Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa județeană a Olimpiadei de științe socio-umane

Sâmbătă, Școala nr. 11 a găzduit

Etapa județeană a Olimpiadei de științe socio-umane

Sâmbătă (10 martie 2012), dis-de-dimineață, gazdele și organizatorii erau pe „baricade” pentru a pregăti așa cum se cuvine etapa județeană a Olimpiadei de științe socio-umane.

Cunoscându-le cât sunt de atente la organizare și detalii pe doamna inspector școlar Elisaveta Roșu și pe directorul școlii, prof. drd. Adelina Iacob, nu ne-am făcut probleme că ceva nu ar funcționa ca la carte...
„În conformitate cu Regulamentul de organizare a concursurilor școlare, elaborat de MECTS, la etapa județeană participă elevi și echipaje care s-au calificat la etapele locale desfășurate la nivelul școlilor din tot județul. La Educație civică (clasele III-IV), majoritatea sunt din municipiul Oradea, adică toți. La Cultura civică, pe lângă orădeni avem și elevi de la „Miron Pompiliu” Ștei, școală cu tradiție și premii la națională. În acest caz vorbim de elevi de clasele V-VIII, iar la liceu vorbim despre cinci discipline socio-umane: Psihologie, Logică, argumentare și comunicare, Filosofie, Sociologie și Economie. Elevii de liceu (clasele IX-XII) pot participa la oricare disciplină, indiferent de clasa în care învață. La Psihologie avem cei mai mulți. Se califică la etapa națională primul clasat de la fiecare dintre discipline, sub rezerva obținerii a minim 9; la Cultură civică vorbim de echipajul care se situează pe primul loc (tot cu minim 9); la Educație civică nu se participă decât prin lucrările elaborate de echipajul respectiv...”
Precizările ne-au fost făcute de către doamna inspector școlar Elisaveta Roșu.
Ciocolata stimulează gândirea și „asigură” un loc pe podium!
Până să înceapă concursul, am avut timp suficient să ne întreținem cu concurenții, deosebit de isteți, de deschiși și sinceri, la fel ca și profesorii lor îndrumători. Încă de la poartă, aveam să dialogăm cu liceenii eminescieni care erau primiți cu ciocolată de doamna profesor Adriana Pugna, un fapt neobișnuit. Glumind, aveam să „anticipăm” faptul că ciocolata le va aduce eminescienilor primele locuri pe podium. A doua zi, primind un e-mail de la doamna profesor, aveam să constatăm faptul că eminescienii au obținut numai rezultate de top. Cu siguranță, cu sau fără ciocolată, ei tot în frunte se clasau, fiind vorba despre știință în primul rând, dar și de moral și mobilizare. Așadar, elevii doamnei profesor s-au mobilizat exemplar, s-au concentrat și au învins:
Logică
Premiul I - Duma Alexandra, media 10 XII E
Premiul II - Dobai Andrei, media 9.85  XII F
Premiul III - Porumb Loriana, media 9.80 XII C
Mențiune I - Tigan Alexandra, media 9.50 XII C
Mențiune - Firea Ana, media 9.20 IX C.
Psihologie
Premiul I - Ghent Lavinia Roxana media 9.50 XII B
Premiul III - Bocsan Andreea, media 9.00 XII C
Premiul III - Certezeanu Cristina, media 9.00 XII C.
Trebuie să recunoaștem că nu ai ce glumi cu eminescienii că ei o iau în serios, drept dovadă aceste rezultate pe care ni le-a comunicat doamna profesor Adriana Pugna.
În atari condiții, stimată doamnă profesor și dragi elevi, ne-ați lăsat fără replică, așa încât vă felicităm pentru rezultatele obținute!
Știe doamna Adriana de ce v-a îndulcit... sau era ciocolată amăruie?
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa județeană a Olimpiadei de științe socio-umane.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:56 Ora de vară a Europei de Est