Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Goga altfel”

La Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita

„Goga altfel”

Ploile dulci de primăvară, soarele cald și binevoitor, zilele mai blânde și mai lungi ne-au trezit deja la viață și ne-au adus tinerețe, voioșie și culoare. Această lună a sărbătorilor a început și pentru noi cu o binecuvântată mireasmă de renaștere și bucurie.

La 1 aprilie, ziua patronului nostru spiritual, Colegiul Național „Octavian Goga” a sărbătorit un an de fuziune a învățământului românesc integrat. Un an de când cele două instituții marghitene de tradiție (școala gimnazială și colegiul național) s-au unit pentru a furniza un program educațional mai puternic, mai unitar, mai performant, un an de acomodare dar și unul de realizări și mari împliniri. Credința noastră împletită cu experiența și înțelepciunea dascălilor implicați în sistem ne dă curajul să spunem că deși tineri, suntem ambițioși, curajoși și puternici. Prin urmare, săptămâna trecută, programul educațional „Școala altfel” a coincis cu sărbătoarea noastră particulară - „Zilele școlii” și totodată, la fel cum ne-am obișnuit de șase ani încoace, cu una dintre campaniile promovate cu această ocazie de colegiul nostru – „Campania antiviolență”. Programul propus de către conducerea instituției a fost unul complex, util, interesant și interactiv, implicând în întregime efectivul de copii și profesori. În prima zi am asistat la un program festiv început cu un „Te Deum” oficiat de prelații orașului nostru, continuat cu depunerea de coroane la statuia lui Octavian Goga pe versurile imnului școlii și al țării intonat de elevii colegiului. Programul a continuat cu o marcantă întâlnire între elevi și patru persoane private de libertate de la Penitenciarul Baia Mare, oameni care au acceptat să-și transforme experiența negativă de viață într-una educativă. Apoi domnul avocat Cristian Bălăneanu ne-a informat despre consecințele penale pe care le pot avea actele de violență chiar și asupra minorilor, iar domnul doctor chirurg Sorin Tabacu ne-a prezentat, în termeni medicali, care pot fi urmările fiziologice ale unor manifestări de agresivitate fizică. În celelalte zile, printr-o activitate circulară, fiecare clasă a participat la două zile de întreceri sportive, confruntări de fotbal și handbal între echipele de băieți și fete ale claselor, sub îndrumarea catedrei de Educație fizică și sport. Altă zi a fost dedicată activităților de igienizare și ecologizare a „Parcului Goga”, unor activități de orientare turistică în domeniul Ocolului silvic din apropierea orașului sau a vizionării unui spectacol de teatru - „Baltagul” - pus în scenă de actorii Teatrului de Stat Oradea. Într-o altă zi elevii au participat la  „Marșul antiviolență” desfășurat pe străzile municipiului sub atenta supraveghere a profesorilor coordonatori, a diriginților și a forțelor de ordine. Aici elevii au putut atrage atenția cetățenilor prin scandări, bannere, pancarte, baloane sau tricouri imprimate cu privire la necesitatea impetuoasă de a renunța la violența din viața socială sau personală. După marș, elevii claselor de gimnaziu au vizionat un film educativ antiviolență realizat de Poliția română, iar cei din clasele de liceu, un film artistic tematic - „Human Traffiking”, despre realitatea violenței umane dusă la extremă.
După o săptămână de activități și implicare intensă putem trage câteva concluzii generale foarte optimiste: trebuie să remarcăm voioșia și bucuria cu care am participat cu toții la sărbătoare, apoi extinderea cunoștințelor și a experienței de viață a elevilor prin informațiile asimilate, prin întâlnirile remarcabile la care au luat parte. De asemenea este de salutat implicarea plenară a acestora în  programul extracurricular oferit, în activitățile interactive, particularizate și adaptate mediului social și geografic în care trăim. Așteptăm activ și următoarea sărbătoare. Vivat academia! (Bota Cristian)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Goga altfel”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:23 Ora de vară a Europei de Est