Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

În 21 și 22 aprilie - Invitație

La moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Parohia Greco-Catolică „Sfântul Gheorghe” din Oradea (str. Louis Pasteur) are deosebita bucurie de a vă invita la hramul bisericii care va fi sărbătorit în zilele de 21 și 22 aprilie 2012.

Cu acest prilej vor fi prezente, în biserică, moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe sunt aduse de la Mănăstirea Benedictină San Giorgio aflată pe Insula San Giorgio, Veneția, Italia și sunt însoțite de călugării benedictini, padre Biagio Toffan, superior al mănăstirii San Giorgio din Veneția, de padre Paolo Fassera, arhivist și hagiograf al istoriei vieții călugărești benedectine, fost confesor al Colegiului Pio Romeno din Roma, precum și de pr. protopop de Veneția părintele Vasile Barbolovici.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor putea fi venerate, în Oradea, după următorul program:
mbătă – 21 aprilie
orele 17.00 – 18.00 Paraclisul Maicii Domnului (Părintele Arhimandrit Ovidiu Horea Pop);
orele 18.30 – 20.00 Vecernia cu Litie (Părintele Arhimandrit Cornel Dârle);
orele 20.30 – 21.30 Acatistul Sfântului Gheorghe (Preot ortodox Marin Miheș);
orele 22.00 – 23.00 Adorație Euharistică (Pr. Mihai Vătămănelu OFMConv);
orele 24.00 - 01.30 Sfântul Maslu (Părintele Protopop Gavril Buboi);
orele 02.00 – 03.00 Moliftele Sfântului Vasile cel Mare (Părintele ieromonah stareț Tarciziu Roman).
Duminică – 22 aprilie
orele 09.00 – 10.30 Sfânta Liturghie (Preot ortodox Marin Miheș);
orele 11.00 – 12.30 Sfânta Liturghie Arhierească (PSS Virgil Bercea).
                   
BEIUȘ
Duminică, 22 aprilie 2012
Biserica Greco-Catolică „Sfinții Trei Ierarhi”
orele 17.00 – 18.00 – Sfânta Vecernie;
orele 18.00 – 19.00 – Acatistul Sfântului Gheorghe.
 
ȘIMLEU SILVANIEI
Luni, 23 aprilie 2012
Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime”:
orele 9.00 -10.00 – Utrenia;
orele 10.00 – 11.30 – Sfânta Liturghie;
orele 11.30 – 12.30 – Acatistul Sfântului Gheorghe.
 
ZALĂU
Biserica Greco-Catolică „Sfânta Familie”
orele 17.00 – 18.30 – Sfânta Liturghie;
orele 18.30 – 21.00 Program de rugăciune.
 
Din istoricul parohiei
La 14 noiembrie 1999 s-a sfințit locul pentru viitoarea biserică de către un sobor de preoți greco-catolici și ortodocși.
Timp de un an, 1999-2000, s-a executat demolarea unor structuri dezafectate, iar cărămizile recuperate din acele structuri au fost conservate, fiind folosite la construcția noii biserici.
În anul 2001 s-a trasat forma viitoarei biserici și excavatorul a început să sape în dealul pe care urma să se construiască. Tot în 2001 s-a ridicat fundația și o parte din ziduri dar, din lipsa fondurilor, o bună perioadă de timp lucrările s-au oprit.
În 2001 are loc și prima vizită a Nunțiului Apostolic Jean Claude Perisset împreună cu PSS Virgil Bercea pe șantier.
În 22 septembrie 2002 are loc sfințirea bisericii de către PSS Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți, dar fără participarea activă a Bisericii Ortodoxe, așa cum s-a convenit.
Proiectul bisericii a fost oferit de către arhitectul Octavian Muth, iar partea de rezistență de ing. Negrea Ovidiu. Construcția a fost executată de firma Selina care a și finanțat o bună parte din lucrări.
Din 2002 și până în prezent în biserică slujește și preotul ortodox, alternativ, luni, miercuri și vineri iar duminica și în sărbători de la ora 9.00. Preotul greco-catolic slujește marți, joi, vineri, iar duminica și în sărbători de la ora 11.00.
Din 2003 avem activități pastorale în biserică devenite tradiție, precum: Celebrarea ecumenică, Misiuni Populare, Prima Spovadă și Împărtășania Solemnă, Rozarul de 24 de ore, Seara colindelor și Serbarea de Crăciun.
În anul 2005, din dorința de ajunge la patul acelor bolnavi care, cu toate că exista o biserică în curtea spitalului nu se pot deplasa, am înființat un post de radio, cu circuit închis, Radio Pace, radio care transmite în aproape toate pavilioanele spitalului un program zilnic de circa 2 ore care cuprinde slujbele din biserică, muzică, meditații, sinaxarul zilei, pilde, citiri din Sfânta Scriptură. Transmiterea este asigurată de voluntari.
Din necesități pastorale, în anul 2005, PSS Virgil Bercea a trimis încă un preot în persoana părintelui Crăciun Ioan Sorin care, în anul 2006, devine capelanul spitalului și paroh II, având în păstorire și credincioșii parohiei „Sfântul Gheorghe”.
În anul 2010-2011 a fost realizată pictura bisericii.
În anul 2012 Parohia „Sfântul Gheorghe” este constituită din 51 de familii având 110 credincioși.
În prezent, în biserică slujesc trei preoți greco-catolici: preotul Olimpiu Todorean, preotul Sorin Crăciun, preotul Ionuț Dobocan și preotul ortodox: Marin Miheș. (pr. Olimpiu TODOREAN, paroh)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:55 Ora standard a Europei de Est