Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii

Conferința națională a profesorilor de matematică și științe în cadrul proiectului

Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii

În perioada 16-19 martie 2012, la Hotel Continental Forum din Oradea, s-a desfășurat Conferința proiectului „Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” ID 62534, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul este implementat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, SIVECO România SA și TEHNE România și se derulează la nivelul regiunilor de dezvoltare Nord-Vest și București-Ilfov, pe o durată de 30 de luni, în perioada 1octombrie 2010 - 31 martie 2013. Valoarea proiectului este de 20.898.635 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 16.509.922 lei.
Sâmbătă, la deschiderea conferinței, dl inspectorul școlar general Dorel Luca a avut-o alături în prezidiu pe dna Pasztor Gabriella, secretar de stat în Ministerul Educației, pe doamna subprefect Adelina Coste, coordonatori și asistenți proiect (între care insp. școlar Elisaveta Roșu), precum și reprezentanți ai partenerilor de proiect.
ProiectulFormarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” vizează formarea și dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din aria curriculară „Matematică și științe” de a elabora și implementa un curriculum integrat la decizia școlii, acreditat și dezvoltarea profesională continuă a acestora pe componenta instruirii diferențiate a elevilor.
Agenda conferinței
În cadrul activităților în plen, managerul de proiect, dl prof. Dorel Luca, a prezentat stadiul implementării activităților din proiect, iar asistenții și coordonatorii de proiect Elisaveta Roșu și Naghi Ana Elisabeta s-au oprit la exemple de „bune practici” din activitatea de formare a cadrelor didactice. În cadrul secțiunii Interdisciplinaritatea reflectată în activitățile de învățare propuse pentru disciplina opțională „Matematică și științe în societatea cunoașterii”, activitățile au fost moderate de dna Virginia Tiurbe – expert consilier în educație. Activitățile pe ateliere (Promovarea proiectului prin concursuri specifice postate pe portal) au fost conduse de cinci experți consilieri în educație: Virginia Tiurbe, Nicolae Ungur, Szabo Tiberiu, Luminița Doicin și Gabriel Vrânceanu, după cum aveam să aflăm de la inspectorul școlar, Florin Negruțiu, expert comunicare.
Rezultate așteptate
Implementarea activităților propuse prin proiect va contribui la:
*Elaborarea unui curriculum interdisciplinar, pornind de la nevoile existente la nivelul unităților de învățământ, raportat la standardele curriculare.
*Dezvoltarea celor două module de curs și conversia lor în format digital: A -Abilitarea pe curriculum, B - Dezvoltare profesională continuă pe componenta instruirii diferențiate a elevilor.
*Formarea cadrelor didactice din grupul țintă pe cele două module de curs.
*Asigurarea calității programului acreditat de formare continuă și a curriculumului interdisciplinar intregrat la decizia școlii.
*Schimb de experiență și formare continuă utilizând o platformă colaborativă on-line dedicată cadrelor didactice din aria curriculară vizată.
*Încurajarea accesului și a participării cadrelor didactice din învățământul preuniversitar la oportunitățile oferite de proiect prin promovarea și diseminarea rezultatelor și a exemplelor de bune practici.
Grupul țintă vizat de proiect este format din 5.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar care predau disciplinele din aria curriculară „Matematică și științe” selectate din unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul celor două regiuni de dezvoltare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:29 Ora de vară a Europei de Est