Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

Marți, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

În săptămâna 1- 8 martie 2012, la inițiativa Uniunii Femeilor Bihor, în Oradea s-au derulat o serie de evenimente care au dorit să evidențieze importanța și valoarea de simbol a femeii în formarea și dezvoltarea familiei în aportul adus progresului social prin diversitatea talentelor în domenii culturale sau sociale.

Marți, 6 martie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a avut loc vernisajul expoziției „Primăvara în stropi de culoare”.
Laureatele premiului Nobel
A fost prezentată cu această ocazie o expoziție de carte beletristică cu tematica – femeia scriitor – materializată în vitrine - Doamnele literaturii române și doamnele literaturii universale - și panouri care prezintă 40 din laureatele premiului Nobel, în decursul anilor la diferite categorii.
În Galeria foto le puteți vedea, iar mai jos spicuim din textele care însoțesc portretele.
The Nobel Prize in Literature 1909 - Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 noiembrie 1858 - 16 martie 1940
Motivația premiului (1909): „Pentru idealismul său, pentru imaginația vie și percepția spirituală care îi caracterizează scrierile”; limba suedeză.
The Nobel Peace Prize 1997 - Jody Williams
Născută în 9 octombrie 1950
Motivația premiului (1997): „Pentru eforturile de a interzice minele anti-persoană”; domeniu: Controlul armelor, dezarmare, mișcări pentru pace.
The Nobel Peace Prize 1982 - Alva Myrdal (1982)
31 ianuarie 1902 - 1 februarie 1986
rol: scriitoare, diplomat, fost ministru; domeniu: Controlul armelor dezarmare.
The Nobel Prize in Literature 1938 - Pearl Buck
26 iunie 1892 - 6 martie 1973
Motivația premiului (1938): „Pentru descrierile dense și autentic epice ale vieții țărănimii chineze, precum și pentru capodoperele ei în domeniul biografiei”; limba engleză.
The Nobel Prize in Literature 2009 - Herta Müller
Născută în 17 august 1953
Motivația premiului (2009): „Pentru densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”; limba germană.
Expoziția a fost realizată de Marcela Năsăudean, în colaborare cu Paul Zot.
INVITAÞII SPECIALI
Invitații speciali ai evenimentului au fost artiști plastici orădeni, membri ai Asociației Artiștilor Profesioniști și ai Uniunii Femeilor Bihor.
Spațiul expozițional este pentru câteva zile îmbogățit de veselia culorilor exponatelor. La vernisaj fiecare autor a fost invitat să vorbească despre lucrările pe care le-a adus în expoziție.
Vlad Ileana - de 16 ani pictează icoane pe sticlă. A început din 1996 la sugestia fiicei mai mari, studentă la arte plastice. Toate icoanele de la Biserica din Felcheriu sunt pictate de dânsa. Fostă educatoare, doamna Vlad este și scriitoare de texte pentru serbări școlare. E invitată permanent la expoziții și târguri.
Prof. Dora Tudor, fostă profesoară de fizică la Lic. T. „Aurel Lazăr”, pictează de 3 ani, este autodidact. A venit în expoziție și cu vaze și farfurii pictate cu măiestrie.
Ioana Precup, pictoriță și poetă, a început să picteze după ce a ieșit la pensie.
Culorile ei vii și strălucitoare reflectă bucuria de a picta. Ne spune ca s-a rugat pentru a primi acest har de la Dumnezeu și prima pictură a fost realizată pe covor în mijlocul casei, îmbogățind apartamentul cu culori. La împlinirea vârstei de 75 de ani dorește să lanseze cel de-al 12-lea volum. Scrie poezie, proză, teatru.
Popon Cristina pictează de 30 de ani, este membră în cercuri de pictură, preferă să picteze în ulei și în acrilic. E membră a Asociației Artiștilor Neprofesioniști.  
O mare parte din lucrările aduse aparțin Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno”; Galeria Studio pe care a prezentat-o în deschiderea evenimentului doamna prof. Mierluțiu Emilia; dânsa a venit cu 3 lucrări: un panou decorativ creat în tehnica mixtă - batic cu medalion țesut la gherghef și două acuarele mici;
Ecaterian Szell, secretară a Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno” și cronicar de artă, pictează din 1992.
Staharoczky Julia pictează de mică, de multe ori o prind orele 3-4 ale dimineții cu pensula în mână; lucrează în acuarelă și gravură în aramă.
Csatho Tohoton este artist plastic, membru al Galeriei „Tibor Erno”. Acum e în epoca abstractă; în expoziție a adus lucrări pe tema expoziției - Primăvara și magnoliile.
Barbici Eva și Egri Gyorgy, artiști plastici, membri ai Galeriei „Tibor Erno” ne-au vorbit și ei despre lucrările proprii expuse.
Despre lucrările a doi pictori absenți de la vernisaj ne-a vorbit doamna Mierluțiu, despre stilul excepțional, modern, al doamnei  Rob Ibolya – una din membrele fondatoare ale galeriei, care o face să fie invitată peste tot în lume la expoziții; are o tehnică de grafică pe placă fotosensibilă.
Într-un stil unic, descoperit prin experimentare de-a lungul anilor pictează și Trifan Laszlo.
Pozele de la vernisaj le puteți vedea dacă aveți cont Facebook  la adresele:
album 1
album2
Nu pot să nu îmi exprim admirația pentru pasiunea cu care doamnele prezente se implică în artă. Trăsăturile de penel rămân la fel de vii ca și spiritul artistelor, impresionând privitorii de orice vârstă.
Le mulțumim că au împărtășit cu noi bucuria creației, și le urăm La mulți ani și la multe lucrări la fel de inspirate!
Delia Pantea
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:03 Ora standard a Europei de Est