Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tradiții păstrate la Săcădat

Vineri, în cadrul „Școlii altfel”

Tradiții păstrate la Săcădat

Vineri, 6 aprilie 2012, în ultima zi a programului „Școala altfel”, cei din Săcădat s-au bucurat de un spectacol folcloric deosebit.

Sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au pregătit cu mari eforturi un program artistic care a avut ca scop reînvierea tradițiilor și obiceiurilor din Bihor. Deoarece în perioada 2-6 aprilie, în toate unitățile școlare  s-a derulat programul „Școala altfel”, cei din Săcădat s-au gândit că această săptămână reprezintă un bun prilej pentru a-și reaminti cu toții de obiceiurile strămoșești. Au dorit prin acțiunea lor, să demonstreze că tradițiile sunt încă vii și că, deși trăim într-o lume cu descoperiri tehnice atât de avansate cu toții trebuie să ne întoarcem uneori la viața tradițională.
Zona Bihorului, în care locuim, reprezintă un reper important pe harta folclorică a României, județul nostru fiind un  consecvent păstrător de tradiție românească autentică. Bihorenii au transmis din generație în generație dragostea lor pentru muzica populară, pentru portul tradițional, dar și atenta păstrare a tradițiilor și a obiceiurilor.
 Tocmai de aceea, elevii și preșcolarii din Săcădat au încercat să demonstreze că sunt bihoreni adevărați, că trăiesc în spiritul specific zonei și au dorit să le arate tuturor celor prezenți că tradiția nu moare niciodată.
Cu ajutorul întregii comunități locale, au reușit să pună în scenă o șezătoare tradițională. Printr-un efort deosebit, cu sprijinul unor părinți dedicați care s-au implicat activ în această acțiune, au reușit să decoreze sala Căminului Cultural din localitate în mod tradițional, cu fețe de masă și covoare lucrate manual. De asemenea, au reușit să aducă pe scenă câteva obiecte vechi, specifice zonei Bihorului: un război de țesut autentic, un fus, o roată pentru tors, ulcioare, oluri și canceuri
Pe scenă au urcat mai întâi preșcolarii Grădiniței din Săcădat, care, pregătiți de dna educatoare Sime Maria, au pus în scenă o șezătoare specific bihoreană. A urmat o altă șezătoare, care a cuprins și o suită de strigături din Bihor. Acest moment a fost pregătit de toți elevii gimnaziști, îndrumați de dna profesoară Mocan Nicoleta. Elevii și preșcolarii au interpretat roluri specifice unor tineri aflați la șezătoare, au dansat și au cântat, au spus glume, ghicitori și au jucat câteva jocuri specifice unei șezători.
Spectacolul a continuat cu cântece populare, interpretate de eleva Alina Tărău de la Școala nr. 2 din Săbolciu. În încheiere ne-am amuzat cu o scenetă pregătită de elevii  clasei a V-a ai aceleiași școli, îndrumați de dna profesoară Biriș Mihaela.
 La final, cu toții s-au înfruptat din bucatele tradiționale pregătite de gospodinele din localitate. În timpul spectacolului, elevii Școlii nr. 1 din Săcădat au realizat decorațiuni de Paști, în cadrul unor ateliere de lucru, sub îndrumarea cadrelor didactice.
Ne bucurăm de faptul că toți participanții, elevi, părinți, cadre didactice, au purtat costume populare tradiționale, marea majoritate împrumutate printr-un parteneriat  de la Școala din Diosig și de la grădinițe din Oradea.
Þinem să adresăm mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în această activitate, părinților, comunității locale, domnului primar pentru sprijin și efortul depus. (Nicoleta MOCAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiții păstrate la Săcădat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:45 Ora de vară a Europei de Est