Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Copiilor recenzați li se asigură loc la școala din circumscripție!”

Marți, conferință de presă la I.S.J. Bihor

„Copiilor recenzați li se asigură loc la școala din circumscripție!”

La conferința de presă de marți (20 martie 2012), la ora încheierii primei etape de înscriere a copiilor în clasa I și clasa pregătitoare, generalul Inspectoratului Școlar, dl profesor Dorel Luca, a pregătit câteva date edificatoare.

Din start, domnia sa ține să asigure părinții de faptul că toți copiii recenzați au asigurate locurile la școala din circumscripție, dar și cei care optează pentru o altă școală pot să-și înscrie copiii la unitatea de învățământ preferată în limita locurilor libere rămase, dacă vor îndeplini cerințele (criteriile) general valabile (sau obligatorii), dar și cele specifice, instituite de școala respectivă.
Criteriile de departajare
Criteriile general valabile (obligatorii pentru toată lumea) sunt:
a).existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap
b).existența unui document care dovedește că elevul este orfan de ambii părinți sau provine de la o casă de copii
c).existența unui document care dovedește că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală
d).existența unui document care dovedește că unul dintre părinți este cadru didactic/ cadru didactic auxiliar /angajat în învățământ
e).existența unui frate/ a unei surori a candidatului înmatriculat în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea.
Unitățile de învățământ pot stabili criterii specifice, pe lângă cele obligatorii, în cazul în care există mai mulți copii care nu pot fi departajați de criteriile obligatorii.
Școala Dacia” a beneficiat de o (contra)reclamă gratuită
Unii trag din greu să-și facă reclamă, altora li se face (contra)reclamă gratuit! Cum să nu beneficiezi de atenții speciale din partea I.S.J. când devii lider de piață, când ocupi primul loc în topul școlilor..., când părinții își fac flotant numai să poată să-și înscrie copiii la Școala „Dacia”?! Cum poți să privești cu alți ochi decât cu simpatie asemenea colective de dascăli, asemenea școli de elită?!
Domnule general, asemenea școli și asemenea dascăli fac cinste Inspectoratului și județului, nu probleme!
A început etapa a II-a de înscriere!
În etapa a II-a (20-27 martie 2012), vor fi înscriși copiii care solicită înscrierea la o altă unitate școlară decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere după repartizarea copiilor din circumscripția școlară a unității de învățământ solicitate;
În etapa a III-a (23-25 aprilie 2012), vor fi înscriși copiii care au solicitat înscrierea la o altă școală decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați din lipsă de locuri sau cei care nu au participat până acum la nicio etapă și, în această etapă solicită înscrierea la școala de circumscripție;
În etapa a IV-a (2-9 mai 2012), este asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculați din diferite motive.
Director nu mai poate fi oricine!
Potrivit LEN (Legea Educației Naționale), vor putea ajunge directori de școală doar cei care sunt înscriși în corpul național de experți în managementul educațional sau au urmat module de management educațional.
Cu cei 520 de candidați înscriși spre a ajunge directori de școală, Bihorul e pe locul al doilea pe țară (după București).
Unii se plâng că nu au aflat despre Constituirea corpului național de experți în managementul educațional. Și totuși cum au aflat cei 520?
Noi am publicat, în serial, în revista „OviDan” nr. 53, 54 și 55 (din 6, 13 și 20 decembrie 2011), în pagina 5, articolele dnei jurist dr. Ramona Bacter – consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor pe tema „Organizarea și desfășurarea concursului de selecție a cadrelor didactice pentru constituirea corpului național de experți în management educațional”, iar în nr. 59 (din 7 februarie 2012), găsiți Programul de perfecționare „managementul european educațional”... (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est