Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Deschide-ți mintea, fii informat!”

Din 15 martie

„Deschide-ți mintea, fii informat!”

Zeci de instituții școlare din mediul rural sunt implicate de polițiștii bihoreni în Campania preventivă „Școli în siguranță”.

Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor reprezintă priorități ale poliției în domeniul prevenirii criminalității, structurile de prevenire și de proximitate fiind implicate în mod direct și permanent în inițierea, organizarea și derularea de activități, campanii și proiecte în acest domeniu.
Delincvența juvenilă este un segment al criminalității care necesită o atenție deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu ușurință în capcana infracționalității, luând în considerare caracteristicile vârstei, specific fiind teribilismul și dorința de a experimenta. Ușor de impresionat, de convins, de cele mai multe ori cu un grad scăzut de vigilență, dar și cu o capacitate redusă de a anticipa consecințele anumitor acțiuni, copiii și adolescenții pot deveni victime sigure ale persoanelor rău intenționate.
De asemenea, cunoașterea principalilor factori ce generează un comportament delincvent este deosebit de importantă pentru eficiența muncii de prevenire, fiind necesară identificare rapidă a minorilor care se află în situații ce îi expun pericolului de a deveni infractori ori de a comite fapte antisociale ce pot degenera în infracțiuni.
La nivelul județului Bihor, acest tip de criminalitate nu reprezintă un domeniu problematic, cu toate acestea atenția demersurilor preventive trebuie să fie îndreptată tot timpul spre informarea tinerilor cu privire la răspunderea penală, cauzele și efectele fenomenului infracțional, precum și asupra factorilor favorizanți, cu rol determinant în geneza acestui tip de delincvență.
În acest context, în perioada ianuarie – martie 2012, Poliția bihoreană derulează o campanie de prevenire a delincvenței juvenile „Școli în siguranță”, adresată elevilor de gimnaziu și liceu din mediul rural, al cărei slogan este „Deschide-ți mintea, fii informat!” În acest sens, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din mediul rural desfășoară diverse activități preventive în instituțiile școlare din comunele bihorene.
Campania constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu  și gimnaziu, în scopul informării acestora cu privire la aspectele legale ce țin de infracționalitate și conștientizarea lor asupra consecințelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracțional.
De la Suplacu de Barcău, Dobrești... la Șuncuiuș și Cadea
Astfel, polițiștii bihoreni de prevenire și din mediul rural lor s-au întâlnit până în prezent cu elevii și cadrele didactice de la Grupul Școlar Suplacul de Barcău, Liceul din Dobrești, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga ” din Tinca, Grupul Școlar Industrial din Popești, Liceul Teoretic din Budoi, Liceul Teoretic Bratca, Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș, Grupul Școlar Agricol Cadea. De asemenea, întâlniri cu elevii din ciclul primar și gimnazial au avut loc în alte 36 de școli gimnaziale din județul Bihor.
Atât elevii, cât și cadrele didactice implicate în activitățile preventive au manifestat un interes ridicat față de toate aspectele prezentate, tematica fiind axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenței în mediul școlar, răspunderea penală a minorilor. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvențial, cauzele, factorii favorizanți, la consecințele legale și sociale în cazul comiterii de infracțiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracțiuni în plan social), la diferitele situații de victimizare în care pot fi implicați minorii, fiind prezentate, totodată, măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situații de victimizare. 
Cel mai important mesaj desprins din aceste discuții a fost cel referitor la fragilitatea graniței dintre lege și fărădelege, cât de ușor poate fi trecută într-un anumit context. De asemenea, polițiștii bihoreni au subliniat rolul familiei în viața unui adolescent, sfaturile părinților, care, din păcate, uneori sunt prea târziu conștientizate. (Alina DINU)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Deschide-ți mintea, fii informat!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:51 Ora de vară a Europei de Est