Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micii ecologiști au ieșit la Hidișel pentru ecologizare și plantare

În Luna plantării arborilor

Micii ecologiști au ieșit la Hidișel pentru ecologizare și plantare

Vineri dimineața (30 martie 2012), vremea era numai bună de plantat. „Nu e cald, nu e frig. E o perioadă optimă de plantat”, după cum avea să se exprime dl ing. Mircea Faur din Centrala Direcției Silvice Bihor.

Coordonatorul acțiunii de vineri avea să primească la Ocolul Silvic Oradea, Unitatea de producție Hidișel 6, în parcela 75/A grupruri de mici ecologiști de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 și Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Pentru parcela respectivă, în suprafață de 2 hectare, au fost pregătiți 10.000 de puieți din cinci specii: gorun, stejar pedunculat, cireș, paltin de munte și larice. Firește că cei  10.000 de puieți nu erau pregătiți pentru a fi plantați vineri; elevii celor patru clase de la Școala nr. 11: din clasa a II-a A Step by step (înv. prof. Domnica Popa – Eva Olău), a III-a D (înv. prof. Cornelia Șill), a IV-a A (înv. prof. Angela Nuță) și a IV-a C (înv. prof. Rozalia Neguriță) s-au grupat pentru plantat câte doi-trei la o groapă.
Până să înceapă plantatul, au ieșit în peisaj, înarmați cu saci și pungi de plastic pentru ecologizarea zonei. „Acțiunea noastră se înscrie în cadrul proiectului „Eco-școala”, aflat în cel de-al doilea an de derulare. Am colectat hârtie. Am selectat deșeuri, am compactat flacoane, iar acum, în Luna plantării arborilor, am venit la Hidișel pentru ecologizare și plantat puieți. Tot în direcția aceasta trebuie să mai spunem că noi avem și un opțional „Educația ecologică și protecția mediului”, ne-a declarat prof. Angela Nuță.
Înainte să-nceapă organizarea claselor pentru plantat, dl inginer Mircea Faur le-a vorbit elevilor despre acțiunile programate în Luna plantării arborilor, după care le-a prezentat concret tehnica plantării puieților.
Am aflat că în această primăvară la nivelul Ocolului Oradea vor fi împădurite 60 de hectare, 192 de hectare regenerare naturală din cele 252 de hectare planificate la nivelul Direcției Silvice Bihor, la care se adaugă completări pe 53 de hectare de plantații înființate anterior. La nivelul Ocolului Oradea au fost pregătiți pentru plantare 575.000 de puieți din 15 specii. La activitatea de la Hidișel, au mai fost prezenți și alți lucrători din cadrul Ocolului și U.P. Hidișel, precum și dna ing. Mariana Maioru din Centrala Ocolului Silvic Oradea.
Să mai spunem că pentru această ieșire, copiii și-au pregătit și pungulițe pentru leurdă, au cules brândușe și viorele, au alergat și s-au pozat, dar nu au putut bate mingea...
Înainte să-nceapă ploaia și grindina, „oamenii muncii” au urcat în autobuze, iar cei doi conducători auto, Rafael Trifan și Florian Pantea, i-au adus cu bine la școală.
Din păcate, elevii de la „Mihai Eminescu” au cunoscut „botezul” Domnului, fiind surprinși de ploaie și grindină în mijlocul parcelei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Micii ecologiști au ieșit la Hidișel pentru ecologizare și plantare. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:14 Ora de vară a Europei de Est