Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”

Marți, la C.T. „C-tin Brâncuși”

Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”

Marți (3 aprilie 2012), dl ing. Cătălin Șușu și conducerea Colegiului Tehnic „C-tin Brâncuși” din Oradea (director – dna ing. Aurora Tabacu, director adjunct – dna prof. Ana-Maria Iova) ne-au prilejuit un eveniment literar remarcabil: o întâlnire cu poetul Nicolae Labiș, prin prezența la manifestare a dnei Maria Margareta Labiș, sora cea mică a poetului.

În afara grupului de liceeni și a unui grup de elevi de la Școala din Leș, la eveniment au participat conducerea colegiului, un buchet de cadrele didactice, dna Maria Margareta Labiș, dl conferențiar doctor Gabriel Grigorescu, de la Institutul Politehnic  București și domnul inspector școlar Florian Mieluț.
„În această zi de primăvară binecuvântată, salutăm cu emoție prezența domniei voastre, stimată doamnă profesor Maria Margareta Labiș. Vă mărturisesc sincer că nu am sperat că voi avea șansa să cunosc o parte din marele poet Nicolae Labiș, datorată prezenței dumneavoastre în mijlocul nostru.
Versurile tânărului poet, luptător ardent cu inerția, mi-au încântat  adolescența și m-au făcut să notez în jurnalul personal că voi arde viu și înalt până la ceruri.
Am admirat sufletul neliniștit și privirile încărcate de genialitate ale marelui poet, declarându-mă veșnic îndrăgostită ...
În scrisorile trimise părinților săi din Capitala țării, Nelu întreba mereu ce face sora sa mai mică, frumoasa Margareta.
Am lăcrimat citind biografia poetului ajungând la finalul celor „douăzeci de ani și încă unul”, „când puii pasării cu clonț de rubin” i-au sfârtecat trupul, „la ceas oprit de lege și de datini”, lăsând în urmă versuri nemuritoare...”.
După frumoasa primire pe care i-a făcut-o cu acest mesaj poetic doamna director adjunct, profesor Ana-Maria Iova, a urmat discursul doamnei profesor Maria Margareta Labiș, care ne-a electrizat preț de câteva momente vorbind despre copilăria și adolescența fratelui său, poetul Nicolae Labiș, făcând o legătură poetică cu scrierea unui alt mare creator moldav Mihail Sadoveanu („Baltagul”) și anume elogiind locurile natale între Sabasa și Suha. A subliniat apoi frumusețea locurilor de la Mălini, unde familia Labiș și-a petrecut mulți ani. Doamna Labiș a recitat cu emoție și cu mult talent versuri din creatia marelui poet, fără a ocoli capodopera sa „Moartea căprioarei”.
În tot acest timp, pe marele ecran s-au derulat poze ale tânărului poet din anii copilăriei, din adolescență, dar și din Capitală, unde a urmat cursurile Școlii de literatură, unde era recunoscut drept geniul generației sale... numit „copil-minune” al poeziei, „buzdugan al generației sale”, „cal alb călcând neiubirea-n picioare”, Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului...”.
După două ore de plăcută zăbavă, evenimentul s-a încheiat în aplauzele asistenței, doamna Maria Labiș primind un frumos buchet de flori de primăvară din partea elevilor și a cadrelor didactice.
Ana-Maria Iova & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:20 Ora de vară a Europei de Est