Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Joi, la Școala „Nicolae Bălcescu”, Matematica a fost regină!

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Ioana Dzițac, eleva din clasa a VII-a C, și profesoara sa de matematică, doamna Dorina Szatmari, au pus la cale joi, 29 martie 2012, un simpozion de patru ore, intitulat „Descoperă matematica altfel”, așa cum a descoperit-o și marele matematician Grigore Moisil.

De fapt, manifestarea de joi de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea a fost dedicată ilustrului matematician, părintele informaticii românești, la eveniment fiind invitată nepoata matematicianului, dna prof. univ. dr. Ioana Moisil.
Simpozionul a debutat în curtea școlii cu un careu, în cadrul căruia doamna profesor Ioana Moisil a fost primită cu aplauze și multă căldură.
În cuvântul său, directorul școlii, dl profesor Ioan Mocan, avea să motiveze faptul că „avem nevoie de modele, iar dumneavoastră puteți fi un model. Sunteți un model pentru noi!”
„Avea o minte croită pentru matematică”
Invitată să ia cuvântul, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil avea să-și înceapă discursul motivând că se află la Oradea datorită elevei Ioana Dzițac pe care o cunoaște de mulți ani, având relații foarte bune cu părinții acesteia, care sunt profesori de matematică la Universitatea din Oradea. A simpatizat-o pe Ioana pentru felul ei de a fi foarte deschisă, având o minte ageră, sclipitoare și pentru marea sa pasiune pentru matematică. A salutat-o apoi pe doamna profesor Dorina Szatmari, profesoara Ioanei, care s-a ocupat într-un mod cu totul special de organizarea simpozionului.
Vorbind despre unchiul său, marele matematician Grigore Moisil, domnia sa avea să sublinieze faptul că acesta „avea o minte croită pentru matematică”. Iar „meritul de a îndrăgi matematica îi aparține bunicii”, care învățătoare fiind știa prea bine că elevilor din clasa I le este frică de matematică, astfel că „bunica a găsit metode ingenioase de a-l apropia pe unchiul Grigore de matematică, predându-i matematica altfel”. G.M. a beneficiat de un profesor din Tulcea care îl pregătea în mod aparte, încât el era mereu cu an înaintea tuturor colegilor la matematică. „I-a plăcut muzica, literatura, a scris poezii, teatru..., dar acestea nu l-au rupt de viață... Matematica este frumoasă. Vă felicit pentru această inițiativă. Să priviți școala altfel... Tot unchiul meu spunea că învățând matematica, înveți să gândești”...
Mai multe lucruri despre Grigore Moisil aveam să află în cadrul prezentării pe care domnia sa a susținut-o în cabinetul de limba română, sub genericul „Matematica și arta”. Despre doamna profesor Ioana Moisil ne-a vorbit cât se poate de sugestiv în cadrul unei prezentări în power point Ioana Dzițac.
Revenind la careul din curtea școlii, trebuie să mai spunem că la final, dl director Ioan Mocan i-a înmânat doamnei profesor Ioana Moisil o plachetă în semn de aleasă prețuire.
Matematica în povești și cântece, citate și replici cu haz...
Joi, coridoarele școlii erau împânzite cu desene ingenioase realizate de elevii coordonați de profesorul de desen Ioana Klein; desenele lor cuprindeau citate și replici cu haz ale ilustrului matematician Grigore C. Moisil, copiate într-un stil aparte de elevi pe colile de desen.
În cadrul secțiunilor organizate, Ioana Dzițac a realizat grafică pe calculator, iar elevii dnei prof. Simona Vancea au abordat proiectul „EuroMath”; în cadrul aceluiași proiect, elevilor din clasa a II-a A li s-au alăturat elevi din clasele a V-a și a VI-a A, coordonați de prof. Szatmari Dorina, Văleanu Doina și Pop Angela; alți elevi au prezentat matematica în povești (cu Pufuleț și Pufuraș), (+ - plus minus) poezie; elevi de-ai dlui profesor Radu Pîrja și dnei prof. Dorina Szatmari au ilustrat (înveșmântat) anul 2012 în probleme; în cadrul unei alte secțiuni, elevii dnei profesor Simona Vancea și Ioana Dzițac ne-au încântat cu jocuri matematice. La secțiunea „Matematica în proiecte”, organizatorii s-au bucurat de participarea unor invitați speciali: elevii Vlad Pleș, Alexandru Benea și Vivia Vancea, elevii drei prof. Violeta Paruș de la Școala din Girișu de Criș, care au prezentat proiectul „Sat și oraș în același Univers” – Teoria Big-Bang; Ioana Dzițac a prezentat proiectul „Sclipirea minții” – Matematică pentru prezent și viitor; și tot Ioana ne-a supus atenției proiectul „Alinierea planetelor”, proiect privit din alte unghiuri și cu alți ochi de elevele: Miruna Pîrja, Andrada Mărcuș și Larisa Varga (din a VI-a A) și de Oanea George și Szekely Ronaldo (din a VII-a C). Simpozionul s-a încheiat cu cântece și... înmânare de diplome. Protagoniștii cântăreți au fost elevii dlor prof. Simona Vancea, Alina Zaha, Radu Pîrja, Anca Onofrei și Arvai Ladislau.
Domnul director Ioan Mocan și doamna profesor Dorina Szatmari au înmânat diplome distinșilor invitați, precum și profesorilor coordonatori care au contribuit la reușita manifestării. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: „Învățând matematica, înveți să gândești!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:22 Ora de vară a Europei de Est