Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Consumatorului – scop și efort comun

Joi, la Facultatea de Protecția Mediului

Ziua Mondială a Consumatorului – scop și efort comun

Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul Ingineria Produselor Alimentare, a organizat joi, 15 martie 2012, în sala festivă, masa rotundă cu tema „Ziua Mondială a Consumatorului – Scop comun, efort comun”.

Din comitetul de organizare au făcut parte: șef lucrări dr. ing. Timar Adrian (directorul departamentului), prof. univ. dr. Mintaș Ioan (decanul facultății), ing. Bejan Traian (comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor), dr. ing. Hodișan Nicolae (director executiv al Direcției pentru Agricultură Bihor), dr. Hodișan Sorin (directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor) și dr. Zoia Bitea (director executiv adjunct sănătate publică și programe în cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor).
În deschiderea manifestării, dl dr. ing. Adrian Timar a salutat membrii comitetului de organizare, a prezentat agenda reuniunii, motivând alegerea și actualitatea temei propuse, chiar în ziua în care se sărbătorește Ziua Mondială a Consumatorului. Apoi, în calitate de moderator, a invitat membrii comitetului de organizare să ia cuvântul.
Banii și drepturile noastre...
Să precizăm faptul că masa rotundă a fost precedată, de dimineață, de o întâlnire a comisarului șef ing. Traian Bejan cu studenții, în cadrul căreia comisarul șef a răspuns întrebărilor adresate de studenți.
Discuțiile au pornit de la tema zilei „Banii noștri, drepturile noastre: militează pentru o alegere reală în domeniul serviciilor financiare”.
„Politica de protecție a consumatorilor în domeniul serviciilor financiare se bazează pe existența unei legislații clare și precise. Crearea acestui cadru legislativ a fost un obiectiv de maximă importanță al ANPC, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată prin Legea 288/2010, care stabilește raporturile contractuale echitabile între consumatori și creditori. Actul normativ aduce totodată o mare libertate de mișcare beneficiarilor de credite prin ridicarea barierelor artificiale privind rambursarea anticipată” a precizat comisarul șef. Domnia sa s-a referit apoi la cele două drepturi esențiale ale actului normativ și la agenda încărcată a zilei de 15 martie, zi în care comisarii CJPC Bihor și-au propus să ia legătura directă cu consumatorii printr-o suită de activități programate în trei centre comerciale din municipiu, la Real, Carrefour Era și Lotus Market. Reprezentanții CJPC Bihor și-au mai propus acțiuni în rândul liceenilor. Sâmbătă (17 martie) se va desfășura la C.E. „Partenie Cosma” etapa județeană a concursului național pe teme de protecția consumatorilor, intitulat „Alege! Este dreptul tău!”, iar la Liceul Tehnologic din Dobrești se derulează proiectul școlar pe teme de protecția consumatorilor, intitulat „Protecția consumatorilor pas cu pas”.
În cuvântul său, decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Mintaș, s-a referit la faptul că Facultatea de Protecția Mediului este furnizor de servicii educaționale și de expertiză în protecția consumatorilor.
Directorul executiv al D.A., dl dr. ing. Hodișan Nicolae, s-a oprit la cerințele de calitate ale produselor agroalimentare din perspectiva protecției consumatorilor, iar directorul DSVSA, dl dr. Hodișan Sorin, a subliniat aportul ANSVSA în efortul național de protecție a consumatorilor. Dna dr. Zoia Bitea, directorul executiv adjunct al D.S.P. Bihor, a vorbit despre alimente și sănătatea publică.
Înainte de discuții, directorul de departament, șef lucrări dr. ing. Adrian Timar, a amintit câteva dintre proiectele Departamentului Ingineria Produselor Alimentare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Mondială a Consumatorului – scop și efort comun.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:22 Ora de vară a Europei de Est