Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

În 21 și 22 aprilie - Invitație

La moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Parohia Greco-Catolică „Sfântul Gheorghe” din Oradea (str. Louis Pasteur) are deosebita bucurie de a vă invita la hramul bisericii care va fi sărbătorit în zilele de 21 și 22 aprilie 2012.

Cu acest prilej vor fi prezente, în biserică, moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe sunt aduse de la Mănăstirea Benedictină San Giorgio aflată pe Insula San Giorgio, Veneția, Italia și sunt însoțite de călugării benedictini, padre Biagio Toffan, superior al mănăstirii San Giorgio din Veneția, de padre Paolo Fassera, arhivist și hagiograf al istoriei vieții călugărești benedectine, fost confesor al Colegiului Pio Romeno din Roma, precum și de pr. protopop de Veneția părintele Vasile Barbolovici.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor putea fi venerate, în Oradea, după următorul program:
mbătă – 21 aprilie
orele 17.00 – 18.00 Paraclisul Maicii Domnului (Părintele Arhimandrit Ovidiu Horea Pop);
orele 18.30 – 20.00 Vecernia cu Litie (Părintele Arhimandrit Cornel Dârle);
orele 20.30 – 21.30 Acatistul Sfântului Gheorghe (Preot ortodox Marin Miheș);
orele 22.00 – 23.00 Adorație Euharistică (Pr. Mihai Vătămănelu OFMConv);
orele 24.00 - 01.30 Sfântul Maslu (Părintele Protopop Gavril Buboi);
orele 02.00 – 03.00 Moliftele Sfântului Vasile cel Mare (Părintele ieromonah stareț Tarciziu Roman).
Duminică – 22 aprilie
orele 09.00 – 10.30 Sfânta Liturghie (Preot ortodox Marin Miheș);
orele 11.00 – 12.30 Sfânta Liturghie Arhierească (PSS Virgil Bercea).
                   
BEIUȘ
Duminică, 22 aprilie 2012
Biserica Greco-Catolică „Sfinții Trei Ierarhi”
orele 17.00 – 18.00 – Sfânta Vecernie;
orele 18.00 – 19.00 – Acatistul Sfântului Gheorghe.
 
ȘIMLEU SILVANIEI
Luni, 23 aprilie 2012
Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime”:
orele 9.00 -10.00 – Utrenia;
orele 10.00 – 11.30 – Sfânta Liturghie;
orele 11.30 – 12.30 – Acatistul Sfântului Gheorghe.
 
ZALĂU
Biserica Greco-Catolică „Sfânta Familie”
orele 17.00 – 18.30 – Sfânta Liturghie;
orele 18.30 – 21.00 Program de rugăciune.
 
Din istoricul parohiei
La 14 noiembrie 1999 s-a sfințit locul pentru viitoarea biserică de către un sobor de preoți greco-catolici și ortodocși.
Timp de un an, 1999-2000, s-a executat demolarea unor structuri dezafectate, iar cărămizile recuperate din acele structuri au fost conservate, fiind folosite la construcția noii biserici.
În anul 2001 s-a trasat forma viitoarei biserici și excavatorul a început să sape în dealul pe care urma să se construiască. Tot în 2001 s-a ridicat fundația și o parte din ziduri dar, din lipsa fondurilor, o bună perioadă de timp lucrările s-au oprit.
În 2001 are loc și prima vizită a Nunțiului Apostolic Jean Claude Perisset împreună cu PSS Virgil Bercea pe șantier.
În 22 septembrie 2002 are loc sfințirea bisericii de către PSS Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți, dar fără participarea activă a Bisericii Ortodoxe, așa cum s-a convenit.
Proiectul bisericii a fost oferit de către arhitectul Octavian Muth, iar partea de rezistență de ing. Negrea Ovidiu. Construcția a fost executată de firma Selina care a și finanțat o bună parte din lucrări.
Din 2002 și până în prezent în biserică slujește și preotul ortodox, alternativ, luni, miercuri și vineri iar duminica și în sărbători de la ora 9.00. Preotul greco-catolic slujește marți, joi, vineri, iar duminica și în sărbători de la ora 11.00.
Din 2003 avem activități pastorale în biserică devenite tradiție, precum: Celebrarea ecumenică, Misiuni Populare, Prima Spovadă și Împărtășania Solemnă, Rozarul de 24 de ore, Seara colindelor și Serbarea de Crăciun.
În anul 2005, din dorința de ajunge la patul acelor bolnavi care, cu toate că exista o biserică în curtea spitalului nu se pot deplasa, am înființat un post de radio, cu circuit închis, Radio Pace, radio care transmite în aproape toate pavilioanele spitalului un program zilnic de circa 2 ore care cuprinde slujbele din biserică, muzică, meditații, sinaxarul zilei, pilde, citiri din Sfânta Scriptură. Transmiterea este asigurată de voluntari.
Din necesități pastorale, în anul 2005, PSS Virgil Bercea a trimis încă un preot în persoana părintelui Crăciun Ioan Sorin care, în anul 2006, devine capelanul spitalului și paroh II, având în păstorire și credincioșii parohiei „Sfântul Gheorghe”.
În anul 2010-2011 a fost realizată pictura bisericii.
În anul 2012 Parohia „Sfântul Gheorghe” este constituită din 51 de familii având 110 credincioși.
În prezent, în biserică slujesc trei preoți greco-catolici: preotul Olimpiu Todorean, preotul Sorin Crăciun, preotul Ionuț Dobocan și preotul ortodox: Marin Miheș. (pr. Olimpiu TODOREAN, paroh)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:59 Ora de vară a Europei de Est