Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnule ministru Cătălin Baba, poate doriți să aflați ce s-a întâmplat la Olimpiada Națională de Astronomie!

Legile fizicii sunt valabile numai când vor mușchii lor,

Domnule ministru Cătălin Baba, poate doriți să aflați ce s-a întâmplat la Olimpiada Națională de Astronomie!

Azi dimineață, ne-am întors de la București, unde am plecat înainte cu o săptămână. Am fost cazați separat: pe cei mari i-au dus chipurile la Măgurele, de fapt la niște pensiuni pe centură... Eu am preferat să stau cu cei mici care au fost cazați la Brănești, exact în partea opusă, la vreo 2 ore de mers de la unii la alții.

Evident că acolo după opinia celor din comisie aș fi stat clandestin, pentru că ei intenționau să mă despartă de elevi și să mă trimită la Măgurele, dar nu le-a reușit, nu m-am lăsat intimidat, deși au încercat să mă șantajeze spunând că nu-mi vor ștampila delegația și o să plătesc transportul din banii mei pentru cei 4 elevi și pentru mine. Un lucru mi-a plăcut și anume faptul că fiind cazați la seminarul teologic am reușit să mă rog în fiecare zi în paraclisul aflat la ultimul nivel al clădirii. Mâncarea pe care le-au dat-o copiilor a fost la minima subzistență, evident lipsindu-i de caloriile necesare efortului. Doamna profesoară Berchez Daniela le-a atras atenția celor de la bucătărie asupra acestui fapt, dar nu au ținut cont. După ce s-au corectat lucrările și s-au depus contestațiile, a început să iasă la iveală ceea ce mă așteptasem: legile fizicii sunt valabile numai când vor mușchii lor, ca să folosesc o expresie la modă care descrie perfect atitudinea sfidătoare a celor care fac nedreptăți pe față și îți zic clar că oricum o să fie cum vor ei și tu nu ai ce să faci.
Au cerut mai mult în barem decât precizaseră în subiect
Unii dintre profesorii prezenți la moderarea contestațiilor au privit copiii ca pe niște „infractori”, arătându-se revoltați pe cei care au cutezat să depună contestații... Și au încercat să-i intimideze, iar unii copii au început să plângă în fața unei asemenea atitudinii dușmănoase. Poate vreți să aflați ceea ce a pățit David al nostru. La o problemă au cerut mai mult în barem decât precizaseră în subiect și au refuzat să fie corecți, depunctându-i pe cei care nu au scris ceea ce de fapt nu li se ceruse și nu aveau de unde să știe că li se va imputa. La altă problemă, a rezolvat perfect până la capăt, iar în loc de 10 puncte a primit 2,25! I s-a „argumentat” că n-ar fi corectă relația care descrie legea a 3-a a lui Kepler pe care a folosit-o. De asemenea, a fost considerată nevalabilă și relația care stabilește poziția centrului de masă. La altă problemă au recunoscut că trebuia să-i dea mai multe puncte, dar i-au zis în față că dacă o să-i dea acele puncte, atunci sigur o să i le scadă din altă parte, așa că ar fi mai bine să renunțe la contestație. Eu nu am avut voie să fiu prezent acolo ca să reușească să-l intimideze. Cam astea au fost argumentele „științifice” cu care se rezolvau contestațiile, cu o singură excepție, pe care o voi descrie în cele ce urmează. La seniori, dacă erai de la ICHB (liceul internațional de informatică din București) primeai ușor câte puncte aveai nevoie ca să urci în clasament, dar dacă erai din provincie se aplicau metodele descrise mai înainte. Vom înțelege lesne de ce în lotul de seniori din 10, 6 sunt de la ICHB. Þinând seama de toate cele întâmplate, am decis să nu particip la festivitatea de premiere, în semn de protest, și m-am dus cu David direct la gară.
Și ca să vezi până unde merge mârșăvia, vă spun că la colegul de la Fălticeni, prof. dr. Petrica Crăciun, care are meritele principale pentru performanța echipei României la olimpiada internațională de astrofizică, i s-a interzis să calce în județul Ilfov pentru că fiica sa concura la seniori, dar în schimb au fost mai mulți profesori în comisie care aveau elevi în concurs și au propus subiecte și au corectat lucrări, evident nu fără unele succese pentru elevii lor. Sesizând aceste nereguli celor responsabili de la Ministerul Educației, am devenit persona non-grata și exclus de la pregătirea lotului, la fel au pățit toți colegii care nu s-au lăsat călcați în picioare de acest grup de interese ce formează comisia națională. Unii vor să meargă să se plângă la ministru, dar eu știu că „corb la corb nu-și scoate ochii”, așa că prefer să ajungă aceste lucruri în presă. Îmi asum responsabilitatea că cele scrise sunt în totalitate adevărate!
prof. Bica Marin Dacian, fostul coordonator al lotului național de astronomie

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:09 Ora de vară a Europei de Est