondul de carte. De aceea ne-am propus ca înainte de Sfintele Sărbători de Paști să facem o bucurie elevilor de acolo și să dăruim din suflet cărțile donate de membrii echipei de proiect.
Ajunși la destinație am găsit elevii așteptându-ne entuziasmați și parcă dornici să descopere din tainele ascunse în filele cărților. Când au văzut mulțimea cărților pe fețele lor am putut vedea o imensă bucurie. Văzându-le reacțiile am plecat mulțumiți că am putut aduce o rază de fericire acestor copii care deși ar citi nu pot pătrunde atât de ușor în lumea imaginară a cărții.(Fl. R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cartea, fereastră deschisă spre lumea imaginară”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:08 Ora de vară a Europei de Est