Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festival suedez de artã performativã - PALS

CR Stockholm, partener al noului

Festival suedez de artã performativã - PALS

PALS – Performance Art Links; ateliere de creaþie, prelegeri ºi performance-uri; 18-22 aprilie, Fylkingen (Söder Mälarstrand 27) ºi piaþa Sergels torg, Stockholm
Intrare liberã!

În perioada 20-22 aprilie are loc la Fylkingen prima ediþie a festivalului de artã performativã PALS – Performance Art Links. De-a lungul celor trei zile de festival vor putea fi vãzute performance-uri ale unor importanþi artiºti din Belarus, Canada, Finlanda, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Polonia, România, Spania, Suedia ºi Norvegia. Invitaþii ICR Stockholm la festival sunt criticul ºi istoricul de artã Ileana Pintilie ºi artistul Gusztáv Ütõ.
Festivalul va fi precedat de un program de ateliere de creaþie în care un numãr de artiºti experimentaþi vor lucra cu studenþi din Suedia, Norvegia, Finlanda, Polonia ºi SUA. Programul va fi deschis miercuri, 18 aprilie, la ora 19.30, de Ileana Pintilie, cu prelegerea The Artist's Body - Past and Present in Eastern Europe, urmatã de o masã rotundã cu o parte dintre artiºtii participanþi. Ileana Pintilie este istoric de artã, curator ºi autoarea mai multor cãrþi de istoria artei.
Artistul Gusztáv Ütõ va participa la festival cu o serie de trei performance-uri care vor fi prezentate, alãturi de alte lucrãri de artã performativã, vineri, 20 aprilie, între orele 18.00-24.00, la Fylkingen, sâmbãtã, 21 aprilie, între orele 12.00-14.00, în piaþa Sergels torg ºi duminicã, 22 aprilie, în cadrul programului A Performance Art Guide to Ordinary Life ce se va desfãºura la Fylkingen ºi în împrejurimi. Ütõ este unul dintre cei mai cunoscuþi artiºti performativi din România, cu o bogatã activitate artisticã, didacticã ºi curatorialã. În perioada 1990-1999 a organizat AnnART - International Living Art Festival, singurul festival internaþional de artã performativã din România. Dintre numeroasele sale participãri la festivaluri ºi expoziþii internaþionale amintim doar cã în 2001 a reprezentat România la Bienala de artã de la Veneþia. Lucrãrile lui Gusztáv Ütõ combinã referinþe politice ºi poetice la contexte locale ºi probleme curente.
Printre artiºtii participanþi la PALS se mai numãrã: Aapo Kustaa Korkeaoja (Finlanda), Agnes Nedregard (Norvegia), Bartolomé Ferrando (Spania), BBB Johannes Deimling (Germania), Marcel Sparmann (Germania), Marta Bosowska (Polonia), Myriam Laplante (Italia), Sakiko Yamaoka (Japonia), Shannon Cochrane (Canada), Sinéad O'Donnell (Irlanda), Tony Schwensen (Australia/SUA), Yuras Barysevich (Belarus), precum ºi artiºtii suedezi Chuyia Chia, Guds Söner, Joakim Stampe, Johannes Blomqvist, Klas Eriksson, Maline Casta, Marit Lindberg, Pernilla Ljungkvist ºi Sten Hanson.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul www.palsfestival.se (Simona Buzatu)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:05:55 Ora standard a Europei de Est