Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O Eco-tabără la poalele Munților Pădurea Craiului

În săptămâna „Școala altfel”

O Eco-tabără la poalele Munților Pădurea Craiului

Așa după cum ne-am propus încă de la nașterea colectivului clasei noastre, în clasa întâi am organizat o excursie de o zi, în clasa a II-a, una de două zile, iar în clasa a III-a ni s-a ivit posibilitatea organizării acestei tabere în săptămâna „Școala altfel”.

După consultarea cu părinții elevilor, ne-am planificat unde vom merge, cât timp vom sta, ce vom face și de ce avem nevoie.
Ne-am bucurat de încrederea celor 27 de părinți de a pune în aplicare acest proiect. Deși în vara trecută organizasem o tabără la Mamaia - Constanța, cu zece elevi, acum am avut cu mine toată familia albinuțelor clasei a III-a C de la Eco Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea.
Ca la fiecare început și acum am avut parte de emoții inerente, dar o dată instalați la locul faptei, ne-am integrat repede în program și astfel ne-am realizat toate obiectivele. Timp de cinci zile, copiii au avut parte de un program lejer, dar organizat ca la carte, cu o sumedenie de activități. Consider că tabăra a fost un real succes, deoarece am îmbinat într-un mod interdisciplinar utilul cu plăcutul.          
Dintre activitățile desfășurate
*Vizionarea unor prezentări și materiale realizate de colegii lor în anul precedent, pe tematica biodiversității
*Vizionarea filmului „Fram, ursul polar”
*Organizarea unor activități practice - „Ne hrănim sănătos”
*Activități destinate învățării utilizării aparatului de fotografiat pentru a putea „vâna” imagini din natură și nu numai
*Participare la însămânțările de primăvară
*Vizitarea obiectivelor turistice din împrejurimi (Peștera Unguru Mare din Șuncuiuș, atelierul unui meșter olar din Vadu Crișului, ferma de animale a unei familii din Bălnaca)
*Studierea unor plante și animale din zona geografică respectivă
*Ecologizarea malurilor râului Crișul Repede
*Învățarea unor cântece cu tematică eco
*Lecturarea unor texte care să aibă ca temă mediul înconjurător/protejarea plantelor și animalelor
*Jocuri sportive/de cunoaștere/de conversație/amuzante/de societate/de gândire
*Înviorarea de dimineață
*Concursuri privind menținerea curățeniei în cameră/ comportarea la masă/crearea unor texte având ca temă tabăra
*Petrecere tematică
*Foc de tabără
Rezultatele obținute
Integrarea și socializarea în grup a elevilor
Respectarea unui anumit regulament din interiorul taberei printr-un comportament civilizat
Servirea celor trei mese pe zi fără a  face mofturi, în lumina bunelor maniere
Menținerea unei igiene corporale corespunzătoare
Păstrarea curățeniei în jur (cameră, baie, natură, pensiune)
Cunoașterea unor plante și animale din mediul înconjurător
Participarea cu interes la jocurile și activitățile propuse
Realizarea unor scurte creații literare
Surprinderea cu aparatul de fotografiat a celor mai interesante momente/aspecte din tabără
Însămânțarea cu ceapă a unui teren agricol dintr-o gospodărie
Aprecierea muncii și tradițiilor populare din mediul rural (meșterul olar/ crescătorul de animale)
Obținerea unor recompense și diplome pentru rezultatele la jocuri, concursuri și activități
Au cuvântul copiii
Cel mai mult mi-a plăcut baia în jacuzzi. Această tabără a însemnat pentru mine o experiență extraordinară. (Sânziana)
A fost o săptămână de școală altfel pe care o doresc tuturor elevilor. (Emilia)
Mi-a plăcut atunci când am ajutat gazdele să planteze ceapă în grădină. Această tabără a însemnat o schimbare în viața mea de școlar. (Bogdan G.)
M-a încântat Peștera Ungurul Mare, iar tabăra a fost superbă! (Adi)
Îmi plac drumețiile, iar programul ne-a oferit distracție multă. (Luana)
Focul de tabără din ultima seară ne-a luminat și ne-a încălzit sufletele. (Diana)
Cel mai mult mi-a plăcut să văd cum fac olarii vasele. (Casian)
Mi-au plăcut animalele domestice de la fermă, iar această săptămână va rămâne de neuitat prin tot ceea ce am văzut și am simțit. (Andrei)
Concluziile fiind trase chiar de principalii beneficiari, nu-mi rămâne decât să-i felicit pentru ascultare, hărnicie și cumințenie, pentru performanță și dăruire!
Mulțumim gazdelor noastre grațioase (dna Dana, dl Florin și buni Onița), dar și părinților care ne-au înțeles și susținut spre a rămâne ceea ce suntem – o mare familie! Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O Eco-tabără la poalele Munților Pădurea Craiului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:15 Ora de vară a Europei de Est