Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Reciclează! Acum ai cum.

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Caravana Recolamp se află în Marghita în perioada 13 – 19 martie 2012.

Sub sloganul „Două țări, un scop, succes comun!”, asociațiile Recolamp România și Electro-Coord Ungaria, specializate în managementul deșeurilor de surse de lumină, au lansat în luna iulie, la Timișoara, proiectul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România: „Reducerea poluării cu substanțe toxice prin îmbunătățirea managementului deșeurilor de surse de lumină în județele de la granița dintre Ungaria și România”.
Marghita este a opta destinație a caravanei Recolamp în România. Campania a fost inaugurată local marți, 13 martie, în prezența autorităților locale și a asociației Recolamp.
Publicul este așteptat la showroom-ul mobil Recolamp amplasat în fața Primăriei Marghita, timp de o săptămână, zilnic între orele 10.00 – 20.00. Vizitatorii pot interacționa cu reprezentanții Recolamp și pot afla informații importante despre reciclare din prezentări și jocuri interactive, filme de specialitate, materiale tipărite și discuții directe.
Caravana proiectului a vizitat, în 2011, 14 orașe din Romania și Ungaria, showroom-ul mobil de informare staționând timp de 7 zile în fiecare oraș. În România, locuitorii din: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Arad, Ineu și Salonta au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre colectarea și reciclarea becurilor și tuburilor fluorescente arse, în timp ce în Ungaria acest lucru s-a întâmplat în orașele: Békéscsaba, Hajdúböszörmény, Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szeged și Szentes.
„În cele 15 luni de proiect, ne-am propus să aducem soluții concrete de îmbunătățire a sistemului de colectare a deșeurilor din surse de lumină și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Ne dorim ca oamenii să afle cât mai multe despre ce înseamnă reciclarea și sperăm că de acum înainte vor preda becurile și neoanele arse la cel mai apropiat Colț Verde sau direct către Recolamp. Multumim autorităților din Marghita pentru sprijinul deosebit pe care ni l-au acordat!” – Roxana Sunica, director Marketing Recolamp.
Despre proiect
Proiectul beneficiază de finanțare europeană și se derulează în perioada martie 2011 – mai 2012, în județele situate la granița dintre cele două țări partenere (România - Arad, Timiș, Bihor, Satu-Mare și Ungaria - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg).
În 2011, peste 30.000 de cetățeni din cele două țări partenere au vizitat showroom-ul, au vizionat filmele explicative, au primit materiale de informare conștientizând, astfel, cât de important este să colecteze selectiv deșeurile de surse de iluminat și cum pot fi acestea reciclate. Mai mult decât atât, datorită campaniilor media, peste 300.000 de oameni au fost expuși mesajului proiectului.
Campania de informare va continua în județele țintă ale proiectului, pentru a crește nivelul de informare și a extinde numărul de companii și instituții publice care vor colecta selectiv deșeurile din surse de lumină. Implicit, vor scădea cantitățile de deșeuri care ajung în gropile de gunoi, poluând. Aceste deșeuri – deseori conținând substanțe periculoase – vor fi, în schimb, reciclate respectând siguranța mediului și a populației.
Pentru informații suplimentare: www.huro-cbc.eu;  www.borderlight.org
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) și este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria și România. Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane și comunități, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitățile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.
Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.
Despre Recolamp
Recolamp este o organizație non-profit înființată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului și Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Narva, Osram și Philips. Misiunea organizației constă în preluarea de la producători a responsabilității privind gestionarea deșeurilor de surse de lumină, colectarea și reciclarea becurilor economice și a tuburilor fluorescente arse în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației.
www.recolamp.ro
Despre Electro-Coord Ungaria
Asociatia Electro - Coord Ungaria își asumă responsabilitatea de management al DEEE-urilor pentru producătorii și distribuitorii de echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Electro-Coord Ungaria comunică prin Rețeaua Națională cu reciclatorii care prelucreză deșeurile în conformitate cu standardele europene. Cea mai mare parte a materialelor din deșeuri sunt recuperate și reintră în producție. Electro -  Coord Ungaria este o organizație deschisă să preia obligațiile legale ale producătorilor în vederea colectării și reciclării deșeurilor din echipamente electrice, electronice și electro-casnice. www.electro-coord.hu Alina Ștefan

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:10:03 Ora standard a Europei de Est