Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Reciclează! Acum ai cum.

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Caravana Recolamp se află în Marghita în perioada 13 – 19 martie 2012.

Sub sloganul „Două țări, un scop, succes comun!”, asociațiile Recolamp România și Electro-Coord Ungaria, specializate în managementul deșeurilor de surse de lumină, au lansat în luna iulie, la Timișoara, proiectul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România: „Reducerea poluării cu substanțe toxice prin îmbunătățirea managementului deșeurilor de surse de lumină în județele de la granița dintre Ungaria și România”.
Marghita este a opta destinație a caravanei Recolamp în România. Campania a fost inaugurată local marți, 13 martie, în prezența autorităților locale și a asociației Recolamp.
Publicul este așteptat la showroom-ul mobil Recolamp amplasat în fața Primăriei Marghita, timp de o săptămână, zilnic între orele 10.00 – 20.00. Vizitatorii pot interacționa cu reprezentanții Recolamp și pot afla informații importante despre reciclare din prezentări și jocuri interactive, filme de specialitate, materiale tipărite și discuții directe.
Caravana proiectului a vizitat, în 2011, 14 orașe din Romania și Ungaria, showroom-ul mobil de informare staționând timp de 7 zile în fiecare oraș. În România, locuitorii din: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Arad, Ineu și Salonta au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre colectarea și reciclarea becurilor și tuburilor fluorescente arse, în timp ce în Ungaria acest lucru s-a întâmplat în orașele: Békéscsaba, Hajdúböszörmény, Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szeged și Szentes.
„În cele 15 luni de proiect, ne-am propus să aducem soluții concrete de îmbunătățire a sistemului de colectare a deșeurilor din surse de lumină și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Ne dorim ca oamenii să afle cât mai multe despre ce înseamnă reciclarea și sperăm că de acum înainte vor preda becurile și neoanele arse la cel mai apropiat Colț Verde sau direct către Recolamp. Multumim autorităților din Marghita pentru sprijinul deosebit pe care ni l-au acordat!” – Roxana Sunica, director Marketing Recolamp.
Despre proiect
Proiectul beneficiază de finanțare europeană și se derulează în perioada martie 2011 – mai 2012, în județele situate la granița dintre cele două țări partenere (România - Arad, Timiș, Bihor, Satu-Mare și Ungaria - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg).
În 2011, peste 30.000 de cetățeni din cele două țări partenere au vizitat showroom-ul, au vizionat filmele explicative, au primit materiale de informare conștientizând, astfel, cât de important este să colecteze selectiv deșeurile de surse de iluminat și cum pot fi acestea reciclate. Mai mult decât atât, datorită campaniilor media, peste 300.000 de oameni au fost expuși mesajului proiectului.
Campania de informare va continua în județele țintă ale proiectului, pentru a crește nivelul de informare și a extinde numărul de companii și instituții publice care vor colecta selectiv deșeurile din surse de lumină. Implicit, vor scădea cantitățile de deșeuri care ajung în gropile de gunoi, poluând. Aceste deșeuri – deseori conținând substanțe periculoase – vor fi, în schimb, reciclate respectând siguranța mediului și a populației.
Pentru informații suplimentare: www.huro-cbc.eu;  www.borderlight.org
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) și este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria și România. Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane și comunități, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitățile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.
Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.
Despre Recolamp
Recolamp este o organizație non-profit înființată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului și Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Narva, Osram și Philips. Misiunea organizației constă în preluarea de la producători a responsabilității privind gestionarea deșeurilor de surse de lumină, colectarea și reciclarea becurilor economice și a tuburilor fluorescente arse în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației.
www.recolamp.ro
Despre Electro-Coord Ungaria
Asociatia Electro - Coord Ungaria își asumă responsabilitatea de management al DEEE-urilor pentru producătorii și distribuitorii de echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Electro-Coord Ungaria comunică prin Rețeaua Națională cu reciclatorii care prelucreză deșeurile în conformitate cu standardele europene. Cea mai mare parte a materialelor din deșeuri sunt recuperate și reintră în producție. Electro -  Coord Ungaria este o organizație deschisă să preia obligațiile legale ale producătorilor în vederea colectării și reciclării deșeurilor din echipamente electrice, electronice și electro-casnice. www.electro-coord.hu Alina Ștefan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:59:23 Ora de vară a Europei de Est