Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”

Marți, la C.T. „C-tin Brâncuși”

Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”

Marți (3 aprilie 2012), dl ing. Cătălin Șușu și conducerea Colegiului Tehnic „C-tin Brâncuși” din Oradea (director – dna ing. Aurora Tabacu, director adjunct – dna prof. Ana-Maria Iova) ne-au prilejuit un eveniment literar remarcabil: o întâlnire cu poetul Nicolae Labiș, prin prezența la manifestare a dnei Maria Margareta Labiș, sora cea mică a poetului.

În afara grupului de liceeni și a unui grup de elevi de la Școala din Leș, la eveniment au participat conducerea colegiului, un buchet de cadrele didactice, dna Maria Margareta Labiș, dl conferențiar doctor Gabriel Grigorescu, de la Institutul Politehnic  București și domnul inspector școlar Florian Mieluț.
„În această zi de primăvară binecuvântată, salutăm cu emoție prezența domniei voastre, stimată doamnă profesor Maria Margareta Labiș. Vă mărturisesc sincer că nu am sperat că voi avea șansa să cunosc o parte din marele poet Nicolae Labiș, datorată prezenței dumneavoastre în mijlocul nostru.
Versurile tânărului poet, luptător ardent cu inerția, mi-au încântat  adolescența și m-au făcut să notez în jurnalul personal că voi arde viu și înalt până la ceruri.
Am admirat sufletul neliniștit și privirile încărcate de genialitate ale marelui poet, declarându-mă veșnic îndrăgostită ...
În scrisorile trimise părinților săi din Capitala țării, Nelu întreba mereu ce face sora sa mai mică, frumoasa Margareta.
Am lăcrimat citind biografia poetului ajungând la finalul celor „douăzeci de ani și încă unul”, „când puii pasării cu clonț de rubin” i-au sfârtecat trupul, „la ceas oprit de lege și de datini”, lăsând în urmă versuri nemuritoare...”.
După frumoasa primire pe care i-a făcut-o cu acest mesaj poetic doamna director adjunct, profesor Ana-Maria Iova, a urmat discursul doamnei profesor Maria Margareta Labiș, care ne-a electrizat preț de câteva momente vorbind despre copilăria și adolescența fratelui său, poetul Nicolae Labiș, făcând o legătură poetică cu scrierea unui alt mare creator moldav Mihail Sadoveanu („Baltagul”) și anume elogiind locurile natale între Sabasa și Suha. A subliniat apoi frumusețea locurilor de la Mălini, unde familia Labiș și-a petrecut mulți ani. Doamna Labiș a recitat cu emoție și cu mult talent versuri din creatia marelui poet, fără a ocoli capodopera sa „Moartea căprioarei”.
În tot acest timp, pe marele ecran s-au derulat poze ale tânărului poet din anii copilăriei, din adolescență, dar și din Capitală, unde a urmat cursurile Școlii de literatură, unde era recunoscut drept geniul generației sale... numit „copil-minune” al poeziei, „buzdugan al generației sale”, „cal alb călcând neiubirea-n picioare”, Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului...”.
După două ore de plăcută zăbavă, evenimentul s-a încheiat în aplauzele asistenței, doamna Maria Labiș primind un frumos buchet de flori de primăvară din partea elevilor și a cadrelor didactice.
Ana-Maria Iova & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicolae Labiș „a ars scurt și orbitor, răscolind miresmele pământului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:31:10 Ora standard a Europei de Est