Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri

Miercuri, la Cluj-Napoca

Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri

Miercuri, 4 aprilie 2012, în Săptămâna științei și tehnologiei, la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca s-a desfășurat concursul tehnico-științific „Fii o săptămână profesor de științe”.

Concursul, cuprins în calendarul activităților educative regionale și interjudețene ale MECTS, a reunit 54 de elevi și profesori, după cum avem să aflăm de la prof. Mioara Þigan, consilier educativ la C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea, prezentă la cea de-a IX-a ediție a simpozionului pentru profesori, intitulat „Știință și interdisciplinaritate”. Prof. Mioara Þigan și Anița Luncan au prezentat lucrarea „Un om educat pentru un mediu sănătos.”.
Eleva gojdistă Gyorodi Diana din clasa a VII-a A (diriginte Mile Anca) a prezentat lucrarea practică „Roboțelul gojdist”, cu care a obținut locul I pentru originalitate și mențiune pentru prezentarea construcției. Lucrarea a fost coordonată de prof. Daniela Berchez și Mioara Þigan. „Succesul Dianei este cu atât mai mare cu cât ea a concurat cu elevi de la colegii tehnice. Ca de fiecare dată, elevii gojdiși orădeni se evidențiază pe oriunde merg: la olimpiade, sesiuni de comunicări ori concursuri școlare, a ținut să sublinieze consilierul educativ. Implicându-ne în activități ecologice putem spera ca în viitor să
ne putem bucura de frumusețea unui răsărit și a unui apus de soare, ne vom putea îmbăta cu parfumul florilor și aerul ozonat al munților, lăsându-ne „pradă” trilurilor păsărilor”, a adăugat  dna profesor Mioara Þigan.
Roboțelul este cea de-a șaptea „șmecherie” a Dianei 
„M-am obișnuit să construiesc din piese lego tot felul de „șmecherii”. Păianjen care merge, Sorter care selectează bilele după culoare, un alt roboțel care merge pe trei roți... Roboțelul prezentat la concurs cred că este cea de-a șaptea „șmecherie” pe care am inventat-o cu aceste piese lego, piese speciale cu senzori de lumină și audio, comandat de la un telefon android”, ne povestește Diana, cu detașare și nonșalanță. Pentru Diana aceste preocupări sunt un mod de alungare a plictiselii, glumește ea. Pasiunea pentru tehnică o meștenește deopotivă de la bunicul și tatăl. Bunicul repară orice ține de mecanică, iar părinții sunt profesori universitari.
„În cazul de față, am folosit o aplicație MIT care îmi permite să fac programe pentru telefon”.
La absolvirea gimnaziului, Diana vrea mate-info biling engleză pentru că la absolvirea colegiului vrea să facă cercetare pe parte de IT în America. În clasele primare, eleva dnei înv. Maria Dronca (de la „Pedagogic”) era „tare” la mate și română, iar în a V-a și a VI-a la fizică, având în palmares premiul I și mențiune la „Ireneus”... (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:15:56 Ora standard a Europei de Est