Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Suntem școala cu cei mai mulți copii înscriși din municipiul Oradea!”

„Avem înscriși 240 de copii”

„Suntem școala cu cei mai mulți copii înscriși din municipiul Oradea!”

„Ispitiți” de reclama pe care i-a făcut-o, marți, inspectorul școlar general, dl prof. Dorel Luca, Școlii „Dacia”, vineri (23 martie 2012), am trecut pe la câteva școli orădene să luăm pulsul înscrierilor pentru clasa I și clasa pregătitoare.

Să recunoaștem că generalul Inspectoratului Școlar ar fi dorit să-i facă Școlii „Dacia” contrareclamă, numai că imaginea unei școli nu se poate păta la o conferință de presă, ea este de-acum un brand recunoscut, apreciat și stimat!
Faptul că la Școala „Dacia” s-a ajuns, precum la unele școli bucureștene, ca părinții să recurgă la flotant numai să-și poată înscrie copiii la această școală de top, nu e un lucru de ocară, ci o mândrie, o onoare! Iar domnul inspector general avea să sublinieze că doar la „Dacia” s-a întâmplat acest lucru, răspunzând astfel ziariștilor care au întrebat și de alte școli, precum „Oltea Doamna”, Școala nr. 16, „Pedagogic” (actualul Colegiu Național „Iosif Vulcan”...).
„Rugăm părinții să fie punctuali...”
La ora 11.32, ne-am înființat la Școala „Oltea Doamna”. Potrivit datelor furnizate de dl director Mircea Mitran și secretariatul școlii, la sfârșitul primei etape, se înscriseseră 50 la clasa I și 24 în clasa pregătitoare; locuri rămase – 75, respectiv 51, având în vedere că au fost solicitate, inițial, cinci clase I și trei pregătitoare. „Ulterior, am revenit și am mai solicitat o clasa I, deci, în total șase. Până la această oră (11.37 – n.n.), avem înscriși 91 la clasa I și 23 la clasa pregătitoare, dar înscrierile continuă. Rugăm părinții să fie punctuali și să-și înscrie copiii la timp,” a ținut să sublinieze dl director.
La ora 11.58, în biroul directorului de la Școala „Dacia”, prof. dr. Florian Hava, erau mai multe persoane, dar nu părinți, ci profesori și personal administrativ.
Aflând despre „reclama” pe care generalul I.S.J. a făcut-o școlii în cadrul conferinței de presă, dascălii s-au arătat bucuroși și încântați de o asemenea onoare. Inițial, conducerea școlii a cerut inspectoratului patru clase I și patru pregătitoare, ca să se ajungă la cinci clase I și trei pregătitoare.
„La sfârșitul primei etape de înscriere, aveam înscriși 115 copii pentru clasa I și 64 pentru clasa pregătitoare. Ne mai rămăseseră 10 respectiv 11 locuri neocupate. În această a doua etapă s-au ocupat și aceste locuri”, ne-a precizat dl director.
La Școala nr. 11, s-au cerut cinci clase I la secția română și o clasă la secția maghiară, iar la pregătitoare trei și una.
La încheierea etapei întâi erau înscriși 93 și 18, respectiv 55 și 10.
„Până la această oră (12.31- n.n.), în cea de-a doua etapă s-au înscris 29 de copii la clasa I, secția română și un copil la secția maghiară, iar la pregătitoare 5, respectiv 2”, ne-a precizat doamna director, prof. drd. Adelina Iacob.
La școala fără nume, dar cu renume, vorba dlui director Mircea Gârba, la Școala nr. 16, s-a înregistrat o cifră record: 240 de copii înscriși. „Avem înscriși 240 de copii. Suntem școala cu cei mai mulți copii înscriși din municipiul Oradea”, ne-a declarat directorul școlii, dl profesor Mircea Gârba. La sfârșitul primei etape aveam 101 la clasa I, secția română și 21 la secția maghiară; 60, respectiv 13 la clasa pregătitoare. În această etapă s-au înscris, până la această oră (13.09), 23, respectiv 5 la clasa I, 19, respectiv 3, la clasa pregătitoare”.
La Lic. T. „Lucian Blaga” s-au cerut câte două clase I și pregătitoare, dar s-au aprobat... culmea: 3-3! La sfârșitul primei etape erau înscriși 39 la clasa I și 31 la clasa pregătitoare; în etapa a II-a s-au mai înscris până la ora vizitei noastre (vineri, ora 13.26), 19, respectiv 7... dar mai e mult până la realizarea efectivelor a șase clase (3-3)!
„Realizăm atâtea clase câte ne-am propus!”
La Lic. Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, situația era următoarea (la ora 13.41): S-au cerut cinci clase, patru clase I (două de învățământ tradițional, una step by step și una maghiară) și o clasă pregătitoare la secția română. „La sfârșitul etapei I, aveam înscriși 48 la secția română, 14 la secția maghiară, 19 la step by step, iar la clasa pregătitoare – 26. Am avut solicitări și pentru clasă pregătitoare la secția maghiară – 2. În etapa a II-a, am mai primit 6 la secția română clasa I, respectiv 3 la pregătitoare, plus încă unul la clasa I secția maghiară. Realizăm atâtea clase câte ne-am propus,” a concluzionat dl director, prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdei.
La C.N. „Mihai Eminescu” (la ora 14.05), secretariatul ne-a comunicat următoarea situație: 29 înscriși la clasa I, step by step și 4 la clasa pregătitoare, la sfârșitul primei etape. De atunci s-au mai înscris doar 2 la clasa I. Să mai spunem că din toamnă, clasele primare și gimnaziale de la actualul Liceu Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” vor trece la C.N. „Mihai Eminescu”, dacă nu cumva la toamnă vom avea un alt guvern, și o altă politică... de comasare! (Ovidiu DAN)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 13:07:50 Ora de vară a Europei de Est