Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la Biharia ºi Cauaceu la Paris

Diseminarea întâlnirii de proiect

De la Biharia ºi Cauaceu la Paris

Cea de-a cincea întâlnire de proiect a avut loc în Franþa, la Paris, la Ecole Elementaire 159 aveneu Permentier.

Conform planului de activitãþi al proiectului multilateral „Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” (În lumina reflectoarelor cultura europeanã ºi capitale culturale ale Europei – Reflektorfényben az európai kultúra és Európa kultúrális fõvárosai), desfãºurat prin programul COMENIUS ºi cofinanþat de Comisia Europeanã, am vãzut Parisul!
 ªcolile partenere sunt din Debreþin - Ungaria, Piemonte – Italia, Istanbul – Turcia, Burguillos – Spania, Paris - Franþa ºi Cauaceu (structura ªcolii din Biharia) – România.
 Scopul proiectului vizeazã dezvoltarea ºi aprofundarea cunoºtinþelor despre culturile naþionale ºi europene; promovarea cooperãrii între ºcoli prin cunoaºterea culturii a diferitelor þãri, instituþiile culturale, diverºi artiºti ºi operele lor, tradiþia, viaþa culturalã ºi arta popularã ale altor naþiuni; de asemenea  îmbunãtãþirea abilitãþilor de creativitate, munca în echipã, cooperarea de cercetare, îmbunãtãþirea încrederii în sine, competenþele sociale, dezvoltarea competenþelor digitale, folosirea limbii engleze ca instrument de comunicare. Pe parcurs, profesorii ºi elevii vor coopera cu diferiþi artiºti, meºteºugari, jurnaliºti.
La actuala reuniune de proiect, ªcoala din Cauaceu a fost reprezentatã de: Popovici Magdolna (directorul ºcolii coordonatoare), Oros Erika (coordonator de proiect), Bondar Piroska, Ispan Andrea ºi Filipaº Melinda.
Pentru sãptãmâna de lucru gazdele au propus un program variat ºi interesant. În prima zi, partenerii au prezentat sarcinile primite, lucrãrile pregãtite de elevii fiecãrei ºcoli pe tema renumitul pictor Matisse. Dupã care au cântat împreunã cu elevii ºcolii cântecele pregãtite Champ-Elysées, Sous le ciel de Paris ºi Paris en colère. 
În urmãtoarea zi, cadrele didactice ºi elevii au participat la ore ºi la un „rally”, cãutând obiective din cartierul unde este situatã ºcoala, astfel cunoscând împrejurimile.
Organizatorii au pregãtit ºi vizitarea unor obiective turistice, precum: Arcul de Triumf, Place de la Concorde, Bulevardul Champs-Elysees, Opera, Basilica Sacre Coeur, Notre Dame, Muzeul Luvru, Grãdinile Tuileries, Domul Invalizilor, Pantheonul, cladirea care gãzduieºte Muzeul d'Orsay, Centrul Georges Pompidou, Primãria Parisului (Hotel de Ville de Paris), Place Vendome ºi renumitul Turnul Eiffel. E de nedescris atâta minunãþie într-un loc!
 Comunicarea dintre elevi ºi cadre didactice a fost foarte bunã. Am crescut ºi ne-am format ca o echipã de succes. Parisul ne-a cucerit pe toþi.
Cadrele didactice prezente ºi coordonatorii de proiect au avut ºi întâlniri de lucru, prilej cu care au fost clarificate o serie de aspecte referitoare la realizarea ultimei activitãþi ºi mobilitãþi care va avea loc la Burguillos, Spania în luna mai. (Erika Oros)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:44 Ora de vară a Europei de Est