Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceenii de la „Mihai Eminescu” s-au întâlnit cu scriitorii elvețieni Janine Massard și Rafik Ben Salah

Zilele Francofoniei la Oradea

Liceenii de la „Mihai Eminescu” s-au întâlnit cu scriitorii elvețieni Janine Massard și Rafik Ben Salah

Așa după cum v-am mai informat, „Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, împreună cu Ambasada Elveției în România, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, L’Association Roumaine des Professeurs de Français (A.R.P.F), Filiala Bihor, Revista „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” organizează în perioada 20-21 martie 2012, întâlniri și lecturi publice cu scriitorii elvețieni Janine Massard și Rafik Ben Salah”.

Ieri (marți, 20 martie 2012), a fost programată o întâlnire a scriitorilor elvețieni cu liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” în sala festivă a liceului. În deschiderea reuniunii, directorul colegiului, doamna profesor Maria Onița, a salutat distinșii invitați și i-a îndemnat pe elevi să profite de onorații oaspeți și să le pună întrebări.
Dna profesor univ. dr. Lucia Matiuța a dat citire mesajului adresat de ambasadorul Elveției la București, dl Jean Hubert Lebert, dna profesor Diana Costin a vorbit despre semnificația și importanța Francofoniei, iar doamna profesor Cornelia Bejan a adresat mulțumiri distinșilor oaspeți, invitându-i să revină și cu alte ocazii în cetatea de scaun a eminescienilor orădeni.
Cei doi scriitori au citit câte o nuvelă din cărțile proprii, expuse pe masa prezidiului, iar doamna prof. univ. dr. Lucia Matiuța a făcut rezumatul nuvelelor, în plus a citit fragmente din traducerile proprii. E de subliniat faptul că cei doi scriitori au ales nuvele cu subiecte incitante.
Janine Massard s-a oprit la nuvela în care bunicul decide să-și schimbe sexul, însă fără succes. Fiind contestat vehement și ridiculizat de nepotul său, care îl consideră drept „lupul deghizat în bunică”, bunicul va reveni în final la starea inițială.
Rafik Ben Salah alege spre exemplificare nici mai mult nici mai puțin decât un harem, unde un tânăr medic (dentist) decide să facă pentru femei consultații nocturne, dar îi vine de hac un frizer...
Nu s-au înghesuit liceenii să „bombardeze” scriitorii cu întrebări, dar le-au dăruit flori și mărțișoare.
Patricia Moț din clasa a X-a E (olimpică națională la franceză)  le-a prezentat Legenda Mărțișorului, după care le-a dăruit câte un mărțișor...
Astăzi, scriitorii elvețieni sunt așteptați la alte două întâlniri, dimineață la Muzeul „Iosif Vulcan”, iar după–amiază la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceenii de la „Mihai Eminescu” s-au întâlnit cu scriitorii elvețieni Janine Massard și Rafik Ben Salah.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:26 Ora de vară a Europei de Est