Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul firmelor de exercițiu

În săptămâna „Școala altfel”

Târgul firmelor de exercițiu

În perioada 3-4 aprilie 2012, în cadrul activităților programate în săptămâna „Școala altfel” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, s-a desfășurat târgul firmelor de exercițiu.

La târg au participat 10 firme din școală: As-Mob S.A. (clasa a 12-a B, prof. coordonator Popa Lucian), Blue Europa S.R.L. (clasa a 11-a C, prof. coordonator Pop Camelia), Hobby S.R.L. (clasa a 11-a B, prof. coordonator Bara Mariana), Gusteau S.R.L. (clasa a 11-a H, prof. coordonator Tiutin Rodica), Bijou4U S.R.L. (clasa a 12-a C, prof. coordonator Bara Mariana), Sweet Fantasy S.R.L. (clasa a 11-a J, prof. coordonator Boroș Izabela), Young Continental S.R.L. (clasa a 11-a D, prof. coordonator Ile Larisa), Tour Star S.R.L. (clasa a 12-a D, prof. coordonator Tiutin Rodica), Trans Catering S.R.L. (clasa a 12-a J, prof. coordonator Boroș Izabela) și Baby Love S.R.L. (clasa 12-a D, prof. coordonator Tiutin Rodica).
„Evenimentul a urmărit: exersarea comunicării profesionale, a negocierii comerciale, a formelor de publicitate, autoevaluarea elevilor, perfecționarea lor în domeniul antreprenoriatului și nu în ultimul rând un plus de imagine pentru elevii cuprinși în firmele de exercițiu, dar și pentru școală”, după cum avea să ne spună dna Mariana Bara – coordonatorul manifestării.
Ca și în cazul unor firme reale, firmele și-au amenajat mini standuri, s-au încheiat tranzacții, au prezentat spoturi publicitare și filme de prezentare PPT, cataloage, pliante, fluturași și cărți de vizită, iar în cadrul workshopurilor au fost analizate activitățile desfășurate.
Muzica a destins atmosfera și i-a îndemnat pe petrecăreți la dans în pauza publicitară.
„Avem o bogată tradiție în activitățile de firmă de exercițiu: prima firmă din județul Bihor s-a înființat la noi în școală: As-Mob S.A.  Deținem 5 certificate Marca de calitate, iar în județ sunt 8 astfel de certificate - un instrument prin care se demonstrează că activitatea din firmă este conformă cu standardele de calitate specifice firmelor de exercițiu din învățământul profesional și tehnic, ceea ce conferă firmelor deținătoare valoare adăugată și credibilitate, a precizat interlocutorul nostru.
Am participat la numeroase târguri naționale și internaționale: la Timișoara, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Bratislava, Praga, Zagreb, Salzburg, de unde ne-am întors cu premii la diferitele competiții de profil. Recent, în luna martie, am participat cu F.E. Hobby S.R.L. la Târgul internațional de la Praga, o experiență de neuitat pentru elevii participanți.
Suntem centru de resurse pentru zona de Nord-Vest
Suntem implicați în proiectul național „Formarea cadrelor didactice din învățământul profesional și tehnic – profil Servicii, pentru extinderea metodei moderne interactive de învățare firmă de exercițiu ID33440” finanțat din POSDRU și care are ca obiectiv principal pregătirea a 600 de cadre didactice din  învățământul profesional și tehnic (IPT), profil servicii, în vederea formării competențelor profesionale necesare implementării metodei interactive de învățare – firma de exercițiu. Finalitatea acestui proiect  constă în formarea competențelor pentru un proces de predare - învățare, care să favorizeze formarea competențelor antreprenoriale la elevi. Participăm în proiect cu 5 profesori în grupul țintă și un formator – prof. Bara Mariana. În cadrul acestui proiect am fost selecționați ca centru de resurse pentru zona de Nord-Vest a țării, în urma evaluării activităților noastre; la nivel național, vor funcționa 16 astfel de centre, rolul lor fiind acela de a coordona activitățile din regiune, de a oferi consultanță, de a organiza anumite evenimente și vizite de peer-learning/ schimb de bune practici”. (Mariana BARA & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul firmelor de exercițiu. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:14 Ora de vară a Europei de Est