Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecții demonstrative pentru studenții anului I, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar

Joi, la C.N. „Iosif Vulcan”

Lecții demonstrative pentru studenții anului I, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar

O zi pe săptămână, studenții anului I de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, participă la practica pedagogică.

„Grupa este împărțită în două. 13 sunt prezenți astăzi (joi –n.n.) aici, la lecții demonstrative la clasele a IV-a A și a II-a B, iar ceilalți participă la Grădinița nr. 37, sub coordonarea dnei lector dr. Simona Laurian. După vacanța de Paști, echipele se rotesc. În anul I, ei au  programată practică de sensibilizare profesională în învățământul primar și preșcolar, patru ore săptămânal. În anul II și III vor preda la clasă”, ne-a explicat asistent univ. drd. Denisa Boroș.
La clasa a IV-a A, învățătoarea clasei, doamna profesor Angela Clonda, a susținut o lecție demonstativă la Geografie, iar la clasa a II-B, doamna învățătoare prof. Maria Duma a avut o lecție de Abilități practice. Ambele au fost lecții centrate pe elev, Măria sa participând activ în toate momentele lecției. În ambele cazuri, cadrul didactic a avut rol de îndrumător, de coordonator, iar munca a căzut pe umerii elevilor, ei activând în echipă și individual, potrivit sarcinilor de lucru.
La Geografie, verificarea cunoștințelor s-a făcut prin completarea (dezlegarea) unui aritmogrif în cadrul echipei, clasa fiind organizată din start pe grupe. S-a folosit material didactic bogat și variat în toate etapele lecției, iar tabla a rămas neagră până la final, fiind folosită, la final, pe post de suport pentru planșele (posterele) expuse. Chiar și schema lecției, în etapa de fixare și sistematizare a cunoștințelor, s-a completat individual, în tabelul pe care fiecare l-a avut în față. Doamna învățătoare avea modelul proiectat pe marele ecran. Tot prin intermediul prezentărilor în power point și al atlaselor zoologice de pe bănci, elevii au descoperit cunoștințele, îndrumați să observe și să facă conexiuni, să vadă legătura dintre floră și faună, interdependența dintre climă, vegetație și animale, dispunerea vegetației „pe etaje” în funcție de formele de relief și influența pe care o au factorii de mediu asupra plantelor și animalelor. Cunoștințele științifice s-au însușit astfel într-o strânsă interdependență, așa cum există ele în realitate în cadrul disciplinelor, ele fiind de fapt feliate doar din raționament pur didactic.
În cel de-al doilea caz, la ora de Abilități practice, interdisciplinaritatea a transpirat dintru început prin acel cântecel-joc (de rol) cu care s-a pornit la drum. Împărțiți pe grupe, elevii au lucrat individual în proporție de 95 la sută, cofecționând puișorul din carton, având în față două modele: modelul viu al unui puișor de găină, mascota pe bancă și modelul didactic pe tablă, prezentat în și pe etape de construcție. După scurtele indicații primite în efectuarea corectă a sarcinilor de lucru, fiecare a trecut la decupare și lipire, iar la final, la expunerea modelelor pe posterul grupei în aranjament creativ și original. În evaluarea muncii și lucrărilor s-a ținut cont de criteriile pe care ei le aveau expuse pe marele ecran prin săgeți distincte.
Lecțiile au bucurat deopotrivă ochiul, auzul și mintea asistenților, dar și pe protagoniștii „asediați” care nu au avut parte de momente de reverie ori pentru alte preocupări neortodoxe. În descoperirea și consolidarea cunoștințelor a fost folosit un arsenal de metode, tehnici și mijloace didactice, materiale suficiente pentru a sluji la eficientizarea lecției, la realizarea (și nu atingerea) scopului propus. Obiectivele au condus la obținerea produsului final în cazul Abilităților practice, respectiv la întocmirea schemei lecției la Geografie. Notele acordate de asistentul universitar și studenții practicanți învățătoarei și elevilor nu pot fi decât cele meritate unui dascăl care l-a transformat pe elev din obiect în subiect al propriei sale formări (instruiri și educări)!
Felicitări doamnelor învățătoare, dar și elevilor isteți și activi, care au dovedit cunoștințe, priceperi și deprinderi temeinice. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lecții demonstrative pentru studenții anului I, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:24 Ora de vară a Europei de Est