Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Locul religiei este în școală”

Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă (de la Oradea)

„Locul religiei este în școală”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec – episcopul ortodox al Oradiei, vineri (6 aprilie 2012), s-a încheiat cea de-a IV-a ediție națională a Olimpiadei de Religie Otodoxă găzduită de municipiul de pe Crișul Repede.

Dacă deschiderea a avut loc la Catedrala cu Lună, ultimul gong a bătut la Teatrul de Stat „Regina Maria”.
Ne consolăm cu ideea că am organizat și găzduit la cote înalte cea de-a patra ediție națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, după cum ne-au spus-o verde în față cei doi președinți ai Comisiei centrale (naționale), conf. dr. Vasile Timiș și inspectorul general Cătălin Pâslaru.
Dl inspector școlar general Dorel Luca a mulțumit Primăriei Oradea, O.T.L.-ului, Consiliului Județean, D.S.P.-ului și Inspectoratului Județean de Poliție pentru sprijin și a încheiat consolându-ne lamentabil: „Cu toții sunteți câștigători!”
Președintele Comisie centrale, dl Vasile Timiș, a trăit momente de sărbătoare în municipiul Oradea. „Am avut de învățat unii de la alții”. Și ne-a dat exemple concrete: Oradea și spiritualitatea orădeană. „Am învățat ce înseamnă echilibrul, să-ți asumi valorile europene. Subiectele au fost foarte exigente. Avem ce învăța și de la elevi, iar ei de la cel de Sus... Ne-ați făcut o sărbătoare frumoasă!”
Președintele executiv, dl inspector general Cătălin Pâslaru, a declarat că are un sentiment de mulțumire, felicitând organizatorii, în frunte cu părintele inspector Florin Negruțiu, Comisia centrală, Episcopia și Școala „Dacia”; referindu-se și la olimpiadă, a ținut să ne asigure că va spune și altora faptul că „locul religiei este în școală”, apropo de toate ideile ce se vehiculează, legate de scoaterea religiei din școală. Și a mai cugetat dl președinte faptul că transportul olimpicilor este gratuit, iar banii pe care îi vor primi premianții să-i direcționeze pentru cărți.
Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, ca și la deschidere, continuă  să ne laude orașul (european), mulțumind celor care ne-au ales să găzduim olimpiada. Domnia sa a ținut să ne îndemne ca la ieșire să zăbovim în hol vizitând expoziția specială organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe, cu obiecte și colecții personale foarte prețioase cu care românii își împodobesc casa, multe dintre exponate au peste 100 de ani vechime – „exponate unicat pe care patina timpului nu le-a atins; ele aduc parfumul casei de la țară”...
Merituoșii s-au întors acasă cu premii fel de fel, iar alții cu regrete (ca și noi).
„Sunt note mari, dar nu avem premii. Bucuria este că ne-am simțit bine aici”, ne-a declarat prof. Claudia Ivașcu de la Lic. T. „H. Coandă” din Craiova, iar după acordarea premiilor speciale, avea să se bucure alături de Ghiță Andra (din a XI-a) și Vârdol Emanuel (din a XII-a). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (73 de poze), accesați Galeria foto: „Locul religiei este în școală”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est