Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la Banca și Bursa virtuală la târg și la Ziua carierei

CONTează pe educație la C.T. „Alex. Roman” Aleșd

De la Banca și Bursa virtuală la târg și la Ziua carierei

Proiectul CONTează pe educație reprezintă un mijloc de a promova educația financiară și antreprenorială în școli, o inițiativă ce vine în sprijinirea sistemului educațional în vederea formării unui cadru adecvat punerii bazelor unei culturi financiare în rândul elevilor – de la vârsta când copilul începe școala și continuând cu trecerea la etapa când acesta ajunge să urmeze studii superioare, respectiv să lucreze.

E important ca tinerii să conștientizeze implicațiile și responsabilitatea pe care domeniul economic le presupune, încă din timpul școlii, pentru o contribuție pozitivă în cadrul societății mai târziu.
Organizarea activităților în cadrul  proiectului CONTează pe educație s-a bucurat de un real succes și la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd.
Luni (2 aprilie 2012), a avut loc desfășurarea activităților Banca Virtuală, unde elevii au învățat cum să economisească bani, să realizeze un cont, un depozit bancar, într-un mediu real, având deschisă o bancă în incinta școlii.
O altă activitate de răsunet a fost Bursa Virtuală, elevii realizând tranzacționări adevărate pe bursa de valori București, impactul a fost senzațional: „merită să faci investiții pe bursă decât să joci „konterstrayk”, a apreciat un elev.
Un târg pe cinste
Am avut de a face apoi cu un târg adevărat de produse și servicii realizat din 35 de standuri, firme, realizate de elevi, cu idei din cele mai variate domenii, în care elevii au jucat roluri de antreprenori, realizându-și propria afacere; firmele au oferit servicii de coafură, manichiură, editare cărți de vizită, atelier foto la minut, produse bio, sucuri naturale, produse eco, patiserie și produse tradiționale, gablonțuri, firmă de publicitate, de reparat și întreținere produse electronice; un adevărat târg, unde s-au realizat profituri, câștigul a fost de partea elevilor, schimbarea de atitudine, crearea unei motivații pentru realizarea unei cariere de succes, schimbarea de viziune a viitorului antreprenor!
„Îmi planific viitorul”
Miercuri a fost denumită Ziua carierei – „Îmi planific viitorul” - organizată pe ateliere de lucru. Activitatea a demarat cu primirea invitaților de marcă din cadrul comunității aleșdene: dl director Roman Mentz de la HOLCIM S.A., dna director Lup Georgeta de la Banca Transilvania,
dl director Motoca Sorin de la Transelectrica, dl director Cazan Nicu -  Magazinul Penny, domnul director Arion Cuza - TRANSMATECOM Aleșd și doamna doctor (școlar) Alina Szabo. Doamna profesor inginer Irina Oros a organizat activitatea pe ateliere de lucru, fiecare invitat a avut câte 6 elevi de la diferite specializări (economic, electronică); elevii au pus întrebări invitaților despre cariera pe care au îmbrățișat-o, despre competențele unei cariere de succes, motivația fiecărei specializări și abilitățile unui bun manager. Elevii au fost impresionați de experiența împărtășită de distinșii invitați; activitatea s-a încheiat cu propuneri de idei de afaceri. Cea mai bună idee de afaceri („Reciclarea deșeurilor”) a fost premiată. La sugestia domnului director Roman Mentz următoarele activități de acest gen se vor desfășura în limba engleză, o motivație în plus pentru a schimba abordarea față de reticența de a învăța o limbă străină, dar și schimbarea de atitudine a elevilor față de formarea lor profesională.
Joi au avut loc activități de provocare; elevii au venit cu proiecte îndrăznețe cu Mașina mea perfectă și Casa eco, unde și-au expus ideile în realizarea acestor activități.
Tot joi s-a desfășurat concursul „O cină sănătoasă”, la care au participat șase grupe (elevi-părinți), fiecare grupă a bugetat o cină de 50 de lei. Activitatea a urmărit ca elevii și părinții să interacționeze și să gătească împreună.
Concluzionând, putem spune că  proiectul „CONTează pe educație” a fost o reușită, atât pentru elevi, cât și pentru echipa de proiect: prof. ing.Vasile Valeria – coordonator de proiect, prof. ing.Oros Irina - coordonator Ziua carierei, ec.Arion Simona - coordonator Bursa Virtuală, ec.Luca Georgeta - coordonator Târgul de produse și servicii, ec. Pop Gabriela – coordonator Banca Virtuală, ec. Lelea Gabriela – promovarea imaginii, ing. Hodișan Dragoș - O cină sănătoasă, Tole George - producător de imagine. (Valeria VASILE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:45 Ora de vară a Europei de Est