Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Barna Rut - Viața la lot

Din pagina jurnalistului sportiv

Barna Rut - Viața la lot

În fiecare an, cei mai buni sportivi din țară sunt convocați la lotul național olimpic, un loc unde ei petrec mai multe luni, antrenându-se intens pentru cele mai importante competiții internaționale, campionatele europene sau mondiale.

Pentru Barna Rut, elevă a Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” (în clasa a X-a C, diriginte, prof. Simona Zau), prima convocare la lotul național a fost în anul 2010, și de atunci încoace cariera ei de judoka a căpătat contururi tot mai clare. Tocmai de aceea am rugat-o pe Rut să ne povestească ce a însemnat pentru ea prima convocare la lotul național.
„Îmi aduc și acum aminte de entuziasmul care m-a cuprins în momentele acelea. Era prima mea convocare la lotul național. Eram exagerat de fericită. Știam că este o mare oportunitate pentru mine și mă mă așteptam la lucruri inedite. Înainte de a pleca, mi-am luat rămas bun de la cei dragi – prieteni și familie. Gândul despărțirii mă durea cel mai mult. Domnișoara antrenoare Ianc Olimpia era și fericită, dar și puțin supărată că mă pierdea o bună perioadă. M-a susținut, însă, și mi-a urat baftă. Cum era și normal, luam zilnic legătura cu ea, cu prietenii și cu familia. Persoana care a fost întotdeauna alături de mine încurajându-mă a fost mama, căreia îi mulțumesc pentru tot sprijinul.
La Cluj-Napoca m-a așteptat una dintre antrenoarele lotului național, Maricz Laura, o femeie extraordinară, care știa să fie amuzantă și copilăroasă, dar și dură, când era cazul. Pentru mine dna antrenoare a fost cea de-a doua mamă; puteam vorbi cu ea despre orice. Ea mi-a prezentat locul unde voi sta, școala și multe altele. Și, desigur, și dna Andreica Geanina, o antrenoare foarte bună și devotată, cu un farmec aparte. La lot, am avut șansa de a le cunoaște pe vedetele judo-ului feminin: Alina Dumitru, Bogdan Carmen, Chitu Andreea ... Tot atunci l-am cunoscut și pe Florin Bercean, un antrenor excepțional. Timpul trecea, iar dorul de casă creștea. Mereu cu capul sus și cu zâmbetul pe buze, încercam să-mi înving dorul și toate greutățile. Îmi amintesc totuși că în multe nopți lungi plângeam. Antrenamentele erau grele. Era perioada dinaintea campionatelor europene. Începuseră turneele. Uneori câștigam, alteori pierdeam. Pot spune că în 2010, am învățat foarte multe lucruri. 2011 a fost, însă, un an de nedescris. Scopul pe care mi l-am propus a fost să ajung cât mai sus. A fost un an foarte greu în privința antrenamentelor. Simți uneori că nu mai poți continua și cazi; dar, cu lacrimi în ochi, mă ridicam și continuam pentru că știam că e aproape clipa pe care o așteptam. În sportul pe care îl practic, am nevoie de multă încredere, de devotament, de un caracter de fier. Iar eu sper să mă fi călit îndeajuns pentru a obține performanțele pe care le merit”. (DUMITRAȘ ADELA & BARNA RUT)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:12 Ora de vară a Europei de Est