Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect

„Investește în oameni!”

„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect

„EURO-MECA-FORM” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!”; reprezintă un parteneriat româno-german de formare a cadrelor didactice preuniversitare în domeniul mecatronicii - proiect POSDRU/87/1.3/S/59159.

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții și creșterea accesului la formare de calitate pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.
Obiectivele specifice sunt: *Dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul mecatronicii prin programe de formare autorizate și schimb de experiență transnațională *Dezvoltarea de programe autorizate, integrate pe componenta tehnică *Promovarea conceptului de învățare continuă *Promovarea noului concept inovativ în sistemul învățământului preuniversitar, conceptul mecatronic, adresat personalului didactic cu specializări în învățământul profesional și tehnic, cu specializări prioritare pentru creșterea competitivității economiei românești.
2012 -Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații
Scopul proiectului prin investiția în formarea profesională de specialitate pentru personalul didactic urmărește creșterea adaptabilității cadrelor tehnice din învățământ și promovarea îmbătrânirii active a angajaților vârstnici în 17 județe din regiunile Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia.
Grupul țintă: 600 de persoane angajate în învățământul preuniversitar din domeniul tehnic; aceștia vor beneficia de instruire în cadrul mecatronicii, în vederea adaptării unor sisteme eficiente, cu posibilitatea de a analiza sistemele tehnologiei de vârf la fața locului în sistemul național, cât și cel european, prin intermediul partenerului transnațional.
Programul de studiu derulat în cadrul Programului Învățare pe tot Parcursul Vieții al Uniunii Europene înseamnă un stagiu de studiu de o săptămână în România și trei zile de seminar în Germania, prin colaborare transnațională cu Institutul Tehnic dr. ing. Paul Christiani GMBH & Co.KG.
Cursul s-a finalizat cu un test de evaluare a cunoștințelor
Ca prim pas în derularea efectivă a proiectului, în prima săptămână din septembrie 2011, treizeci de profesori din județul Bihor au participat la cursurile teoretice și practice care s-au derulat la C.T. „Traian Vuia” din Oradea, având oportunitatea de a se familiariza cu noile noțiuni de mecatronică și de a realiza practic câteva aplicații sub conducerea reprezentanților Universității din Pitești și a partenerilor de proiect de la S.C. TERA IMPEX S R L din Sibiu. Cursul s-a finalizat cu un test de evaluare a cunoștințelor dobândite.
La începutul lunii martie 2012, grupul profesorilor din județul Bihor s-a deplasat cu autocarul pus la dispoziție de TERA IMPEX SRL din Sibiu, la Singen unde au participat la cursul  Instruirea orientată pe proces cu lucrări practice în domeniul Mecatronicii, conduse de dl Diplomat ing. Arno Schmitt, reprezentantul Institutului Tehnic dr. ing. Paul Christiani GMBH & Co.KG în orașul SINGEN și KONSTANZ,  finalizat cu Atestat de participare.
Vom împărtăși și vom pune în practică experiențele dobândite
Cursul s-a axat pe următoarele teme: Competența profesională; Formarea orientată pe proces; Formarea completă, unitară, calificările cheie, lucrul pe grupe; Proiecte în cursul formării; Acțiuni și competențe observabile; Metode de formare și de transmitere a cunoștințelor, moduri de lucru; Metode de control și verificare; Exemple de proiect.
Întorși acasă, vom împărtăși și vom pune în practică experiențele dobândite în cadrul cursului teoretic și practic la care am participat, atât în România, cât și în Germania, în  folosul elevilor și al comunității, promovând cultura tehnică, disciplina tipic germană, seriozitatea, dăruirea și implicarea totală a profesorului inginer.
Ca beneficiari ai acestui program de formare vom deveni vectori de multiplicare a competențelor dobândite în mecatronică, iar softurile educaționale și standurile aplicative, realizarea proceselor pe simulator vor constitui baza didactică ce va putea fi utilizată la nivel local și național pentru programul de mecatronică.
Mi-am ridicat nivelul competențelor, cunoștințelor și abilităților profesionale 
Parteneriatul național și transnațional va genera schimburi de bune practici atât între parteneri, cât și între beneficiarii programului de formare, precum și transfer de expertiză în domeniul mecatronicii prin intermediul partenerului transnațional, de promovare și implementare a conceptului de long life learning.
Menționez că participarea mea la proiectul internațional EURO-MECA-FORM a fost deosebită deoarece am avut ocazia să intru în contact cu personalități reprezentative domeniului tehnic specific din Germania și România, profesori și metodiști cu experiență în domeniu. De asemenea, a fost prima mea participare la un Seminar internațional organizat în Uniunea Europeană.
Având oportunitatea să particip la lucrările Seminarului internațional la Technisches Gymnasium din Singen în care se regăseau colegi din străinătate și din țară, am schimbat idei, am aprofundat limba germană, mi-am ridicat nivelul competențelor, cunoștințelor și abilităților profesionale, lucru benefic pentru activitatea mea viitoare. (prof. ing. dr. Steluța Angheluș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:
„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:00 Ora de vară a Europei de Est